Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 17. novembra 2010
Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept)
Foto: evusik

Toto jedlo nepatrí medzi moje najobľúbenejšie, ale manžel ho má veľmi rád - hlavne nech je to zeleninovo-mäso-rajčinové a je spokojný :-)

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 šálka
2 ks
1 ks
3-4 strúčiky
Omáčka:
1 l
  malá
8 ks
2-3 ks
3-4 ks
1-2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Kel rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme a odrežeme hrubé časti. Dáme do paráka a paríme asi 5 minút, alebo zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu spariť.

    Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme listu sparené vložíme do paráka ryžu, alebo ju uvaríme obvyklým spôsobom. Ja som robila 1 šálku ryže, 2 šálky vody, soľ a parila som 20 minút.

    Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnku: mleté mäso, ryžu, vajcia, nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak zmiešame a dochutíme soľou a korením, pridáme petržlenovú vňaťku. Ja som použila bravčové, ale lepšie je bravčové + hovädzie.

    Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    sparené kelové listy si rozprestrieme, do stredu dáme mäsovú plnku a zabalíme ako balíček.

    Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    naukladáme tesne vedľa seba do nádoby a dáme pariť asi na 30 minút. Ak budeme robiť v rúre, zalejeme vývarom, alebo vodou do ktorej sme pridali bujón, prikryjeme a dáme do trúby na slabú hodinku.

    Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si omáčku: do hrnca si dáme celú cibuľu, cesnak, asi 3-4 bobkové listy, 8 ks nové celé korenie, 2-3 klinčeky a 1 bujón. Ja používam sypký bujón. Zalejeme to drvenými rajčinami a dáme variť tak na 20 minút aby sa koreniny vyvarili.

    Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom omáčku precedíme, alebo vyberieme všetky koreniny, dochutíme cukrom, soľou a korením.

    Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kelové plnené listy podávame s rajčinovou omáčkou a zemiakmi. Z plnky čo mi ostala som urobila guľky, obalila v strúhanke a zapiekla v trúbe.

    Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

enerrgizer
pri tvojich receptoch mám pocit, že nevyhnutne potrebujem parný hrniec... nie len potrebujem, ale aj veľmi chcem :-) perfektné ako vždy...
zasterka
Tak toto som ešte nikdy nerobila, ale rada vyskúšam, vyzerá to výborne, KK
tinca
@evusik chutný rcp, ale pre mňa s inou omáčkou. Ja mám od leta už parný hrniec, už ho musím konečne vyskúšať, lebo tie tvoje rcp ma dráždia.
evusik
Milý varecháči, mám pre Vás smutnú správu. Môj milovaný parný hrniec ma opustil :-( práve dnes pri varení tohto receptu, prestal vypúšťať paru a nadobro stíchol. Čo ja nešťastná budem teraz bez neho robiť?? Slúžil mi verne zopár rôčkov a ja som sa nádejala, že ešte pár vydrží. A to mi spravil práve teraz keď už je po záruke !!!!! To som si veru nezaslúžila. Venujem mu tichú spomienku a pôjdem si kúpiť nový, veru tak :-)
zela
Môj zať nemá rád rajčinovú polievku ani omáčku.Spravím omáčku zo zeleniny,so smotankou.
evanaaa
Ja by som k tomu urobila normálny kelový prívarok zo zvyšného kelu a v ňom povarila tie batôžky, aj tak by to mohlo byť dobré, čo poviete?Evusik, vyhľadať nejakého majstra, čo by sa ti na to podíval, ako radí Marienka, netreba hneď vyhadzovať, možno sa ešte dá vzkriesiť.
evusik
najhoršie je, že opravári už neexistujú a keď som sa pýtala v predajni povedali, že musím zavolať na servisné stredisko do BA. Tak uvidím.
honestka
evusik, skus ho precistit octom, mozno su len zanesene parne dierky?...
evusik
@honestka ďakujem za radu, ale octom ho čistím pravidelne... práve je v rukách odborníka a ten mi povie konečný verdikt, takže uvidím či ho opraví alebo budem musieť kupovať nový :-(
foska
@Evusik dnesny obed bol podla tohto receptu a vyborne sme sa najedli. Masko som mala chudunke hovadzie. Paci sa mi priprava v pare, preferujem to pred inymi formami tepelnych uprav jedla.
Mas vybraty nadherny parak, zelam Ti, aby Ti stary neopravili a mohla si si dopriat noveho pomocnika ;)
evusik
@foska som rada, že chutilo, ja som tiež veľký fanúšik varenia na pare... a ako to dopadne z mojím parákom dám určite vedieť :-)
evusik
@jerica ten chudák je furt v oprave, sama som zvedavá ako to dopadne, ale moc veľkú nádej mu nedávam :-)
daewootn
...nemám slov, recept " OK ", foto a postup, zrozumiteľné, zaostrené,
dávam 1*...príjemný deň prajem.
eunika
evusik,30 min. v parnom hrnci nestačí,musela som dopekať ešte asi 40 min. v rúre.
evusik
@eunika no mne ako vidno na obrázkoch tých 30 minút stačilo... neviem kde sa stala chyba, určite záleží od mäsa a asi aj od parného hrnca... napr. teraz nám druhý parák a v tom trvá príprava o čosi dlhšie, aj keď samozrejme nie o 40 minút.... a čo ináč chutilo?
eunika
@evusik ,chutilo veľmi,použila som len bravčové a hrniec mám presne ako ten čo máš nový,ale mám ho len krátko,tak som asi niečo nenastavila správne.Inak zemiaky a zeleninka boli super.Ešte budem musieť trochu na ňom pomaturovať:-)))
evusik
€eunika no super, tak sa teším na nejaký pekný receptík... myslím, že problém bude v tom paráku, ja som s ním veľmi spokojná ale chvíľu som si zvykala práva na dĺžku varenia... ten čo je v tomto recepte má funkciu Turbo a fakt začal pariť bleskovo rýchlo a potom aj hotové bolo skôr... tento čo mám teraz a ktorý máš aj ty takú funkciu nemá a rozbieha sa pomalšie tak potom aj to parenie trvá dlhšie.... ale na to si človek rýchlo zvykne, je to asi ako z klasickou rúrou-každá pečie inak... tak nech sa ti darí :-)
eunika
@evusik ja sa veľmi ospravedlňujem,problém bol vo mne,ja som totiž nastavila čas dobre ale parenie som posunula na ikonku uchovavanie jedla v teplom stave (občas sa mi stane že predbieham návod,alebo ho čítam len povrchne)a tak som sa mohla len čudovať,že to bolo surové.Ale niekedy sa aj také veci stávajú,ešte že to istila rúra,inak super recept,ďakujem za pochopenie...budem skúšať ďalej
evusik
@eunika aj som sa zasmiala, pretože mne sa stalo to isté... robila som v tom hrnci asi tretí krát a celá nešťastná, že hrniec je pokazený a že ho budem musieť reklamovať. Našťastie som nato prišla, že hrniec nemám nastavený na naparovanie ale na zohrievanie... odvtedy si dávam pozor... no čo už, učíme sa celý život :-))))))
eunika
@evusik ,to máš teda pravdu,ja pracujem celý život s receptami,síce z iného rožka(predpisujú ich lekári) a asi som už profesionálne deformovaná a na kuchárske recepty nemám fantáziu,tak sa snažím postupovať presne podľa receptov na vareche,a popisovať ich znova asi nemá význam,ale strašne obdivujem tvoje recepty a neviem,či niekedy naberiem odvahu vyskúšať ich všetky,si jednoducho jednička:-)))))A budem veľmi rada keď nám budeš aj naďalej radiťsi N°1.
eunika
@evusik ,rozpaky nechaj bokom,lebo kdo umí,ten umí a Ty umíš !!! Klobúk dole!
ponape
Fantasticky recept! Som parny hrniec- pozitiv, tak ma prekvapilo, ze sa aj taketo cosi da v nom robit! Mam len jednu otazocku, ako varite ryzu v paraku? Par krat som to skusala, ale aj po hodine parenia bola stale rovnako tvrda...Dakujem!
evusik
@ponape ryžu robím takto 1 šálku ryže, 2 šálky vody a parím cca 30 minút, lebo teraz čo mám parák je taký trošku pomalší :) ale v paráku robím len takú najobyčajnejšiu ryžu... momentálne ale fičím na ryži natural a tú som ešte v paráku neskúšala...
kukulienka71
@evusik , dnes som varila toto vynikajúce jedlo, nie v parnom hrnci, ale priamo v rajčinovej omáčke, mala som v nej aj plnenú papriku. K nej som dala knedle a ku kelu zemiaky, tak ako aj ty. K 85 dkg mletého mäsa som dala 1/2 dcl ryže uvariť do polomäkka s 1 dcl vody, máme radi menej ryže v tom. Je to dobrá papanica!

1x evusik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia