Pizza fotorecept

taxitaxi - fotkataxitaxi, 17. augusta 2014
Pizza (fotorecept)
Foto: taxitaxi

Dlho som skúšal rôzne recepty na pizzové cesto. Tento robím už stále.

4 ks
porcie
60 minút
príprava
10 minút
na 250  °C

Suroviny

Cesto:
1 kg (z Tesca)
5 PL
1 ČL
5 dcl
1 kocka
1 ČL
1 PL (nemusí byť)
Prílohy na 4 ks pizze:
40 dkg
10 dkg
50 dkg
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
Základná omáčka:
4 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Z 1dcl vlažnej vody, droždia a cukru urobíme kvások. Po cca 10 minútach ho vylejeme do misy v ktorej máme 500ml vlažnej vody, 5PL olivového oleja, soľ, 1 PL jogurtu / nemusí byť / a premiešame. Postupne pridávame múku a vypracujeme cesto. Ja si pomáham ručným mixérom. Nádobu prikryjem a nechám cesto vykysnúť. Po cca 30 minútach ho vyberiem na dosku, rozdelím na štyri časti a nechám ešte 10 minút podkysnúť. / Kedysi som cesto po vypracovaní dával do chladničky na cca 24 hodín a až potom som ho použil na prípravu pizze / . Ja osobne som však necítil žiadny rozdiel, tak som od toho upustil.

    Pizza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď nám cesto podkysne dáme ho na plech vymastený olivovým olejom a vytvarujeme do tvaru pizze. Natrieme 1PL paradajkovej omáčky a ukladáme prílohy podľa chuti. Končíme syrom. Ja osobne na pizzu nedávam mozzarelu, nakoľko vždy púšťa veľa vody pri pečení.Pred pečením potriem okraje olivovým olejom zmiešaným s cesnakom.Robím vždy 4 ks pizze, tak preto si to všetko pripravím naraz.

    Pizza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pizzu dávam na rošt na najnižšom možnom mieste v rúre, ale musí byť na rošte! Púšťam funkciu horný a spodný ohrev + ventilátor na maximálnu možnú teplotu u mňa 250°C a pečiem 10 minút. Po upečení hneď nakrájam na 8 ks.

    Pizza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Iný pohľad...

    Pizza (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kukulienka71
Šikovný! Dávam plnku aj na okraje, lebo pusté ich nikto nechce, ale takto to vyzerá tiež pekne:-)
tiginko
veru ja tiež preferujem obloženie až úplne po samučičký kraj, a čo najtenšie cesto. Mám už niekoľko domácich píc za sebou, ale keď mne aj tak chutí najviac od nejakého dobrého majstra pizziara, ktorý ich pečie v poriadnej peci. Ale chválim domácu prácu, hlavne od chlapa v kuchyni
rea1
nuž, takto by som to povedala: veď sa zastav, keď pôjdeš okolo bratislavy, suroviny pripravím. a nakrájať môžeš na koľko kusov len chceš, ja nie som taká vymýšľavá ako @ampara. :-))) to cesto vyskúšam, u nás je po pizze dopyt.
marienka44
@Taxitaxi , odkiaľ máš také okruhle plechy? Môžu byť z tortovej formy?
Ja pizzu podsýpam kukuričnou múkou alebo kuk. krupicou. Gratulujem k výtvoru.
Droždia sa mi zdá priveľa, podľa Talianov len asi 10 g na 1 kg múky treba.
používateľ nemá avatar
jat
jat
Dobrý typ, namiesto jogurta pridať bravčovú masť...
taxitaxi
marienka44 plechy som kupoval v Tescu maju ich po 2.99€ za 1ks. Suroviny aj ich gramáž som dodržal podľa pôvodného receptu. A okraje pizze máme radi takto veľké oni možno tak pôsobia, alebo nebol správny uhol pri fotení... Ja ich pritláčam o okraj plechu a oni takto nafučia...☺
evanaaa
Ja na pizzu nejako nie som, ale obdivujem, ak ju urobí chlap, a verím, že je aj táto, tvoja chutná, @taxitaxi. Inak, takéto plechy na pizzu dostať kúpiť aj v Lídli občas a aj pekné taniere k nej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia