Plnené kuracie rolky v slaninovom kabátiku

Autor receptu: martinkat

Rozmýšľala som, čo ešte vymyslieť z kuracieho mäsa a vzniklo toto :)

2
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé dáme dokopy suroviny, na obrázku chýba ešte kuracie mäso a pór (môže byť samozrejme aj cibuľa, ja som pór použila ešte aj na záverečnú dekoráciu) a nejaké koreniny na zemiaky. To už si každý zvolí sám.
  2. Zemiaky očistíme a nakrájame na ľubovoľný tvar (toto mala byť porcia pre dve osoby ale polovica sa zjedla kým sa čakalo na mäso takže určite odporúčam viac:)) Mäso naklepeme, ja som mala len jeden pekný kus, tak som ho rozrezala a vyklepala na tenko, ostatné ako sa podarilo. Osolíme, okoreníme
  3. Následne naukladáme na mäso listy bazalky, mozzarellu, paradajky a šampiňóny, všetko čo najtenšie kúsky. Dnu môže ísť ale úplne hocičo čo máte doma. Potom prichádza najťažšia časť a to zrolovanie mäsa, treba to robiť opatrne a pomaly, odfotiť sa mi to nedalo. Pomôžte si špáratkami, prípadne motúzom. Rolku zabalíme do 2 až 3 plátkov slaniny, podľa veľkosti. Všetky takto pripravené rolky uložíme vedľa seba do olejom vymastanej zapekacej misy a prikryjeme alobalom na pečenie. Rúru som vyhriala na cca 200 stupňov, na približne 45 minút, posledných 10 som už len grilovala bez alobalu a bez výpeku. Zároveň som v rúre opekala zemiaky posypané korením a soľou, tie ale kratšie, kedže som si ich predtým uvarila vo vode.
  4. Omáčka: Kým sa mäso pečie, pripravíme si šampiňónovú omáčku. Šampiňóny nakrájané na tenké platky v menšom hrnci orestujeme na póre(cibuli, príp. cesnaku), posolíme, okoreníme. Pustia šťavu a začnú sa dusiť, prikryjeme pokrievkou. V tomto čase pozrieme na mäso a zistíme, že nám pustilo veeeľa šťavy. Zapekaciu misu opatrne vyberieme a všetok výpek vylejeme do hrnca k šampiňónom. To zabezpečí vynikajúcu chuť. Misu naspäť do rúry, šampiňóny ďalej dusíme. Po pár minútach vytlačíme do hrnca cca polovicu taveného syru a poriadne rozmiešame. Teraz príde fáza, keď zoberiete mixér a rozmixujete šampiňóny, aby bola omáčka pekne hustá. Ja som ho ale nemala tak som si pomohla malou lyžičkou hladkej múky rozmiešanej v smotane a pridala to do omáčky. Necháme prevrieť a lahodná omáčka je na svete :)
  5. Mäso vyberieme a necháme troška vychladnúť aby sme mohli krájať. Na tanier naaranžujeme rucolu s paradajkami, rolku prekrojíme na polovicu, na zemiaky som orestovala ešte troška póru ako dekoráciu. Prelejeme omáčkou, dozdobíme bazalkou a môžeme podávať :)