Závin
Pletený závin, plnený jablkami, orechmi a marcipánom (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Výborný koláč na sviatočný stôl a iné priležitosti.
10 porcií |
110 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme kvások: droždie, 1 ČL cukru, 1 PL múky a 50 ml teplého mlieka premiešame a necháme vykysnúť.
- Múku, soľ, cukor a citónovú kôru premiešame. Pridáme zmäknuté máslo, vajcia a teplé mlieko a vykysnutý kvások. Dobré vypracujeme cesto. Necháme na teplom meste vykysnúť cca 30 - 40 min.
- Pripravíme plnku. Hrozienka zalejeme rumom a krátko prehrejeme. Umyté a ošúpané jablka nahrubo nastrúhame a trochu pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridame podľa chuti cukor, vanilkový cukor, škoricu, premiešáme. Pridáme sekané orechy, rozmrvený marcipán a odkvapkané hrozienka.
- Vykysnuté cesto rozvaľkame na hrubku 0,7 - 1 cm a uložíme na plech s papierom na pečenie. Opačnou stranou noža vyznačíme na ňom 3 rovnaké pásy.
- Plnku rozložíme na stredný pás cesta.
- Boky cesta šikmo narežeme na pásiky a striedávo prekladáme cez plnku.
- Koláč necháme ešte 20 minút kysnúť na plechu.
Potom pečieme pri teplote 180 °C cca 30-40 minút.
- Cukor prevaríme s vodou a pred koncom pečenia koláč potreme polevou.
- Dobrú chuť!