Kysnuté rožteky
Plnené farebné rožteky na sladko
Autor receptu: valina
Skvelé rožky na desiatu alebo olovrant ku káve alebo k čaju.
32 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Keďže sú rožteky dvojfarebné, tak si pripravíme obe cestá zároveň. Najskôr si rozpustíme maslo na obe cestá (100 g) v hrnci, troška ho popražíme, aby voňalo, potom necháme vychladnúť - musí zostať vlažné. Pripravíme si dve misy. Do každej nasypeme múku, pridáme cukor, trochu soli, do jednej aj kakao. Z mlieka (260 ml) trochy cukru a droždia (20 g) si urobíme kvások, po vykysnutí ho rozdelíme na dve polovice a pridáme do oboch ciest, tak ako aj maslo - do každého cesta polovicu. Vymiešané cestá dáme na teplé miesto a necháme asi hodinu kysnúť.
- Keď obe cestá vykysnú, tak každé rozdelíme na dve časti, čiže budeme mať dve biele a dve kakaové cestá.
Jedno biele cesto vyvaľkáme do kruhu, potom do kruhu vyvaľkáme jedno kakaového cesto. S cestami sa veľmi dobre pracuje, len minimálne som podsýpala múkou.
Takto postupujeme aj so zvyšnými cestami. Potom dáme kakaové cestá na biele cestá, mierne zatlačíme - ja som po nich ešte prešla valčekom, aby sa lepšie spojili.
Radielkom nakrájame jednotlivé trojuholníky. Na širší koniec dáme valček plnky.
- Plnku pripravíme tak, že do tvarohu pridáme kokos a cukor, strúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor. Postupne rolujeme rožteky od širšieho okraja k užšiemu.
- Rožteky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme ešte 10 minút pokysnúť na plechu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 25 min pokiaľ rožteky nestmavnú.