Plnený kapustný list - Holubce

Autor receptu: harnovaeva1948

Môj otecko pochádzal zo Zakarpatska. Občas nám navaril jedlá, ktoré nám náramne chutili. Holubce alebo Plnený kapustný list robíme dodnes a patrí medzi najobľúbenejšie jedlá najmä v zimnom období.

Postup

  1. Na tento recept sa treba pripraviť na jeseň, keď sa dáva do suda nastrúhaná kapusta. Do suda dáme sem tam aj celé hlávky kapusty. Časom, keď vyberáme nastrúhanú kapustu, "objavíme" konečne aj celú hlavu kapusty. A to je čas vybrať vybrať zo suda celú kapustu a do taniera aj nastrúhanú kyslú kapustu. Mleté mäso sme si zomleli, kúpili, či vybrali zo zásob z mrazničky. Uvaríme ryžu (guľatá je lepšia, lebo tá sa používa aj na rizoto)Predtým ju podusíme na opraženej cibuľe, pridáme vodu alebo vývar mäsový.
  2. Vychladnutú ryžu zmiešame so zomletým mäsom, vajcom, soľou, korením a môžeme ak chceme pridať trochu nakrájanej kyslej kapusty. (Niekedy sme dali, inokedy nie.) Hlavu kapusty rozobieme a do každého lista zabalíme mäso s ryžou. Môj otec to dokázal zabaliť tak šikovne, že sa list pri varení neotvoril. Ja používam páratka alebo istím niťou. Holubce dáme do hrnca, pridáme nastrúhanú kyslú kapustu a varime vo vode. Záleží, aké je mäso. Niekedy stačí variť hodinu, inokedy dve. (Zvyčajne, keď bravčové mäso zmiešame s mäsom hovädzím, zajačím, varím dlhšie. )
  3. Na tanier si každý dá najskôr 2 - 3 ks holubcov, poleje horúcou bravčovou masťou o po zjedení zatúžite znovu po ďalšej dávke.