Plnené bravčové rebierko (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nádherný exemplár mladého bravčového rebierka. Uznajte, že som ho v obchode nemohol nechať. Ešte by ho mohol kúpiť niekto iný, nehodný takéhoto skvostu a naviac by ani nevedel, ako ho má čo „najšmačnejšie“ pripraviť. Nasledujúca príprava ma preniesla do detských rokov a evokovala chuť na plnenú teľaciu hruď à la mamka Aňuci. Na tento skvost som si rýchlo nechal zájsť šmaky, bo aj v krajine „snov a zázrakov“ je teľacina v nedohľadne! Takže, plnkou z rodinnej to šperkovnice naplním „krochkáčika“!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
150-180 minút
na 190 °C

Postup

  1. Staršie, 3÷4 dňové, rožky som pokrájal a zalial vlažným mliekom; vo väčšej rajnici som „rozpálil“ dve kopcovité PL škvarenej bravčovej masti, na ktorej som dobre na tmavohedo (nie však až na čierno, lebo by bola horká) udusil tri postrúhané cibule a nechal vychladnúť; asi 400 mm dlhé bravčové rebierka som umyl, ostrým nožom, „kopírujúc rebrá“ som v nich vyrezal rukáv a osušil.
  2. Do veľkej pomocnej misy som poukladal vyžmýkané kúsky rožkov, vychladnutú udusenú cibuľu, zväzok pokrájanej petržlenovej vňate, na malé kúsky pokrájané „srdiečko“ stonkového zeleru (keby som nemal, pokrájam 2÷3 stonky), PL soli, 5 celých vajíčok a KL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK); všetko som dôkladne, ale nežne zmiešal (keby bola zmes redšia prisypem zopár PL strúhanky, ak hustejšia „vbuchnem“ vajíčko naviac)
  3. a naplnil do pripraveného „rukáva“ v bravčových rebierkach, ktorý som potom uložil do pekáča, otvorené konce som prekryl mäsom, založil vospod, podlial asi 500 ml mäsového vývaru (zvyšok z kosťovej polievky); zakrytý pekáč som na 60´ vložil do elektrickej rúry, vyhriatej na 190 °C (375 °F).
  4. Po hodine som do výpeku k mäsu doložil 6÷7 PL masla, porozsypoval kopcovitú PL mletej červenej sladkej papriky, KL pálivej klobásovo-gulášovej zmesi, podľa potreby dolial vývar a pekáč, opäť prikrytý, na ďalšiu hodinu s dôverou vrátil do rúry.
  5. Potom som s pekáča sňal veko a odkryté mäso 33´, občas podlievajúc výpekom, nechal opiecť na takúto zdravú farbu; v priebehu pečenia síce puklo, ale zato bolo chutnejšie.
  6. Priebeh zapekania som využil na prípravu prílohy; klasicky pečené zemiaky (olej, soľ, čMČK); na obr. je 2. „½ čas“, kedy som na predpečené zemiaky porozkladal „hoblinky“ masla.
  7. Výborným doplnkom k pečenému mäsu sú aj sušené slivky, varené vo vode s cukrom, tvrdou škoricou a kúskami citróna aj s kožou.
  8. Porcia, doplnená mladou rukolou (arugulou), potom na tanieri vyzerá takto.
  9. A aby som nezabudol, toto je pohľad na bravčové rebierka v celku, po rozbalení z obchodu.