Plnená paprika pre celú rotu fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 24. júna 2011
Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept)
Foto: elisticka

Už som dávno nerobila plnenú papriku a tak ked už som sa do toho pustila tak som aj nafotila :-)

12
porcií
180 minút
príprava
15+10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g
600 g guľatá
200 g
3 ks celé
2 PL
2 KL
1 PL
4 PL
 alebo olej
1 ks
1 ks
5 PL
  podľa potreby




Postup

  1. 1

    pripravíme si všetky suroviny,očístíme papriky

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do väčšieho hrnca nalejeme vodu vložíme mäsko a soľ a varíme asi 30 minút pridáme aj kúsky papriky čo sme odkrojili pri čistení (nejasný obrázok je kôli pare)

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do kastrola dáme robit ryžu tak že ju zalejeme asi tak 1cm nad a pridáme soľ a varíme do polomäkka a pridáme tarhoňu a premiešame znova prikryjeme a ešte podusíme asi 10 minút.

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    uvarené mäsko si pomelieme spolu aj s cesnakom

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do pekáča si preložíme hotovú ryžu a necháme vychladnúť. pridáme k nej pomleté mäsko, korenie a vajcia .všetko spolu zmiešame

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vzniknutou masou naplníme papriky a z ostatného urobíme guľky (u nás tie papriky moc nechcú tak preto robím viac guliek)

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do vývaru z mäsa pridáme rajčinový pretlak,pyré ,cukor a urobíme si zápražku a do hotovej nasypeme mletú papriku.omáčku povaríme asi 5 minút

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a prídáme variť naplnené papriky asi tak 15 minút a po vybraní tam dáme vyvariť guľky ale len asi 8-10 minút

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vyberieme na plech a necháme zvlášť aby nám "vevypili"omáčku.

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a môžeme servírovať:-)) ak by niekto chcel môže si k tomu dať kúsok chlebíka..dobrú chuť !!

    Plnená paprika pre celú rotu (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jerica
Robíš chute , bolo mi poradené keď nechceš aby ťa pálila "žáha" treba pridať deci mlieka , nechcelo sa mi veriť ale účinok bol , mlieko sa v omáčke úplne stratilo. Rada bola od našej @sovka62.
jerica
zase klikám skôr ako dopíšem, s tarhoňou som nerobila určite to vyskúšam , s tým nič nepokazím:-)) Pekný fotopopis:-)
kata50
Je to vďačný recept, robím aj ja. Pekne si to spracovala. Keď môžem, dám ti jeden návrh. Pred plnením papriky, si asi 1cm odrež zo špica papriky. To preto, aby počas plnenia mäsovou plnkou si vytláčala z papriky všetok vzduch a potom ju ľahko a úplne naplníš. Vyskúšaj :-))
viera1
Ja odrežem 2-2,5cm a potom oba konce opečiem a pekne drží plnka v paprike.A pred týždňom som dala miesto ryže ovsené vločky a bolo to výborné.
@elisticka ,neviem si predstaviť,koľko si tej papriky navarila,keď ja som robila z 500 gr. mäsa a myslela som,že ju budem jesť 3 dni a nakoniec bol hrniec večer prázdny - našťastie.
1x viera1
lubjak
tolko rad a inspiracii,plnenu papriku mozeme vzdy a na akykolvek sposob,hlavne aby jej bolo vela ,vela,dakujem
akeber
vďaka za receptík a inšpiráciu , hneď by som si dala cez týždeň si uvaríme ,pekne nafotené...:)))
tatranka
Krásny recept.Neviem čo skôr z tejto ohromnej ponuky variť.Je to príma inšpirácia.@50 tvoju radu tiež rada vyskúšam.
julica
Ako som uz asi stokrat napisala, toto je moje najoblubenejsie jedlo, mam specialnu flasu, alebo skor akvarium, v ktorej si plnenu papriku odnasam od maminy. ale poprvykrat vidim, ze sa plni uvarenym masom - preco? najlepsie by bolo vyskusat... :)
sovka62
Ja som papriku varila asi pred dvomi týždňami a ako píše @jerica , omáčku s mliekom (ale to nie je môj nápad, to som našla na Vareche). Píšeš, že pre celú rotu, ale toho sa jednoducho nedá uvariť málo. Ja som plnila osem paprík a spravila som štrnásť guliek (a to sme dvaja). S omáčkou sme zjedli štyri papriky a štyri guľky, ostatne uvarené papriky a guľky putovali do mrazničky (bez omáčky). Keď dostaneme na ne chuť, spravím len omáčku, hodím to do nej, kým sa nerozmrazí a obed hotový.
Prekvapilo ma, že mäso vopred varíš. Ja zomeliem surové a pripravím plnku. Varím asi pol hodinky a to stačí, všetko je uvarené.
sovka62
Ešte som chcela napísať, že ja hotové jedlá nemrazím, akosi mi to nechutí. Ale tá paprika je naozaj výborná, celkom ako čerstvo uvarená.
kucharka100
Ách, jo plnená paprika...toho sa neviem nikdy dojesť. Je to tradičné letné jedlo, chutí všetkým. Už len obrázok napovie...
evanaaa
To je aj naše obľúbené jedlo, ale zasa ho veľakrát do roka narobím, a ozaj, z toho polkila mäsa máme aj na tri dni. Len postup mám iný a tiež plním surovým mäsom a dlhšie varím, mne to nevadí, aspoň je to presiaknuté tou omáčkou. Zásmažku robím prvú a okrem mletej papriky dávam do nej aj štipku škorice, mlieko som ešte nedávala, ryže dávam variť len za hrsť, aby jej nebolo veľa. Ale už som tu čítala mnoho verzií, každý robí ináč.
daniela1
Ja nerobievam zápražku, dám trochu na olej poražiť paradajkový pretlak, aby stratilkyslosť, a pridávam paradajky olúpané alebo z konzervy, podlejem vodou a nakladiem papriky a guľky. Ošúpem si pár zemiakov a na štvrťky dám variť k tej paparike. Škrob mi omáčku dostatočne zahusti a všetci sa bijeme o tieto zemiačiky prasiaknuté chuťami.
laven1
Zaujímavé,ja dávam aj praženú cibuľku ktorú zomeliem spolu s mäsom a pridám aj majoránku.
lair
Ja miesam surove mlete maso s ryzou, tiez surovou, ono sa to totiz naraz uvari za zhruba 45 min. V tomto pripade vsak treba papriky plnit velmi pozvolna, kedze ryza zvacsi svoj objem pri vareni.
Do paradajkovej stavy pridavam aj oregano a vtedy ta plnena paprika hovori s talianskym prizvukom.
1x ivy3
angelheart
joooooj, toto milujem :) Od malička bola paradajková polievka a guličky v paradajkovej omáčke (podávané u nás zásadne s trochou varených zemiakov, s knedľou mi to nechutí do dnes) mojimi najobľúbenejšími jedlami.
hubata
hihi - povie sa že obyčajná plnená paprika a koľko variáciíí a pritom každý podnet má niečo do seba. Ja zasa naplnenú papriku - upečiem na cibuľke a cesnaku v rúre. Kto jedol tiež chválil.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Paprikové lusky plním zmesou zo surového mletého bravčového mäsa, surovej ryže, vajíčka, čierneho korenia a soli. Plnené lusky varím v paradajkovej omáčke. Nedávam žiadnú cibulu, cesnak, majorán ani škoricu. Paradajkovú omáčku robím zo zápražky z hladkej múky, paradajkového pretlaku a vody. Dochucujem soľou a cukrom. Celá príprava a varenie 8 - 10 porcií mi trvá maximálne 90 minút.
evanaaa
Tak tento tvoj spôsob, Dry, je môjmu najviac podobný, tú štipku škorice som sa naučila dávať nie dávno, tiež neuznávam do mäsa cesnak, či majoránku - aj do omáčky, to už je skôr fašírková zmes, tá sa mi moc nehodí, varím podľa mamy, ktorá za mladi varievala v zámožnejších rodinách , väčšinou podľa maďarskej kuchyne.
dorisa
DNES SOM VARILA AJ JA, ALE SVOJU, A TO DVA DRUHY: AJ S MÄSOM,AJ SO SÓJOVOU DRŤOU PRE VNUČKU. tVOJA VYZERA KRÁSNE. MŇAM, IDEM SI DAŤ TEJ MOJEJ,ABY SOM NEZÁVIDELA.
marienka44
Aj ja robim zo suroveho bravcoveho masa /len svokra robievala z vareneho hovadzieho z nedelnej hovadzej polievky/ a do omacky dam povarit 3-4 ks klincekov , da to taku prijemnu aromu. Ryzu udusim nie velmi na makko, lebo sa este bude varit v paprike. :_)
zvoncek
ja som varila včera plnenú papriku, nemala som 3 dni otvorenú varechu, tu ma prekvapila zmes ryže a tarhone, niekde som čítala
o pridávaní zmesi s pohánkou, plnenú papriku máme radi, nabudúce vyskúšam
evilauri
Krasne a chutne fotecky, az sa mi slinky zbiehaju :-) Velmi sa mi na tvojom recepte paci, ako presne si popisala aj mnozstvo dochucovadiel...Take recepty mam rada, aspon mam istotu, ze nepresolim a nepresladim, vdaka, ukladam do kk :-)
coldbery
Strašnu chuť si mi na ne urobila....asi zajtra urobím....mňamky...:))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia