Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Patrím k vybranej elite „slabších jedincov“ so „šteklivým žalúdkom“. Sú niektoré jedlá, ktoré mi pri zažívaní spôsobujú žalúdočné ťažkosti na úrovni katastrófy. Spravidla sa mi to prihodí mimo vlastnú domácnosť a extra zvlášť v zariadeniach verejného stravovania. Prvenstvo patrí všetkému do čoho idú paradajkové šťavy, pretlaky a pyré. Ak sa z paradajkovej polievky, či omáčky odstráni „divá kyslota“ a zjemní sa maslom, mliekom a smotanou, ako od môjho lepšieho JA, tak to už je potom niečo iné!!!

4÷6
porcie
30÷45 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. … neľakajte sa! To iba tak vyzerá, že je toho veľa. Podporné ingrediencie sú vo veľkom balení a z mäsa použijem len ½, z druhej čoskoro urobím fašírky (náš rcp uverejním).
  2. do pomocnej misy som uložil všetky tri druhy mletého mäsa, 8 kopcovitých PL podlhovastej ryže, po zarovnanej PL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK) a soli, pridal 3 pretlačené strúčiky cesnaku, 3 rozbité celé čerstvé vajíčka, zalial dobrým litrom vlažnej vody (množstvo môžete podľa potreby zvýšiť), jemne dôkladne premiešal a nechal ~ 21´ odstáť, aby sa ryža „nasosala“ a napuchla („naboptnala“)
  3. v rajnici pripravím svetlú zápražku z 2 PL rastlinného oleja, 2 PL masla a 2 kopcovitých PL hladkej múky
  4. keď príjemne zavoňala a získala peknú „béžovú“ farbu (moja sladká mamka ju volala „ekrü“), zalial som ju, v priebehu neprestávajúceho miešania, litrom studenej vody, prisypal 2 PL kryštalového cukru a nechal prevrieť do požadovanej konzistencie; potom som ňou zalial paradajkový pretlak s paradajkovou šťavou v hlavnom hrnci; premiešal a keď sa v šťave začali tvoriť bublinky,
  5. uložil som do nej štyri veľké papriky, naplnené mäso_ryžovou zmesou (asi 10÷12 mm pod okrajom), všetky zvyšky z paprík, pokrájané na drobné kúsky
  6. a pomocou PL tvarované „guľky“ zo zvyšku plnky; šťavu nechal zovrieť, nadstavil ju ďalším litrom vody (kto chce omáčku „bohatejšiu“, môže použiť mäsový vývar) a nechal ~ 90´ variť na malom ohreve; počas varenia som ešte omáčku „doladil“ ďalšou PL cukru, na drobno pokrájanou pikantnou paprikou, mne neznámeho pôvodu a troškou soli
  7. a hotovú ju „vyšperkoval“ 200 ml šľahačkovej smotany
  8. nuž „fertich Maruška, zakri sa“, čiže hotovo a išlo sa jesť; u nás tentoraz so špagetami, ale klasika velí so zemiačikmi na bársako, parenou knedľou, chlebíkom, či iba tak „na sucho“ bez ničoho, veď v plnke je predsa ryža!!! … ta ňe?!?