Pivový chleba

dadecova - fotkadadecova, 22. júla 2012
Pivový chleba
Foto: dadecova

chlebík, pre tých ktorí majú domácu pekáreň

5 minút minút
príprava
3 hod minút
tepelná úprava

Suroviny

300  ml
100 ml
13  g
1,5  KL
1 KL
1  PL
2  PL
150  g
500  g




Postup

  1. 1

    Ako prvé dáme pivo, vodu, droždie, cukor, olej a ocot. Múku pomiešame a pridáme soľ. Múku zvyknem dať hocijakú aká je doma ale vždy pomiešam dva druhy :) Vložíme do pekárne aj múku a zapneme, na program 1 to je základný chleba, 1500 g. Druh pekárne máme Moulinex.

Diskusia k receptu

hanee
mam jednu plechovku nealkoholickeho doma v ladnicke a nevedela som co s nou, verim ze to chlebiku neublizi, idem hned vyskusat.
modrykamen
Určite vyskúšam. Vyzerá to dobré. A k tomu všetko urobí pekárnička.
ola111
Ešte som chlebík s pivom nerobila,to droždie čerstvé či sušené?Láka ma
vyskúšať...
slavka11
Pozor na chlieb z piva je velmi kyseli. Takze ak mate problemy z palenim zahy alebo vam taka kysla chut k chlebiku nepasuje. Pivo nepouzivajte. Ja som robila minuly tyzden a v povodnom recepte malo ist 500 ml piva na 1kg muky dala som iba 100 ml a aj tak je chleba kysly a vobec nam nechuti.
hanee
@slavka11 musim nesuhlasit, napiekla som ho s miernou obmenou, 300 ml piva som dodrzala, a chlebik nieje ani horky a uz vobec nie kysly. Pravdu povediac ma nesmirne okuzlil... a to som teda chlebov napiekla necitane, je velmi, VELMI chutny.
dadecova
@ola111 čerstvé, mne sa nikdy nestalo že by sme mali chleba kyslý a to ho pečieme asi cca 3 r u nás doma je to najlepší chleba a dokonca aj u priateľovej rodiny tak že neviem skade a ako si nabrala @slavka11 že môže byť kyslý, to by ma fakt zaujímalo :D
irenaw
@slavka11 pekávam chlieb s čiernym pivom, ide ho tam cca 270 ml na 500 g múky, vôbec nie je kyslý, je famózny. možno skúsiť iný druh piva? lebo pivná polievka z Plzne 12° bola strašne horká a z tej istej značky 10° bola dobrá.
slavka11
no ja peciem rucne chlebik uz skoro tri roky tyzden co tyzden a ked som skusala ten s pivom tak fakt to bol rozdiel. Pouzila som kelta. Vobec netusim ako chutia rozne znacky piv lebo ich nekonzumujem a tak neviem posudit ci je niektore viac kysle ci horke ako ine. Pouzivam do cesta vylucne iba vodu pripadne srvatku ked si robim domaci tvaroh a nam prosto takyto chlieb viac chutovo vyhovuje.
akire24
Moja dcéra zabudla napísať, že tam dávam aj varený, nastrúhaný zemiak.
Takej veľkosti ako menšie jablko a varím ho v šupke, v mikrovlnke. Umyjem, napichám, 5-6 dierok, zakryť na tanier, a pri 750W takých 5-6 minút. zaleží od veľkosti. Použijem až po vychladnutí. Cesto je potom trochu mäkšie, nenaplašte sa. Celozrnnú múku môžte nahradiť aj ražnou, grahamovou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia