Tvarohový chlieb

Placatý chlebík z tvarohu a vajec v bezlepkovej aj lepkovej verzii (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Sem tam je dobrá zmena alebo vsuvka jedla, ktoré nahradí klasiku.* Ja som dnes upiekla tvarohový "chlieb", ktorý môžu aj tí, čo nejedia múku - ak použijú mandľovú alebo inú bezlepkovú múku. Do cesta sa môžu pridať semienka, alebo na kolieska nakrájané olivy čo vyskúšam na budúce.

3 - 4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V pôvodnom recepte je cottage cheese, ja som zamenila za jemný tvaroh. Spolu s vajíčkami som tvaroh vymiešala metličkami do jemna.
  2. Pridala som strúhaný syr, zamiešala, prisypala ražnú múku so štipkou sódy bikarbóny a dala som aj štipku soli (tá v pôvodnom recepte nebola) a znova metličkou premiešala. Tí, ktorí nemôžu múku s lepkom, dajú si tú svoju bezlepkovú.
  3. Dala som si vyhriať rúru na 180 °C a medzi tým som pripravila pekáč (25 x 21 cm) s pokrčeným papierom na pečenie a cesto som do neho naliala a zarovnala. Vložila som do vyhriatej rúry.
  4. Chlebík som piekla pri 180 °C 30 minút. Možno by sa mohlo aj 35, treba skúsiť. Po upečení som chlebík vybrala, preložila na mriežku a nechala vychladnúť. Po chvíľke je chlebík vychladený a už som aj trochu ochutnala. Má príjemnú syrovo - tvarohovú chuť. Pre mňa fajný.
  5. Na večeru som si dala s jogurtovou nátierkou a mojimi mikrobylinkami, ktoré pestujem doma na okne namiesto zeleniny v záhradke.