Králičie roládky

Plnená králičia galantínka s koňakovou omáčkou a gratinom

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Králičí chrbát umyjeme a rozdelíme na polovice. Z oboch vyrežeme po dva plátky mäsa, ktoré naklepeme.
  2. Králičie stehno vykostíme a mäso zomelieme. Pridáme vajce, polovicu smotany na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie a zmes dobre vymiešame pomocou ponorného mixéra. Potom pridáme nadrobno nakrájanú surovú mrkvu.
  3. Vyklepané plátky mäsa potrieme mäsovo–mrkvovou zmesou a na každý plátok dáme kúsok foie gras. Plátky zvinieme a každú roládu zabalíme do potravinárskej fólie a do alobalu. Varíme vo vriacej vode niekoľko minút (voda však nesmie príliš vrieť).
  4. Po uvarení galantínky vybalíme z alobalu aj fólie. Šťavu, ktorá sa vo fólii zachytila, prevaríme spolu s koňakom a so zvyšnou smotanou. Pomaly redukujeme a omáčku napokon zjemníme maslom.
  5. Batatovo–zemiakový gratin: Zemiaky aj bataty očistíme a nakrájame na tenké plátky. V miske vyšľaháme vajcia so smotanou, pridáme strúhaný parmezán, soľ a muškátový oriešok. Na nakrájané zemiaky vylejeme smotanovú zmes a dobre premiešame. Zapekaciu misu alebo pekáč vystelieme papierom na pečenie a preložíme do nej smotanové zemiaky. Vrch prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ďalšou misou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 130 °C dve hodiny.