Plnený mandľový koláčik z Holandska fotorecept

janger - fotkajanger, 6. decembra 2011
Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept)
Foto: janger

Aj som uvazovala, ci mam toto pridat, lebo to nie je nejake pekne. Ale zato velmi dobre. Taketo plnene kolaciky sa tu jedia hlavne Zobraziť celý popisAj som uvazovala, ci mam toto pridat, lebo to nie je nejake pekne. Ale zato velmi dobre. Taketo plnene kolaciky sa tu jedia hlavne v zime. A to v obdobi sv. Mikulasa. Ja to v trosku zmenenej podobe (s cokoladou) robievam na Vianoce. Vacsinou uz z hotovych zmesi, alebo kupime uz hotove, upecene. Ale tentokrat je to vlastna praca.

40 minút
na 175 °C

Suroviny

250 g
1 caj. lyzicka
1 caj. lyzicka
1/4 caj. lyzicka
150 g
150 g
1 ks
1 caj. lyzicka
2 PL
350 g
 na vymastenie pekáča
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Pouzila som mandlovu plnku z tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/mandlova-plnka-z-holandska-fotorecept/22604-recept.html

  2. 2

    Koreniny, ktore som pouzila boli uz hotove, namiesane. Mozete si ich namiesat a v uzvretej nadobke uskladnit: Vsetko je mlete:30g skorica, 10g klincek, 10g muskatovy oriesok, 5g biele korenie, 5g aniz, 5g koriander, Neviem, co obsahuje slovenske pernikove korenie, ci to nie je podobne.

  3. 3

    Plnku vyberieme z chladnicky a v tomto recepte ju musime trosku zriedit, aby sa dala rozotriet. Ja som dala trosku mlieka, co si pridavam do kavy.

    Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formu (20x20cm) som vymastila, vysypala mukou a dala som do nej na kriz pasiky papiera na pecenie. Tato forma nie je s vyberatelnym dnom a s tym papierom sa mi kolac lepsie vyklopi.

    Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do misky si dame muku, prasok do peciva, sodu, sol, cukor, 2 velke lyzice korenia. Vsetko dobre premiesame.

    Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridame na kocky posekane studene maslo, spolu to este dobre nozom posekame. Pridame rozmiesane vajce.

    Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vsetko spolu zamiesime. . Cesto dame odpocinut do chladnicky.

    Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom cesto rozdelime na dve casti. Jednu cast vyvalkame a dame na pekacik. Cesto sa nam asi bude trhat, ale to nevadi. Pozliepame ho.

    Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na to dame plnku. Nie az uplne po okraje. Ak sa nam zle rozotiera, pomozeme si lyzicou namocenou v studenej vode. Na to dame druhu polovicu rozvalkaneho cesta. Dame piect do rury. Elektricka klasicka rura - asi 40minut, 175 stupnov.. Cesto som nepotierala nicim, lebo som mala v plane po upeceni potierat cokoladou. Ak by ste nechceli cokoladove, tak si mozete potriet vajickom a ozdobit mandlami.

  10. 10

    Po upeceni nechame ochladit na pekaciku. Potom vyberieme. Kraje pookrajujeme.

    Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pokrajame na kusky. Nechajte si to ale dobre vychladit. Potom sa to lepsie kraja. A kazdy kusok som potrela stetcom s rozpustenou cokoladou a ozdobila mandlou. Mozete si potriet cokoladou vrch kolacika, este ked je nepokrajany. Ja som chcela potriet kazdy kusok zvlast, aj boky. Mala som dost hustu cokoladu, nechcela som ju riedit, takze sa mi to dost zle natieralo...

    Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A este som chcela povedat, ze ak by vam pri ukladani do pekaca trosku cesta zostalo, tak si ho rozvalkajte, potrite vajickom, dajte mandle na to a tak upecte. Je to aj tak vyborne. Mne zostal takyto kustik. Aj tak je to velmi chutne. Tento kolacik sa robieva aj neplneny.

    Plnený mandľový koláčik z Holandska (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

veraa
určite vyskúšam, asi aj dnes poobede :D
jatanika
k mojim tradičným rumovým kockám pridám aj tieto tvoje mandľové ... mám rada tento typ koláčikov :-))
pacik
Mňam, túto dobrotku si veru uložím do KK a upečiem :-)
janger
Veru, je to velmi dobre! Aj minule, ked som to piekla k Vianociam, tak sa to strasne rychle minulo :-))). Ale kludne aj bez cokolady moze byt, len tak s mandlou prilepenou na vrchu...Na bezne pouzitie robim len tak...Ta cokolada (treba pouzit dobru!) tomu da este smrnc. Vcera som kostovala, mnam...Ostatne je uz v mraznicke, lebo by sa hned minulo! Dakujem za reakcie :-).
babidka
nieco pre mna :-) kedze este pred Vianocami mame rodinnu oslavu , tak toto bude "akoze" torta :-) tesim sa ...
janger
Tesim sa, ze sa vam paci :-).
@babidka , mozes si to dat aj do tortovej formy, a len tak cele poliat cokoladou, nemusis sa s tym babrat. Ale ono to je take nizke, aby si nebola sklamana.
@3sandra3 , ta plnka je spominana hned v bode 1. Len neviem, preco sa mi nezobrazila inej farby. Do cesta kakao nejde, to je take koreninove cesto. A preco je hnede? Pozri si bod 5, vidis tam tie prisady, hnedy cukor a kopu korenin- tmavych. Tak z toho :-)).
cica2
aj mne sa páči, recept už je v mojej kk :-)....a dobrý nápad, dať do tortovej formy....
marienka44
@Janger ,aj ja by som bola za tortovu formu. Ja mam dokonca taku mensiu, ktoru som vyhrala v telev. sutazi. Postupovat treba rovnako? Teda medzi 2 cesta ide ta mandlova plnka? Dakujem za instrukcie, ukladam do KK.
janger
Dakujem :-).
@marienka , to sa robi vacsinou stvorcove, ale kludne si to mozes spravit aj okruhle. Aj take byva. Len neviem, aku velku formu mas, myslim priemer. Toto mnozstvo je tak na 20x20 cm. Vysoku formu nemusis mat, lebo to je nizky kolacik. Ked chces, tak tej mandlovej plnky si mozes dat aj viac. To zalezi na tebe. Postup inac ten isty - cesto, plnka, cesto. A mozes to potriet vajcom, (niekto potiera troskou mlieka), popichat mandle do toho a tak upiect. Alebo nemusis potierat nicim a po upeceni oblejes cokoladou (s tou cokoladou je moj 'vynalez', hahaha, lebo sa to robieva bez nej). Ale neocakavaj nejaku stavnatu tortu, tak ako sme zvyknuti na Slovensku, toto je take suchsie cesto. Ludia si tu krajaju len take malinke kusky z toho. A tu fotku, co vidis pod obrazkom 12, tak to je len cesto z obrezkov. Aj to je velmi chutne. Aj tak sa to pekava, take neplnene keksiky s mandlou...
tetrisss
Tak tvoj kolacik mi tak nadherne vonia po celej kuchyni, ze mam uz vianoce :))). Moje cesto bolo poslusne, krasne sa mi vyvalkalo, pouzila som moju fintu, ze valkam na papieri na pecenie, trochu som sa babrala s tou plnkou a vysledok este po chuti neviem, ale vonu ma uzasnu. zajtra pokrajam, oblejem, ochutnam a oznamim.
janger
Ano, @tetrisss , vonia to vyborne, ozaj tak vianocne :-). A dufam zo srdca, ze sa ti bude pacit aj chut! Daj vediet...
tetrisss
Dobry je, vonavy, sladucky, mnam. som spokojna. Take dobre kolaciky nam posielaj, diki.
janger
@tetrisss , som velmi rada, dakujem! Budem sa snazit, ak budem nieco robit, tak zase poslem :-)
cica2
musí výborne chutiť a preto ma aj láka ho urobiť...tak zatiaľ si recept ukladám, vďaka :-)
cica2
mám pekný chaos v mojej kk....však už recept mám tam uložený, aspoň vidno že ako sa mi páči :-)))
janger
@cica2 , :-))), aj ja mam tych receptov uz tolko naukladanych, ze niekedy si to uz ani nepamatam...Nuz ale som rada, ze sa ti paci, dakujem. Ahojcek! Stastny novy rok!
cica2
Ahoj @janger ďakujem, a rovnako aj Tebe a Tvojej rodinke prajem krásny šťastný Nový rok! :-)
damisa
zostali mi mandle a hladala som niečo s nimi natrafila som na tvoj recept určite ho ho vyskúšamďakujem za tip a všetko dobré v Novom roku
janger
@damisa , ak vyskusas, daj vediet, ci chutilo. My sme dnes vytiahli z mraznicky, este sme mali zmrazene. Tak sme si znovu pomaskrtili. Je to ozaj chutny kolacik :-). Aj tebe vsetko dobre :-).
jerica
@janger Jani ,dostala som sa k tomuto receptu až po vzhliadnutí receptu na mandlovú plnku,plnku som si už vytlačila a teraz ide sa tlačiť A4 tento Tvoj koláčik,ale aj venček z lístkového cesta sa mi páči,jedno aj druhé si určite vyskúšam,bude dvojmo oslava ak si pamätáš, 14.1 je rok po operácii srdca mojej polovičky a 18.1 jeho "okrúhliny"šťastná to sedmička,ale nezabudnem ako rýchlo ubehol rok po Tvojom tiež milého sviatku,na zdravie:-))
janger
Mila @jerica Jarka, veru si pamatam, takto rok, co si prezivala! Budete tento rok iste dvojmo oslavovat! A aj ja mam tu 50-ku uz takmer za sebou...Na Vareche mam sice uz 51, neviem preco, hahaha, nuz ale tych par dni uz hore-dole... Dakujem!
janger
Aaaa... Jarka,.....zase je v mojom profile 50, pred par dnami som tam mala 51, hahaha!
tetrisss
Dodnes mi ten tvoj kolacik trval v studenej izbe odlozeny, aby sme ho ak rychlo nezjedli, musim povedat, ze bol coraz lepsi, robila som ho urcite nie naposledy, super :)
janger
@tetrisss , fakt som rada, ze chuti. Ja si spravim do zasoby, dam do mraznicky a potom uz len vytahujeme. A taky 'odstaty' je dobry, tie chute sa tak nejako spoja, takze chuti vyborne :-). Vzdy velmi rychlo zmizne z tacky :-).
laurika1
Kedže je z Holandska - ukladám :) Milujem Holandsko a hlavne Amsterdam :) :3
mesiar50
Iste nepoviem nič nové,že v jednoduchosti je krása.
Koláčik máš úchvatný a nepochybne musí byť aj chutný
janger
@laurika1 , ano? Takze si tu uz iste bola :-)? @mesiar50 , chutny je velmi. Ved niekedy si kup 'gevulde speculaas', s pravou mandlovou plnkou. A domaci je este lepsi. Ja som ho este obliala aj cokoladou :-). Velmi rychlo sa vzdy minie...
katka78
Toto je taký recept 3 v 1. Spravila som všetko - mandľovú plnku, korenie, aj koláčik. Pre mňa je chutný, jemne pikantný po korení, taký akurát na sychravú jeseň, alebo chladnú zimu. Voňavý! Plnku som mala hutnejšiu, ale nakoniec som ju nejako ucapkala :-) Po upečení sa mi koláčik trochu mrvil a zdal sa suchší, ale do druhého dňa "zvlhol" a zmäkol. Všetci si pochutili. Ďakujem @Janger pekne za recept na tento nevšedný koláčik!


1x janger
janger
@Katka78 (21.1.2017 21:23)

Mila @katka , dakujem ti za spravu, za fotku. Som rada, ze kolacik chutil. Vzdy mam radost, ak co i len jeden clovek recept skusi. A hlavne, ak aj chuti, samozrejme:-). Katka, rozriedila si si tu plnku trosicku? Ako spominam v bode 3? Kedze pises, ze si ju mala taku hutnejsiu...Pozdravujem.
katka78
@Janger (23.1.2017 16:15) Máš pravdu, určite som ju slabo rozriedila. Pracovala som s opísanými receptami, bez notebooku a teraz keď vidím obrázok plnky pri bode 3, takú som ju nemala. Moja bola skôr ako cesto, trochu som ju rozvaľkala, potom už na plechu upackala. Musím si dať na to nabudúce pozor, zostalo mi aj to originálne voňavé korenie, tak koláč pri vhodnej príležitosti rada zopakujem. Pekný deň do NL prajem! :-)
1x janger
katka78
@Janger (24.1.2017 15:55) No super, hneď som si recept uložila, myslím, že ten venček by chutil mojej mamine. Inak celkom jednoduchý, vďaka :-)
1x janger
janger
@Katka78 (24.1.2017 16:09)
Super jednoduchy, hlavne, ak mas hotove - kupovane listkove cesto ;-). A nemusis robit ani vencek, ale len taku rovnu "palicu". My to mame velmi radi. Kupujem aj hotove, hlavne v obdobi Mikulasa a Vianoc. Ak by si niekedy vyskusala, drzim palce :-).
katka78
Tentokrát som trošku "pajchlovala" a na plnku použila kupovaný marcipán (nezabudla rozriediť ako minule, takže to šlo ľahšie), ale korenie som si poctivo namixovala sama, lebo ono spraví tú špecifickú chuť. O tom, že je skvelý svedčí aj to, že vždy pár kúskov chýba, keď sa moja láska vráti z kuchyne. Ja mám jeden odložený na neskôr, mám ho rada, keď trochu postojí a zvlhne. Inak je skvelý, jemne pikantný a voňavý po korení, kto také rád, vrele odporúčam. Ja ho posielam na ochutnávku švagrinkám s rodinami, som veľmi zvedavá ako im zachutí. Vďaka za recept @Janger , maj sa pekne ツ



2x haji a janger
janger
@Katka78 (14.12.2017 23:41)

Mila @katka78 , dakujem ti za komentik a peknu fotku. Napiekla si ukazkovo :-). Kolacik sa ti ozaj pekne podaril. Mas pravdu, ze odstaty je este lepsi. Len si pomaskrt, tesim sa veeelmi :-). A dufam, ze bude chutit aj svagrinkam s rodinami. Prajem pekny predvianocny cas :-). Pozdravujem.
katka78
@Janger (16.12.2017 17:08) Ďakujem pekne a tiež prajem príjemné, pokojné a radostné (nielen) najbližšie dni .-)

1x janger




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia