Plnená roláda z kuracích pŕs s citrónovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Veľmi jednoduchá roláda z kuracích pŕs s chutnou plnkou zo žemle, údenej slaniny, údeného syra a pažítky, doplnená osviežujúcou korenenenou citrónovou omáčkou, príprava je jednoduchá a nenáročná.

4
porcie
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokrájala som cesnak na drobno, domácu mäsitú údenú slaninu na malé kocky, mala som domácu údenú slaninu údenú studeným dymom, má výraznú chuť,...
  2. ..do misy som dala kocky staršej žemle, pokropila mliekom, ktoré som nechala vsiaknuť, pridala som kocky údenej slaniny, pokrájaný údený syr na kocky, na jemno pokrájaný cesnak,...
  3. ...vajce, pokrájanú pažítku, soľ, čerstvo mleté čierne korenie,zmes som premiešala, zahustila strúhankou do tvarovateľnej konzistencie, nechala som ju v chladničke odpočinúť asi 30 minút, aby sa prepojili chute a vlhkosť vsiakla do strúhanky,...
  4. mala som celé vykostené filé z kuracích pŕs, ostrým nožom som ho rozrezala a otvorila na obe strany, jemne som ich osolila,...
  5. ...vlhkými rukami som z pripravenej náplne vytvarovala valec, položila som ho na jeden koniec po dĺžke, ...
  6. ...pevne zavinula, zaistila špáradľami, ....
  7. ... položila do pekáča,preliala olejom, prikryla alobalom,...
  8. ...piekla som prikryté alobalom 15 minút v rre vyhriatej na 180 stupňov C,...
  9. ...odstránila som alobal a piekla pri tej istej teplote ešte 15 minút spolu so zvyškom plnky, ktorú dom vytvarovala do tvaru gule, upečenú roládu z kuracích pŕs som vybrala na dosku, nechala som ju prikrytú alobalom odpočívať asi 15 minút,aby sa rozložila šťava vo vnútri, nevytiekla pri krájaní, potom roláda nebude suchá, zostane šťavnatá,aby troška spevnela, budesa dobre krájať, vybrala som špáradlá, zatiaľ som uvarila nové zemiaky vo vriacej osolenej vode,scedila a pripravila som citrónovú omáčku, pokrájala som roládu z kuracích pŕs na plátky o hrúbke asi 0,5 cm,..
  10. ...v panvici som rozpustila maslo a rozohriala s olejom, na ktorý som pridala múku, opražila som ju do svetej žemľovej farby za stáleho miešania,...
  11. ...pridala som studené mlieko, rozmiešala do hladka,...
  12. ...povarila do konzistencie polohustej omáčky, vypla som plameň, po chvíli som pridala citŕonovú šťavu a postrúhanú citrónovú kôru, hotovú omáčku som ochutila soľou a čerstvo mletým čiernym korením,.,...
  13. ...pokrájanú plnenú roládu z kuracích pŕs som podliala citrónovou omáčkou a podávala som ju s varenými novými zemiakmi posypanými pokrájanou pažítkou,...
  14. ...roláda je naplnená veľmi chutnou výraznou plnkou, doplnená osviežujúcou korenenou citrónovou omáčkou a varenými novými zemiakmi, príprava je jednoduchá a nenáročná.