Plnené vankúšiky zo zemiakoveho cesta (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Jednoduche,lacne a chutne :-) Je to nieco ako plnene zemiakove pagáče.Plnka je variabilna..
20ks porcií |
10-12 minút tepelná úprava |
Postup- Odvazime si 900g zemiakov,ktore nasledne ocistime,pokrajame a nechame uvarit.Po uvareni ich popucime a nechame vychladnut..
- Do misky dame obe muky,sol a premiesame to lyzicou.Potom pridame popucene zemiaky,ktore rukami dobre spracujeme najprv s mukou.Bude to vypadat skoro ako mrvenicka :-) Potom pridame vodu v ktorej sme rozmiesali kvasnice+1kl cukru..
- Cesto poriadne premackame a miesime dovtedy,kym nepopije vsetku vodu a kym sa suroviny celkom nespoja.Dostaneme take polomäkke,lepkavejsie cesto.Nasledne cesto uz len posypeme trochou muky a upravime(bez miesenia) do tvaru bochnika a zakryjeme utierkou.Takto nechame cesto na teplejsom mieste vykysnut cca.1 az 1,5hodinu..
- Zatial si pripravime plnku.Kedze mame vela cherry paradajok a bazalky,tak som sa rozhodla ich vyuzit na plnku.Paradajky umyjeme,prekrojime na polovicu,nakrajame na drobno bazalku a pridame 4-5 strucikov nastruhaneho cesnaku.Je to vynikajuca kombinacia,ktoru pouzivaju najmä Taliani :-) Solit budeme tesne pred plnenim cesta,zatial to dame bokom..
- Tu je uz nakysnute cesto :-)
- Cesto si vyklopime na pomucenu dosku a urobime valec.Nasledne valec prekrojime na 2 rovnake casti cez polovicu..
S cestom pracujeme bez miesenia uzaj dalej..
Takze..najprv roztapkame cesto rukami..
- ..potom ho rozvalkame na hrubku 6mm a to iste zopakujeme aj s druhym cestom..
- Zoberieme nozik a opacnou stranou (nie ostrou) si s lahkym pritlacenim oznacime na ceste kocky.Je to lahsia orientacia,co sa tyka plnenia :-)
- Vysli mi presne 20 kociek.Po oznaceni,dame do stredu kazdej kocky asi 1PL plnky.Nech jej nieje ani malo,ale ani privela,aby sa cesto nepremocilo.Ja som davala 4-5 poloviciek paradajok do jednej kocky,ale ak chcete davajte kludne od oka :-) Plnku nezabudnite pred plnenim osolit..
- Teraz si druhe cesto nakrutime na valok,aby sme ho lahsie vedeli preniest...
- a prikryjeme nim uz nase naplnene cesto.Odkrucame a prikryvame opatrne,aby sme tie paradajky nepopohynali z miesta :-)
- Potom prstami dobre postlacame najprv cely kraj dookola,aby sa nam cesta spojili..
- Nasledne postlacame aj zvlast medzi kazdym radom.Najprv jednym smerom..
- ..a potom aj druhym.Takto "krizom-krazom" az nam vzniknu pekne kocky- vankúšiky :-)
- Vankúšiky pokrajame,aby sa vedeli od seba oddelit.Ja som krajala kolieskom na Pizzu :-)
- Cesto som po jednom porozoberala a rozkladla trocha dalej od seba na pomucenu dosku...
- Rozohrejeme si panvicu (teflonovu) a poukladame do nej nase vankúšiky.Zakryjeme pokrievkou a pecieme celkom na sucho,bez oleja. Pecieme na mensom ohni,aby cesto mohlo vykysnut a pekne sa upiect.Ja som piekla v Pizzamatiku na cisle 2/3 ,cize na mensom ohni 5-6 minut..Sledovala som tentokrat hodiny :-)
- Po 5-6ich minutach vankúšiky pootacame a pecieme zakryte znova 5-6minut..
- Po upeceni,este horuce potrieme kuskom masla :-) Staci potriet len tu opecenu cast.Su pekne hrube,kedze pocas pecenia este krasne nakysli ;-P Priemer maju 7-8cm ..
- Taketo zemiakove Vankúšiky-Pampúšiky su chutovo velmi dobre a aj velmi jednoduche na pripravu :-) Plnku si mozte zvolit lubovolnu.Komu co chuti,alebo kto co ma v zahrade ;-)) Cesto je mäkkucke,nadychane a velmi dobre aj na druhy den.Taketo plnene pampusky sa hodia k polievke,k privarku,k salatu alebo len tak samotne.Su vyborne teple aj studene :-)
Dobru chut :-)
|