Plnené šampiňóny s hríbovo-syrovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: zuzosko

Potešenie pre oči aj chuťové poháriky.

Postup

  1. Na oleji si osmahneme do sklovita polovicu cibule. Pridáme prepláchnutú celozrnnú ryžu. Pár minút osmahneme na plameni. Zalejeme vodou v pomere 1 šálka ryže ku 1,5 šálke vody. Dáme do rúry na 45 až 50 minút pri 200 stupňoch. Päť minút pred uplynutím času, ryžu skontrolujeme, prípadne necháme odokrytú dôjsť.
  2. Medzitým, čo sa ryža varí v rúre, nakrájame na veľmi tenké pásiky hlivu ústricovú, nožičky od šampiňónov a malé šampiňóny. Hlavičky šampiňónov odložíme nabok, budeme ich plniť pripravenou plnkou. Na oleji osmahneme druhú polovicu cibule do sklovita, pridáme hríby, korenie podľa chuti a soľ. Osmažíme do mäkka.
  3. Do ďalšej panvice vlejeme smotanu na varenie, pridáme syry nastrúhané a nakrájané na tenko. Na miesto parmezánu, ktorý má veľmi výraznú a špecifickú chuť, môžeme použiť rôzne druhy syrov okrem plesnivého (pokazilo by to chuť omáčky). Miešame do úplného rozpustenia syrov. Môžeme pridať soľ, ale väčšinou sú syry dosť slané a soľ už nie je potrebná.
  4. Keď sú pripravené obidve časti plnky, prilejeme smotanovo-syrovú časť k hríbovej časti, zmiešame dokopy a necháme vrieť kvôli odpareniu vody na zahustenie. Plníme hlavičky šampiňonóv. Zvyšnú časť plnky resp. omáčky nalejeme k naplneným šampiňonóm do zapekacej misy a dáme do rúry na desať minút zapiecť. Podávame s celozrnnou ryžou a navrch nastrúhame trošku parmezánu. Dobrú chuť!