Pizovníky

Autor receptu: anina6

Dnes som už skutočne nevedela čo mám uvariť na obed, najprv som myslela, že spravím pizu, ale nakoniec sa mi zdali lepšie tieto pizovníky. A samozrejme bola aj polievka a tú pridám tiež o chvíľu.

15 minút
príprava
30 minút
na 210 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások z 1dl mlieka, ktoré necháme trošku zohriať s kryštálovým cukrom a do neho rozmrvíme 1/2 kocky droždia. Potom si preosejeme hladkú múku a kedže som chcela vyskúšať cesto na pizovníky aj z celozrnnej múky tak som pridala aj 10 dg celozrnnej múky.
  2. Do takto pripravenej múky pridáme 2PL olivového oleja, asi pol čl soli a vykysnutý kvások. Podlievame vlažnou vodou a vymiesime cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste, v mojom prípade pri teplom kachľovci a medzitým si nachystáme suroviny na plnku.
  3. Kedže sa mi minul paradajkový pretlak, tak som improvizovala a rozmixovala som asi pol fľaštičky domáceho leča. Do vzniknutej rozmixovanej pasty som pridala ešte trošku olivového oleja, provensálske bylinky a základ na potretie pizovníkov by bol pripravený.
  4. Cesto po vykysnutí som ešte raz premiesila na pomúčenej doske a rozvaľkala na hrúbku asi pol centimetra alebo tak nejak. Potrela som ho pripravenou pastou a začala som po celej ploche cesta ukladať najprv šunku, potom plátky syra, posypala som kukuricou a ešte krúžkami cibule a ešte som to posypala troškou korenia na pizu. Potom už len klasicky cesto zvinieme do závinu. Treba opatrne zavinovať, aby pridané ingrediencie nevyliezli. Ked máme takto pripravený závin, nakrájame ho na asi 5-6 cm kúsky, ktoré ukladáme na vymastený plech. Mala som obavy, aké tvary z toho vzniknú, lebo sa to dosť zle krájalo a dačo z pizovníkov aj vyliezlo, ale výsledok ma celkom prekvapil.
  5. Takto nakrájané pizovníky a uložené na plechu vložíme do rozhriatej rúry na 210 stupňov a pečieme asi polhodinku. A ešte som zabudla, pred pečením ich potrieme studenou vodou a posypeme sezamom a slnečnicovými semienkami. A tu je výsledok.