Tvarohový chlieb
Placatý chlebík z tvarohu a vajec v bezlepkovej aj lepkovej verzii (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Sem tam je dobrá zmena alebo vsuvka jedla, ktoré nahradí klasiku.* Ja som dnes upiekla tvarohový "chlieb", ktorý môžu aj tí, čo nejedia múku - ak použijú mandľovú alebo inú bezlepkovú múku. Do cesta sa môžu pridať semienka, alebo na kolieska nakrájané olivy čo vyskúšam na budúce.
3 - 4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- V pôvodnom recepte je cottage cheese, ja som zamenila za jemný tvaroh. Spolu s vajíčkami som tvaroh vymiešala metličkami do jemna.
- Pridala som strúhaný syr, zamiešala, prisypala ražnú múku so štipkou sódy bikarbóny a dala som aj štipku soli (tá v pôvodnom recepte nebola) a znova metličkou premiešala. Tí, ktorí nemôžu múku s lepkom, dajú si tú svoju bezlepkovú.
- Dala som si vyhriať rúru na 180 °C a medzi tým som pripravila pekáč (25 x 21 cm) s pokrčeným papierom na pečenie a cesto som do neho naliala a zarovnala. Vložila som do vyhriatej rúry.
- Chlebík som piekla pri 180 °C 30 minút. Možno by sa mohlo aj 35, treba skúsiť. Po upečení som chlebík vybrala, preložila na mriežku a nechala vychladnúť.
Po chvíľke je chlebík vychladený a už som aj trochu ochutnala. Má príjemnú syrovo - tvarohovú chuť. Pre mňa fajný.
- Na večeru som si dala s jogurtovou nátierkou a mojimi mikrobylinkami, ktoré pestujem doma na okne namiesto zeleniny v záhradke.