Plnené „mušle“ vo vínovej omáčke

Zoltán Bako
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 21. septembra 2016
Plnené „mušle“ vo vínovej omáčke
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na uvarenie sláviek:
1,5 kg
3 ks
4 strúčiky
3 PL
250 ml
 čerstvý
2 PL
Na plnku:
4 ks
5 strúčikov
2 ks
1 ks
1 ks
Na vínovú omáčka:
4 ks
2 ks
150 ml
150 ml
Okrem toho:
1 bal




Postup

  1. 1

    Slávky dobre umyjeme, otvorené mušle odoberieme. Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame a urestujeme na olivovom oleji. Pridáme slávky, tymian a pretlak, zalejeme vínom. Slávky varíme 5 minút. Scedíme a 150 ml vývaru odložíme. Zatvorené slávky vyhodíme a ostatné vylúpeme.

  2. 2

    Plnka: Šalotku a cesnak očistíme a nakrájame na malé kocky. Paradajky sparíme a odstránime šupku. Papriku ošúpeme škrabkou na zemiaky, čili zbavíme jadier a všetko nakrájame nadrobno. Šalotku a cesnak urestujeme na oleji, pridáme mäso zo sláviek, povaríme, pridáme paradajky, čili a papriku, povaríme a odstavíme.

  3. 3

    Vínová omáčka: Nakrájanú šalotku a cesnak urestujeme na olivovom oleji, pridáme víno, odložený vývar z mušlí a zredukujeme na polovicu. Do omáčky pridáme smotanu a ešte zredukujeme. Potom scedíme, osolíme, okoreníme a dáme do formy na pečenie.

  4. 4

    Mušľové cestoviny uvaríme v slanej vode. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Mušľové cestoviny naplníme pripravenou plnkou, vložíme do formy, posypeme parmezánom a krátko pečieme, kým sa parmezán neroztopí.

Diskusia k receptu

kuchticka
Moze mi niekto vysvetlit co su "slavky"? Su to huby, alebo daco ine? Dakujem.
kuchticka
Este dodatok> na 4 porcie sa mi zda velmi vela cibule a taktikez salotky.
veronikkka
@Kuchti čka, Slávka jedlá je veľký jedlý morský mlž z čeľade slávkovitých. vyskytujú sa na severoatlantickom pobreží Severnej Ameriky, Europy, v mnohých miernych a polárnych vodách celého sveta., bývajú prichytené na skalách a pevných povrchoch byssovými vláknami, ktoré slávky vylučujú. Patria medzi lastúrniky, ich mušle mávajú farbu purpurovú, modrú až hnedú a dosahujú dĺžku až 12 cm. Slávky majú jemné lahodné mäsíčko, po kuchynskej úprave sa servírujú v lastúrach., jedia sa surové, dusené, bývajú súčasťou rôznych šalátov, polievok, paštét, tiež sa podávajú s cestovinami. Pred úpravou sa poriadne umyjú, požijú sa len tie, ktoré sú pred úpravou pevne uzavreté, po úprave sa konzumujú len tie, ktoré sa otvorili, neotvorené sa vyhadzujú. Chuť slávok je zvláštne korenistá, sú základom mnohých jedál španielskej portugalskej, francúzskej, holandskej, belgickej a talianskej kuchyne. Majú málo kalorií, obsahujú minerálne soli, železo, vitaminy A, B,C,D a bielkoviny. Len v Europe sa ich spotrebuje viac ako 100 tisíc ton ročne.
veronikkka
@Kucticka , na 1500 gramov slávok množstvo cibule a cesnaku nie je veľa, potrebujú pri úprave také množstvo ako aj iné výrazné ochutenie, kedže sú uzavreté v mušliach.
veľmi pekný recept, posielam zaslúžených 5*!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia