Pivná fazuľovica s Cheddarom

tiginko - fotkatiginko, 23. marca 2015
Pivná fazuľovica s Cheddarom
Foto: tiginko

Dokonalá harmónia troch chutí - jemného podtónu piva, Cheddaru a tymiánu musí nadchnúť každého, kto túto polievku ochutná.

15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g (napr. adzuki)
1 ks
3 strúčiky
50 g
1 - 2 ks
1 ks
1 PL
500 ml
3 ks
1,5 l (alebo voda)
200 ml
250 g
1-2 ČL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme deň vopred, na druhý deň uvaríme do mäkka (cca 30min) a scedíme. Na prepustenom alebo obyčajnom masle opražíme cibuľu, nadrobno posekaný cesnak, na malé kocky nakrájaný zeler a čili papričky. Plátok údenej slaniny môžeme vyškvariť na kúsku masla pod cibuľu a bude súčasťou polievky, ja som dala len kožku vyvariť.

    Pivná fazuľovica s Cheddarom - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme pivom, pridáme kožku alebo plátok údenej slaniny pre chuť (ak sme ju nedali vyškvariť), bobkový list a čerstvý tymián odrhnutý z drevnatých stoniek. Varíme odkryté cca 10 min.

    Pivná fazuľovica s Cheddarom - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme najemno nastrúhané zemiaky, 1 vrchovatú lyžičku soli a vývar alebo vodu. Necháme variť prikryté 20-30min.

  4. 4

    Vyberieme kožku a bobkový list. Odoberieme malé množstvo polievky na rozmiešanie smotany a necháme trochu vychladnúť. Do polievky pridáme uvarenú fazuľu, chvíľu povaríme, vlejeme rozmiešanú smotanu a pridáme nahrubo nastrúhaný Cheddar. Dobre premiešame do roztopenia syra a vypneme. Dochutíme čerstvo namletým korením, poprípade soľou, citrónovou šťavou a čerstvým tymiánom.

  5. 5

    Pridávam obrázok celkom dobrého Cheddaru z Lidla, ktorý som použila.

    Pivná fazuľovica s Cheddarom - obrázok 5

Diskusia k receptu

denyany
Práve som rozmýšľala, čo variť zajtra. Asi skúsim túto polievku, veľmi sa mi páči jej zloženie. Len dokúpim syr a pivo a večer nezabudnúť namočiť fazuľu. Už sa teším!
katka78
Vyzerá veľmi dobre. Som zvedavá na referencie od @denyany , ale aj tak predbežne ukladám.
zuzanka1367
@tiginko ,tú tmavú fazuľku vlastním a ešte stále som z nej nič nevarila, recept od Teba mi prišiel vhod, ja som polievková a pivo u mňa zohnať je najmenší problém :) Dojem pečenú brokolicu od @mariamky a idem na tvoje fazuľkovo-cheddarovú...
elixir
Pekná polievočka :) Žeby som dala druhú šancu polievke s pivom. :) Raz som už skúšala, zloženie ale bolo úplne iné, vtedy ma to odradilo, ale zrejme to len nebolo to pravé. Tiež som zvedavá na odozvu od @denyany :)
havino
zaujímavá, rada by som ju skúsila, pivo síce nemám rada, jakživ som ho nepila, ale fazula s ostatným pre mňa niečo nové, no nyšt, ja uložím a budem čakať na referencie, ved je potrebné sa učiť novým veciam, novým chutiam, nie ?
tiginko
mňa samu chuť polievky dosť príjemne prekvapila a hlavne: dcéra pivo nemusí a z tejto polievky bola nadšená, to ona si vymodlila nech sem dám recept, aby ho mohla mať vo svojej KK :-)
@havino ako vieš že nemáš rada pivo, keď si ho jakživ nepila? :-) Žartujem, zrejme si ho len ochutnala, že? Ja som rodená plzeňáčka a celý život hovorím, že moja česká mama ma asi odkojila pivom, lebo mám ho rada a hlavne horké druhy, ako je plzeňský Prazdroj. Samozrejme do polievok by som ho nedávala, je príliš dominantné. Určite bude dobrou voľbou aj nealko pivo Birell, kto má výhrady voči alkoholickému pivu, je výborné. Ako ale vieme, alkohol sa za tých prvých pár minút vyvarí.
tiginko
Inak pôvodný recept som našla na výbornej stránke Nuselská kuchta, zbožňujem úžasne vtipný Kamilin jazyk a jej podanie receptov. Vrele odporúčam ju navštíviť. Jej cibuľové sušienky tiež nemajú chybu. Keď som jej Cheddarovú polievku objavila, mala som namočenú fazuľu, ale ten jej recept ma tak dostal, že som to musela skombinovať. A náhodou, vyšlo to...
tiginko
@denyany recept si objavila zrejme ráno po tých včerajších zmätkoch s receptami, keď boli najprv úplne všetky skryté a potom mi omylom uverejnili aj môj, ktorý som ešte mala skrytý a v pracovnej podobe.
viera1
@tiginko ani ja som ešte nikdy pivo nepila,mňa odrádza už ...no napíšem vôňa,aby som neurazila pivárov.A nepil ho ani môj muž,ale toto by ma fakt zaujímalo,ako chutí a vonia :) počkám na odozvu.
jozka2
Mam ju na mojom pinteres a zajtra ju chcem skusit.Urcite je vybornej chute.5
denyany
@tiginko , výborná fazuľovica! Uvarená a ochutnaná, je naozaj výborná. Dodržala som postup, len cesnak som nedala, nevšimla som si ho, čo nechápem, lebo ja cesnak dávam všade okrem sladkostí. Ale robila som x vecí naraz-nebola som celý víkend doma a včera po nočnej som tú spúšť neriešila. Polievka chutí jemne pikantne, dala som 1čili, trochu horkasto, ale len tam na konci, kdesi vzadu na jazyku, príjemná chuť syra a smotany.... veľmi dobré. Včera po tej nočnej som v rozpise videla tmavé pivo, tak som ho aj kúpila. Dnes ráno vyspatá som už videla, že svetlé, tak som volala mužovi, kt. bol na ceste z práce, nech kúpi jedno svetlé pivo. Neveriacky sa ma dvakrát opýtal, čo to chcem, pivo? My nie sme totiž pivári, raz za čas si dáme po jednom, ja len malé a zrazu ráno o 6:30 mu volám kvôli pivu! No ale hádam mu bude chutiť, až vstane. Aspoň tak ako mne.
denyany
A ešte, na budúce nezabudnem, dúfam, na ten cesnak, tak to bude ešte lepšie! Kľudne varte, varecháčky, toto je ozaj zaujímavá polievka. Na konci som ju dochutila citrónom, žiadalo sa mi ho tam troška. Pekný deň všetkým!
evusik
veľmi dobre to vyzerá, my sme polievkoví a muž aj pivový tak toto vyskúšam... aj ja chodím na syry do Lidla aj kožky zo slaninky odkladám a dávam do polievok takže žiaden problém nevidím, jedine ten, že dnes si už muž čosi varí, ani neviem čo ale cez víkend uvarím :-)
venusa
Veĺmi zaujímavé zloženie s tým pivom. Ja by som tam dala miesto vývaru, či vody, ten vývar z fazule. Vyskúšam, pozdáva sa mi aj takáto fazuĺovicová.
jerica
@tiginko parádna polievočka, určite príde na rad, polievky u nás majú prím, veľmi dobre si viem predstaviť tú výbornú chuť :-) Ide do
"polievky" :-) *****
jujoska
vyzera lakavo, mozno stoji za to ju vyskusat aj v jej povodnej podobe
tiginko
ďakujem, som rada že vás polievka zaujala, verte mi, že stojí za vyskúšanie.
@denyany no riadny guláš tu asi narobili s tými receptami. Som rada, že si polievku vyskúšala a dala mi zapravdu, že je výborná. Inak tú citrónovú šťavu som dala aj ja, tiež sa mi tam pýtala.
@afataga tak to ma nenapadlo, musím nabudúce vyskúšať :-)
jarunka
Varim zajtra fazulovu z ciernej drobnej fazule s udenym, podla @masiar50 , tato znie tiez velmi dobre.
frezia
Takuto fazulovicu som este nejedla, musi byt fantasticka. Uz je na zozname, co sa bude v najblizsich dnoch varit.
alexdidi
Fantastická polievka! Varila som ju už mnohokrát aj z rôznych druhov fazule. Vždy bola úžasná. Ináč recept dodržujem aj s Cheddarom z Lidlu. Plne súhlasím s popisom chutí @denyany a doporučujem vyskúšať ostatným. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia