Plnené farebné špirálové rohlíčky na sladko (fotopostup)

Autor receptu: medovnicek

Recept som objavila na http://www.pidak.cz/recept-sladke-barevne-spiralkove-rohlicky-s-tvarohovou-naplni - ako autorka je tu spomínaná Vlaďka D. V pôvodnom recepte boli pripravené z polohrubej múky, ja som použila hladkú.

Postup

  1. Keďže sú rohlíčky dvojfarebné, tak si pripravíme obe cestá zároveň
  2. Najskôr si rozpustíme maslo na obe cestá (100 g) v hrnci, troška ho popražíme, aby voňalo, potom do neho nalejeme mlieko z obidvoch ciest (260 ml). Necháme vychladnúť - musí zostať vlažné.
  3. Pripravíme si dve misy. Do každej nasypeme múku, pridáme cukor, pridáme vlažné maslo s mliekom (do každej misy nalejeme polovicu), pridáme rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások.
  4. V pôvodnom recepte to nebolo, no ja som do každého cesta pridala aj štipku soli. Najskôr vypracujeme biele cesto, potom pridáme do druhého cesta kakao a vypracujeme aj to. Dáme na teplé miesto a necháme asi hodinu kysnúť.
  5. Keď obe cestá vykysnú, tak každé rozdelíme na dve časti, čiže budeme mať dve biele a dve kakaové cestá.
  6. Prvý diel bieleho cesta vyvaľkáme do kruhu, potom vyvaľkáme prvý diel kakaového cesta do kruhu. S cestami sa veľmi dobre pracuje, len minimálne som podsýpala múkou.
  7. Takto postupujeme aj so zvyšnými cestami. Potom dáme kakaové cestá na biele cestá, mierne zatlačíme - ja som po nich ešte prešla valčekom, aby sa lepšie spojili.
  8. Radielkom nakrájame jednotlivé trojuholníky. Na širší koniec dáme valček plnky.
  9. Plnku pripravíme tak, že si tvaroh dáme do čistej utierky a dobre z neho vyžmýkame prebytočnú vodu, potom do neho pridáme kokos a cukor - dávala som tmavý trstinový. Dáme aj strúhanú citrónovú kôru - ja som dávala citrónový vanilkový cukor.
  10. Postupne rolujeme rohlíčky od širšieho okraja k užšiemu.
  11. Rohlíčky dávame na plech vystlaný papierom na pečenie, potierame rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme kyslú smotanu a môžeme posypať mandľami.
  12. Necháme ešte 10 minút pokysnúť na plechu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C, ku koncu pečenia stiahneme na 150 C.
  13. Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom. Mne ich vyšlo 31. Vyzerajú veľmi pekne na reze a podľa mňa sú aj veľmi chutné.