Pizza s omáčkou z pečených rajčín (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Včera som našla veľmi zaujímavý recept na pizzu -do cesta miesto vody išlo teplé čierne pivo, čo pozitívne ohodnotil môj muž, a na cesto sa dávala domáca omáčka z pečených rajčín. Zaujalo ma aj to cesto a tiež omáčka, tak som sa poobede pustila do práce napriek tomu, že v kuchyni už začínala byť tropická teplota. Pizzu som potom piekla ráno o piatej ešte pred prácou, bola božská!!! Odporúčam vyskúšať.

4
porcie
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame si múku, soľ, talianske sušené bylinky a droždie.Pridávame postupne teplé pivo, kým sa nám nevytvorí homogénne nelepivé cesto. Podľa potreby podsypeme hladkou múkou. Cesto dáme do misy, zakryjeme plastovou fóliou a necháme 5-6 hodín stáť pri izbovej teplote.
  2. Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Na suchý plech dáme stonky tymiánu a oregana, očistený nakrájaný cesnak...
  3. ...pridáme pokrájané paradajky reznou stranou navrch,pokvapkáme olivovým olejom a balsamikovým octom a dáme do rúry rozohriatej na 170st.C piecť na cca 1,5 hodiny.
  4. Upečené necháme vychladnúť.
  5. .Vymixujeme celú zmes ponorným mixérom - ja som este pridala trochu konzervovaných lúpaných rajčín. Stonky z tymiánu a oregana oberieme o lístky ešte pred mixovaním
  6. Ochutnáme, či je omáčka jedlá. Tento krok neodporúčam, zjedla so s tou omáčkou celú veľkú žemlu, hehehe.
  7. Keď nám cesto po 5-6 hodinách zdvojnásobí svoju hmotnosť, vyformujeme z neho bochník (ruky si trochu naolejujeme olivovým olejom, aby sa nám lepšie pracovalo)..
  8. ...bochník rozdelíme na 4 časti, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky. Takto pripravené cesto nám v chladničke vydrží 3 dni.Dobré je nechať pred pečením cesto pár hodín ešte v chladničke.
  9. Cesto vyberieme z fólie, vyformujeme z neho oválnu alebo okrúhlu pizzu, popicháme cesto trochu vidličkou. Natrieme omáčkou z pečených rajčín.
  10. Robila som 2 druhy pizze: na prvú-vedetariánsku - som poukladala nakrájanú mozzarellu, posypala pecorínom a mladým parmezánom. Dala do rozpálenej rúry piecť pri teplote 220 st.C. cca 15 minút.
  11. Upečenú dáme na mriežku.Posypeme čerstvou rukolou.
  12. Potrieme druhé cesto rajčinovou omáčkou, poukladáme čerstvé bazalkové lístky, na to položíme na tenko nakrájanú pikantnú taliansku salámu, do medzier medzi salámovými kolieskami poukladáme nakrájanú mozzarellu. Pečieme pri rovnakej teplote cca 20 minút.
  13. Ozdobíme čerstvými lístkami oregana.
  14. Prajem dobrú chuť!!!!