Kysnuté rožteky
Kysnuté rožteky

Plnené farebné rožteky na sladko

valina - fotkavalina, 2. decembra 2020
Plnené farebné rožteky na sladko
Foto: valina

Skvelé rožky na desiatu alebo olovrant ku káve alebo k čaju.

32
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

I. cesto:
275 g
50 g rozpustené
50 g
trocha
130 ml
10 g
II. cesto:
275 g
50 g rozpustené
50 g
10 g
130 ml
trocha
3 PL
Plnka:
250 g
100 g
80 g
1 bal.
z 1 citróna
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Keďže sú rožteky dvojfarebné, tak si pripravíme obe cestá zároveň. Najskôr si rozpustíme maslo na obe cestá (100 g) v hrnci, troška ho popražíme, aby voňalo, potom necháme vychladnúť - musí zostať vlažné. Pripravíme si dve misy. Do každej nasypeme múku, pridáme cukor, trochu soli, do jednej aj kakao. Z mlieka (260 ml) trochy cukru a droždia (20 g) si urobíme kvások, po vykysnutí ho rozdelíme na dve polovice a pridáme do oboch ciest, tak ako aj maslo - do každého cesta polovicu. Vymiešané cestá dáme na teplé miesto a necháme asi hodinu kysnúť.

  2. 2

    Keď obe cestá vykysnú, tak každé rozdelíme na dve časti, čiže budeme mať dve biele a dve kakaové cestá. Jedno biele cesto vyvaľkáme do kruhu, potom do kruhu vyvaľkáme jedno kakaového cesto. S cestami sa veľmi dobre pracuje, len minimálne som podsýpala múkou. Takto postupujeme aj so zvyšnými cestami. Potom dáme kakaové cestá na biele cestá, mierne zatlačíme - ja som po nich ešte prešla valčekom, aby sa lepšie spojili. Radielkom nakrájame jednotlivé trojuholníky. Na širší koniec dáme valček plnky.

  3. 3

    Plnku pripravíme tak, že do tvarohu pridáme kokos a cukor, strúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor. Postupne rolujeme rožteky od širšieho okraja k užšiemu.

  4. 4

    Rožteky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme ešte 10 minút pokysnúť na plechu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 25 min pokiaľ rožteky nestmavnú.

Diskusia k receptu

mamec
Myslím, že tento recept mám, už som ho dávno nerobila. Ja som cestá miesila spolu a vymiesené som rozdelila a do polovice som ešte vmiesila kakao. Plnila som len lekvárom. Tá tvoja plnka ma zaujala, ukladám si :-)
1x valina




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia