Plnené pečené prasiatko (bôčik) fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 11. decembra 2016
Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept)
Foto: yogicek

Dnes som zase zvolil tepelnú úpravu mäska konfitovaním. Chcel som využiť ochutenú masť z minulého konfitovania. Samozrejme môže sa to piecť aj klasickým spôsobom. Zobraziť celý popisDnes som zase zvolil tepelnú úpravu mäska konfitovaním. Chcel som využiť ochutenú masť z minulého konfitovania. Samozrejme môže sa to piecť aj klasickým spôsobom. Dnes je to jednoduché. Pre tých ktorí neradi čítajú dlhé recepty bude aj popis krátky. Plnka má len tri hlavné suroviny a koreniny. Príloha je tiež jednoduchá. Pečené krumple.(: No a kvôli krumpliam som urobil jednoduchý pikantný cesnakový dip s chilli. Afi to kvôli Tebe. Bôčik je dobrý aj za studena.

6
porcií
30 minút
príprava
150 minút
na 110 až 120 °C

Suroviny

1800 g s kožou
700 g
podľa chuti
podľa chuti (nemusí byť)
podľa chuti
Plnka:
200 g mleté
150 g
100 g nakladané zmes
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Koreniny do pekáča:
6 guličiek
3 ks
Príloha:
 pikantný




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a koreniny. Ja som kúpil bôčik s kosťou a nevykosťoval som. Kosti odrežem až keď je mäsko hotové. Rád ich okusujem. A príde mi, že mäsko pečené s kosťou je chutnejšie. Samozrejme môžete piecť aj vykostený bôčik. Tú cibuľu ktorá je na foto v surovinách nehľadajte. Využil som ju iba na vyplnenie medzier v pekáči aby som nespotreboval zbytočne veľa masti.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečienku a huby nakrájame na malé kúsky. Zo všetkých surovín uvedených v rozpise a korenín namiešame plnku.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V bôčiku dlhým, tenkým a hlavne ostrým nožom urobíme kapsu do ktorej schováme plnku.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kapsu na bôčiku uzatvoríme. Zašijeme alebo zopneme ihlami. Ja som ho za trest zviazal potravinárskym špagátom. Celý bôčik z každej strany osolíme, okoreníme, posypeme rascou, dáme do pekáča, zalejeme bravčovou masťou zahriatou na cca 150 °C, pridáme bobkový list a nové korenie a šupneme na 10 min. do rúry vyhriatej tiež na 150 °C. Po desiatich minútach stiahneme teplotu na cca 110 až 120 °C a máme pri tak veľkom kuse prasiatka aký som robil ja 2,5 hodiny pokoj. Môžeme sa venovať niečomu alebo niekomu.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je mäsko mäkké vyberieme ho z masti, odrežeme kosti a preložíme do druhého pekáča alebo zlejeme masť a použijeme ten istý pekáč kožou hore. Tú narežeme na štvorce. Je mäkká tak netlačiť na nôž aby ste nezarezali veľmi hlboko. Rúru rozhicujeme na maximum (alebo grilovaciu špirálu) a pekáč aj s prasiatkom vrátime do rúry a kožu zapečieme do chrumkava. Pridal som tam aj odrezané kosti. Upečené prasiatko vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme 15min. odpočívať.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokiaľ sa piekli krumple, tak ma čakal bonus v podobe kostičiek ktoré sa na záver zapekali spolu s prasiatkom.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odpočinutý bôčik nakrájame na plátky a podávame so zemiakmi a dipom. A úplne na záver sladká odmena za vynaloženú námahu. Šišuľky s jahodovou šľahačkou, parížskym krémom a jablková roláda.

    Plnené pečené prasiatko (bôčik) (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Ty jsi nezmar, další konfitovaná dobrota, máš můj obdiv. Je to trojchlapové jedlo, balení provázkem je ukázkové, dokonce i dvojitý dezert - smekám!
sracz
Vynikajúca voľba, @yogicek kamarát v zástere a super 5* predvedenie chlapa, aj pre "durchmarášparty"! ... extra "výšplh" za sladké double na záver s istotou potvrdením: "šak toto ňema chibu, ta ňe"!?!
kecemis
Tak ty nedas pokoj priatelko, I ked ta tu rad znova vidim a tesim sa na tvoju kulinarsku pracu. Co mam chudak teraz robit. Do rana daleko a hlava plna vone z virtualnej kuchyne. A na zaver znova maly chutney zazrak. Ulozene a cakajuce.
afataga
No to je sice pekne, ze si si kvoli mne dal taku namahu, ale z fotky sa nenajem, co tak sup do auta, alebo na vlak a doniest kostovku?, mas to asi 80km.
Inak skladam poklonu, co mi uz zostava? Iba sa pokochat foteckami.
frezia68
Ci pirko! Ta ja tu nakukňem na bezlepkový recept a co vidzim?Taku fajnotku,že po mojej skromnej a dietnej večeri ľem šlintac mi ostava.A najlepše tote pečene kosci,juj,ale bi som sebe dala.A to ešči mušim cvičic....pred očami budze toto mäsko a predstava,že šveta še bliža a aj ja budzem jesc fajnotky.Bo ňeda še furt lem skromne,ňe? Ta pridavam pejc * a pošilam pozdrav :-).
yogicek
@Haji
Ďakujem veľmi pekne. Keby si vedela čo ma to stálo nervov než som sa naučil takto viazať mäso. Niekedy som si zviazal viac prsty ako mäso. A tej šnúrky. To boli hádam aj kilometre.
@Kimlo
Mirko ďakujem pekne za vyčerpávajúci komentár.
@Sracz
Priateľu od rovnakej zbrane ja Ti ďakujem za výstižný komentár. A toten durch mi radši nepripominaj. Do dneška še mi o nem šňiva. Teľo flekov som na neho dostal že ani na rok nepranej fertuške teľo fľakov nemam. Stal me 15.9.1984 dvanac korun. A to bul šestakovi. Do šmerci nezapomnem jak som še skonel.
@Zolik
Máš moju vďaku.
@Kecemis
Mirko už asi dám pokoj s konfitovaním. Už teraz som myslel, že to bude asi prepadák. Aj keď na to nedám a vôbec ma to netrápi ale pár sekúnd po zverejnení rcp. svietila jedna hviezdička. Aj tuším kto to bol ale to je jedno. Mňa teší, že nie len slovne ohodnotíš ale aj naozaj rcp. vyskúšas. Ďakujem Ti pekne.
@Arnilka
Síce už mám čosi odvarené ale stále som len amatér, tak takú pochvalu si veľmi cením. Ďakujem.
@Afataga
Bohužiaľ Afi mám to oveľa viac. Až k Tebe po dvere to mám 203 km a 169 m. Dnes som si do práce urobil z cesnaku ktorý som včera piekol s mäsom nátierku podľa Tvojho receptu a dal som do nej z tej žltej chilli čo mám na hlavnej fotke. To som si dal. Bál som sa na niekoho prehovoriť aby mu nezhorel ksicht. A možno aj cvičky. Hneď by bol z neho afričan od Ngorongoro. Ale nátierka bola dobrá. Ďakujem za poklonu. Naozaj Ti nič iné nezostáva.
Všetkým Vám prajem pekný večer a chlapcom spoza veľkej mláky dobrú chuť ak práve obedujú.
yogicek
Frezia68
Mila moja toto bi ši mohla šak tam ňet ani zarenko ľepku. Kedz už mušiš cvičic ta viber taki cvik pri ktorom možeš i v jednej i druhej ruke trimac koscičku a net probľem. A dobre hutoriš. Treba sebe raz za čas dopriac. Ta bars šumne ci dzekujem. Šumni večar. Trim še.
patroveckypitrs
Tak tomuto hovorím trefa do môjho srdca. Oči mám na obrazovke a mláka slín podo mnou aj Rotwailera by som zahanbil. No teda - neostalo ešte? Že by som dobehol a doniesol jabĺčkovicu? Skoro mi unikol tento recept. 5* a k.k.
yogicek
@Patroveckypitrs
Ahoj milý kamarát od zástery a varešky. A vieš, že zostalo! Po upečení a vykostení mal aj tak cez kilo. Ja nemám komu variť iba iba sebe samému, tak viac ako polovicu som zamrazil aby som to nemusel jesť týždeň. Bude chuť, rozmrazím a mám navarené. Rád by som Ťa pohostil len to má jeden háčik. Musel by si absolvovať asi 100km. Za tie vitamíny v podobe jabĺčkovice Ti veľmi pekne ďakujem ale ja som abstinent. Čo už. Ja mám viacero chýb nie len túto. A ďakujem aj za pekný komentár. Cením si to. Maj sa krásne a nech Ti to varí minimálne tak skvelo ako do teraz.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia