Plnené feferónky

Autor receptu: sjuz

Raz som to jedla v Taliansku - odvtedy som si to zamilovala. Dlho som hľadala recept, ale kto hĺadá, nájde:) V lete som si narobila 10 pohárov, ktoré si šetrím:) a dávam si každý deň jednu, dve - za odmenu:)) Recept z taliančiny mi preložila manželova sesternica, ktorá tam žije. Vymenila som svoju nekvalitnú foto za túto - aj keď nie moju. Dúfam, že nevadí...

50 minút
príprava

Postup

  1. Feferónky umyjeme, odstopkujeme a špicatým nožíkom vyberieme vnútro. Odporúčam pracovať v rukaviciach:) Môžeme si pomôcť malou lyžičkou. Treba dať však pozor, aby sme nevydlabali aj dužinu, ktorá je pod šupkou.
  2. Do hrnca vlejeme víno, ocot, koreniny a soľ. Necháme zovrieť, potom vložíme feferónky a povaríme 3-4 min. na miernom ohni. Zcedíme a feferónky poukladáme "hore dnom" na utierku. Takto je najlepšie ich nechať cez noc, ešte prikryté druhou utierkou.
  3. Do mixéra dáme tuniaka - scedeného - kapary, sardely. Mixujeme veľmi krátko, najlepšie je, ak sú tam ešte kúsky tuniaka. Plnku vyberieme do misky a pomocou malej lyžičky plníme feferónky. Feferónky ukladáme do pohárov, zalejeme olivovým olejom, uzavrieme a dáme sterilizovať na pár minút, len kým chytí vrchnák. Viem, olivový olej je dosť drahý a v takom množstve, no toto je "antipasti" - teda malé predjedlo, a ja som si zmiešala zmesový žltý olivový olej s panenským 1:1. Ten zmesový je lacnejší. Treba držať v chlade - buď v chladničke alebo v pivnici, Vydržia rok. Ak ich nezjete skôr:) Trochu piplačka, ale stojí za to skúsiť.