Pita chlieb
Pita chlieb

Pita chlieb fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. januára 2018
Pita chlieb (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduchý pita chlieb na döner kebab, ale môžte ho naplniť aj inými dobrotami podľa vlastnej chuti :-)

5
porcií
6-10 minút
na 240 °C

Suroviny

400 g
2 kopcovité PL
2 PL
21 g
1,25 dl vlažné
0,50 dl vlažná
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny..

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si do misky dáme mlieko,vlažnú vodu,1kl cukor a kvasnice.Dobre to rozmiešame metličkou.Potom dáme olej,2 kopcovité PL jogurtu,sol a znova dobre rozhabarkujeme.Napokon postupne prisypávame múku do tekutiny a rukou múku stále dobre premačkáme,aby nezostali hrčky.Vytvorí sa nám polomäkké cesto,ktoré sa síce odlepuje od misy,ale o ruky sa ešte poriadne lepí :-) Cesto je/má byť jemné a také elastické.Napokon ho posypeme trochou múky a vymiesime ho krátko do bochníka.Nakoniec cesto zakryjeme utierkou a dáme na cca.1 hodinu na teplejšie miesto kysnúť.

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnutí cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých kusov. Každe cesto znova krátko premiesime do tvaru bochníka.S cestom sa dobre pracuje,podsypávat netreba skoro vôbec.Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť.

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podkysnuté bochníčky najprv rozťapkáme rukami a následne vyválkame na velkost pita chlebu cca.15cm.Hrúbku som mala cca.5-6mm.Vyválkané poukladáme na plech s papierom.Treba ich dat radšej na 2 plechy,aby mali dostatok miesta narásť :-)

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech dáme ihned na strednú mriežku do rúry,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 240'C na 6-10minút. Takto sa nafúkli už o 3-4 minúty ;-P Od rúry sa radšej ani nepohnite,lebo sa rýchlo upečú a ak ich necháte dlhšie vnútri,tak sa vám vysušia a vrch sa bude lámať.

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu sú už tie "Balóniky" ;-) Ja som ich piekla 8minút.To,ze u vas sa kolko minút majú piect,si musíte zistit,kedze rúry pečú rôzne.Riadte sa farbou chleba,nielen časom.Nemajú byt príliž tmavé.U niekoho to môže byť 6 minút,u niekoho zasa 8 alebo 10 minút.

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred plnením ich zúbkavým nožíkom prekrojíme.Takto krásne vyzerajú z vnútra ;-P Vrch je tenučký,ale spodná čast chleba je mäkkučká a hrubá skoro 1cm :-) Ono sa tam vytvorí taká "priehlbinka" ,presne na plnenie ;-))

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jeden rada...ak sa vám ich predsa náhodou podarí nechat viac upiect,tak hned po vybratí z rúry im vrch natrite trochou vody so štetcom.Oni pekne zmäknú :-)

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naplniť si už pita chlieb môžte podla chuti.Ja som pripravila klasický döner kebab :-) Nech sa vám vydaria!

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Nádherný recept, postup detailní, krásná práce! Jsi šikulka, milá Cesmínko!! Díky za receptík!
11majka
Taky ho vyzkouším.Ještě jsem to nejedla.Jsme jenom 2,tak to snad zvládnu z poloviční dávky.Na obrázku jsou k nakousnutí.
ivet74
Opäť krásny recept! Ste moja inšpirácia :-) ešte nestihnem jeden recept vyskúšať a hľa.. už je tu ďalší neodolateľný :-) Ďakujem krásne. Zajtra idem na vaše kuracie mäsko v chlebovej placke ale mám silné pokušenie urobiť ho do tohto pita chleba :-)
majulenka
Cesminka, nádhera - ako vždy. Krásny postup, nádherný výsledok. Vďaka za ďalšiu "vyššiu školu varenia" od Teba. Určite vyskúšam cez víkendík. Veľa dobrých receptíkov, ale i zdravia želám.
evelynba
No fantázia!!!!!! Tu už niet čo dodať. Naozaj, ako píše Motyka, požehnané ruky. Z celého popisu aj fotiek priam dýcha láska, s akou to @cezminaz pripravuješ. Vďaka za úžasný recept. Ukladám a určite niekedy skúsim. Krásny deň všetkým.
alex37
podarené, páči sa mi tvoj pita chlieb. Pekný deň :-)
1x sracz
skotova
Mně poslední dobou baví připravovat dobroty z kynutého těsta. Recept jsem si uložila a někdy ho vyzkouším. Zdravím a přeji pěkný den.
1x sracz
bubaya
Strašne rada mám tento chlebík. Vo Viedni si ho v stánku taký mladý chlapec sám piekol. Niekedy som ho uprosila aby mi taký čerstvý rovno z pece predal, bola to božská dobrota. Upečiem, mám novú rúru. Vydarili sa ti ukážkové!!!!
mata3636
krásne. tak pekne nafúknutý pita chlieb som ešte nevidela. mne sa taký ani raz nepodaril. uložené v KK a rozhodne raz vyskúšam
cesminaz
Dakujem velmi krásne všetkym za velmi milé komentíky :-) Som velmi rada,ze sa vam takyto jednoduchy receptík páči :-) Urcite ho zvladne lahko každy,kto sa ho rozhodne vyskušat.Prajem každemu pekny a prijemný zvysok vecera ;-P
sara8
Zlaté ručičky !!!! Si úžasná, ďakujem za Tvoje recepty robené s láskou.
mitzy
Neuveriteľné, ako sa nafúknu v trúbe :) super!!!
1x sracz
arnilka
doteraz som vyskúšala viac receptov, najčastejšie tieto a vždy sa mi podarili :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/pita-chlieb-podla-ester-fuszere...

 varecha.pravda.sk/recepty/libanonske-kapsy/15157-recept.h...

Milá @Cesminkaz , tvoj recept ma však dostal, v tvojom recepte je jogurt a mám ho doma dosť čiže idem na to!
si úžasne šikovná, cesto pod tvojimi zlatými ručičkami je neskutočne tvárne, poznať, že si v tom doma :-)
cesminaz
@Sara8 @Klukodvody @Mitzy @Tatranka @Jujoska dakujem vám za vase milé slová :-) som rada,ze ste nahliadli! @Arnilka videla som tie recepty na pitu,kedze predtym než som sem recept pridala,som si pozrela či už tu náhodou nieje rovnaký :-) Urcite su tiez dobre.Dakujem za nakuknutie a tvoje mily komentík :-) Ak raz vyskusas,daj vediet. Milá @Egreska ak budes postupovat presne podla receptu,som si istá že sa ti chlebíky rovnako vydaria a krásne nafuknu! ;-) Daj prosim ta potom vediet! Pekny den vsetkym :-)
1x sracz
tiginko
tak paráda, vlastne som včera navarila podľa dvoch tvojich víťazných receptov @cesminaz , gratulujem k výhram! A sebe k dobrému výberu :-)
2x haji a sracz
haji
Milá Cesmínko! Ještě jednou blahopřeji k výhře, ať si děti fest zahotdogují, přeji jim tu zábavu a radost!
cesminaz
@Haji (3.2.2018 17:08)

Dakujem :-)
Mam sice dvoch synov,ale pre kazdeho 1 hotdogovač je už luxus ;-))) Môžu sa pretekat,ktorý spravý skôr viac hotdogov :-)))
2x haji a sracz
salinka
Milá @Cesminka , ty to teda valcuješ:-) Srdečne ti blahoželám k obom výhram a naďalej u teba čerpať inšpiráciu. Vdaka:-)
1x sracz
majkahra
Milá @ Cesminka blahoželám k výhre. Tvoje recepty sú fantastické,chutné a zrozumiteľné. Práve dnes prišiel rad na tento recept. Dielo sa podarilo. Krásne nafúknuté chlebíky čakajú na svojich konzumentov.
1x sracz
cesminaz
@Salinka @Havino dakujem vám velmi pekne,ste zlaté :-) Pozdravujem!
@Radvanka :-)
@Majkahra dakujem pekne za blahozelanie,aj za milé slová :-) Tesim sa,ze sa chlebiky vydarili a dufam,ze stravnikom aj chutili :-) Pekný den ti zelam.
1x sracz
janger
@cesminaz , robila som minuly tyzden pita podla tohto receptu. Mala som doma sice uz hotove, kupene, ale veru museli zostat pekne nadalej zabalene ;-)....zbadala som tieto tvoje, tak reku vyskusam ich upiect. Musim ti povedat, ze boli velmi chutne! Ja som ich len mensie spravila, takze som mala 8 kuskov. Pri prerezavani mi niektore vrsky trosku praskli, hoci neboli vysusene, ale to vobec nevadi...Chutili moc lepsie, ako kupovane zo supermarketu :-). Budem ich robit castejsie, dakujem za recept.
Na fotke je chlebik este nenaplneny...


cesminaz
No milá @Janger teraz si ma "ty" potesila ;-)) Som rada,ze si chlebik vyskusala a ze si bola spokojna.Mozno by si ho mala nabuduce piect o tie 2minutky menej,aby sa ti ten vrch tak nevysusil.Alebo ho po upecení natret trochou vody so stetcom :-) Vdaka mila @Janger za spravu aj s fotkou! Zelam krasny den ;-) @Ancicka vdaka,urcite sa aj tebe podaria :-)
janger
@Cesminaz (6.5.2018 11:18)
Piekla som trosku kratsie, ako radis, lebo tie moje boli aj mensie. A tak som na to stale striehla, aby neboli ani tmave, ani nejake bledule :-). Ale na buduce skusim este trochu kratsie. A tiez skusim potriet vodou (alebo ich nasprejujem). Dakujem za rady, mila @cesminaz.
1x sracz
ludek1
Dobrý den dnes jsem pekla tři byly pěkný,ale dva se nenafoukly ale jinak moc dobrý naplnila jsem kuracim masem zelenina a bylo to moc dobré děkuji za receptů Jana
1x sracz
kucharka
Tak mne sa podarili pol na pol. Všetko to isté, chlebíky na jednom plechu sa zdvihli ( len trochu ale aspon to ) a na druhom plechu vôbec... No čo už, nevadí, budem skúšať.
Aj tak som naplnila kebaby a boli výborné. Ďakujem za recept.


1x sracz
ivet74
@Kucharka (27.5.2018 22:28)

Mali ste dobre vyhriatu rúru? Teplota je kľúčový faktor.. Ale počkám co napíše pani Cezminaz
1x sracz
cesminaz
@Kucharka (27.5.2018 22:28)

Milá @Kucharka neviem presne povedat,ze kde bola chyba,ze preco sa ti tak nenafukli.Ked si cesto/postup dodržala,tak s tym problem iste nebol.Tak asi by som tipla na tú teplotu,alebo rúru.Aku rúru máš? Elektrickú alebo plynovú? Mne sa doteraz vzdy pekne nafúkli,ja mam elektrickú rúru.Skús niekedy znova a mozno prides nato,ze kde bol ten problém :-) Ale aj tak som rada,ze vam chutili :-) Dakujem ti za tvoju odozvu aj s fotkami.Pozdravujem :-)
1x sracz
kucharka
Tak som tu ešte raz, dnes sme mali na obed kebab s pita chlebíkom, parádička, stalo sa to jedno z našich najobľúbenejších rodinných jedál.
Len posielam fotku, tri pita na jednom plechu, všetko to isté a dve sa nafúkli a jedna nie.... mne osobne to vôbec nevadí, posielam fotku len pre ďaľšie kuchárky, ak sa im to náhodou nepodarí, aby nezúfali, aj tak sú dobré.. :-))
Ďakujem ešte raz za recept!


cesminaz
@Kucharka (1.7.2018 21:48)

Milá @Kucharka velmi sa tesim,ze vam jedlo chutí a ze sa u vas takpovediac udomácnilo ;-) Ako vidim tie pita chlebíky,tentoraz sa ti lepšie nadvyhli :-) Pozdravujem a dakujem znova za správu!
1x sracz
sisi293
Moc moc chválim, hned napoprve se mi pity povedly...recept je perfektní
1x sracz
hanzjohan
Perfektne, dakujem. Piekol som dva plechy a na kazdom jeden nenapuchol. Nevadi...



1x sracz
zuzana300
Naozaj podnetné, ja ich vysmážam na panvici ako lángoše, potriem cesnakom, jemne ešte posolím a sú náramne dobré. V rúre sú na iné účely, ako plnené, sú tiež úžasné.
Ešte otázka. Viem, čo je ČL., viem čo je Pl., ale neviem, čo je KL. Prosím o vysvetlenie, ďakujem.
cesminaz
@Veronikaveva (3.5.2019 20:54)

Aj ked trocha oneskorene,ale musím sa ti priznať,že vôbec neviem aká tam ide žiarovka :-) Mám tento sporák už 3-4roky,ale zatial som ju ešte nevymienala.To,že o akú žiarovku ide,sa aj ja dozviem až potom ked mi vyhorí :-)
1x sracz
cesminaz
@Zuzana300 :-) zaujímavé vysmážať ich v oleji,to sú potom skôr lángoše :-) Ale každý si robí podla svojho.A "kl" znamená kávová lyžička,presne ako @Finczi už napísala.Niekto ju volá čajová a niekto kávová :-)
1x sracz
garanco
Nó, musím ešte tohto týždňa upiecť, krásne, ukážkové, len sa zahryznúť (a spomínať na dovolenku v ich pôvodnej vlasti) :-))
1x sracz
paploska
Je to naozaj vyborny recept patri uz k mojim klasikam. aj dnes peciem na oslavu. :) Dakujem
1x sracz
mmmmmonika
Ďakujem veľmi pekne za recept! Kvôli nemu som sa aj zaregistrovala na varechu, aby som ti poďakovala. Už som skúsila viac tvojich receptov a chystám sa na ďalšie.


cesminaz
@mmmmmonika (13.9.2020 18:01)

Dakujem ti krásne za tvoju milú odozvu :-) Som velmi rada, že si s receptom spokojná. A teší ma aj to, že si vyskúšala aj iné :-) Ak chceš, kukni na môj blog  cesminazuenal.blogspot.com
kde nájdeš aj mnoho dalších mojích receptov, možno ťa nejaký tiež zaujme :-) Pekný deň.
1x sracz
sheena29
akú múku používate chlebovú či špeciál? ja som práve dopiekla a krásne sa v rúre nafukovali, no zrazu praskli a spľasli všetky, neviem či cesto mohlo prekysnúť alebo kde som spravila chybu
1x sracz
cesminaz
@sheena29 (11.1.2021 15:55)

Nepoužívam ani jednu ani druhú :-) len celkom obyčajnú klasickú pšeničnú hladkú múku, bez kadejakých núl a špeciálov :-)) U nás také neni. Naozaj si ale neviem predstaviť, že čím to mohlo tak dopadnúť :-/ Je mi to lúto, že ti nevyšli ako mali.
1x sracz
kocka111
Takže pita upecena, je to mnam mnam. Nie sú síce také pekne ako tie tvoje, ale chuťovo sú fajne??. Ďakujem ti za tvoj skvelý recept milá Cesminaz?. Gyros pripravený, takže sa môžeme napapať.
sjuz
krása :), ja mám v chladnicke cesto z lievito madre uz druhy den, krasne prekysnute, takze idem ich robit z neho, som zvedava, ci sa vydaria tak krasne, ako tebe :)
baska81
@cesminaz recept výskusany aj na domáci kebab od vás a poviem vám neskutočne dobre .. chcela by som sa však opýtať pri pečení chlebu sa mi v rure nafukol len 1 z 5 :(((( :D neviete kde môže byt chyba ? :/
zolik
@baska81 (10.7.2021 22:09)
Dobra otazka. Aj ja sa uz na Pita chlieb chystam. Kuraci Kebab je uz dlhsie v mraznicke, len na ten chlieb este len zberam odvahu :-(
baska81
@zolik (10.7.2021 22:44)

akože na ich robeni nebolo nič také zložité takže určite neváhajte ;) aj tie nenafuknute chutili super išlo mi uz len o estetickú stránku :D na ktorej si veľmi potrpim :D jedia hlavne oči :D
cesminaz
@baska81 (10.7.2021 22:09)

Som rada, že kebab chutil :-) Čo sa týka pita chlebu, neviem kde mohla byť chyba :-/ Hore vyššie v komentároch, tiež boli niektorý písali, že sa im nie vždy nafúkol každý chlieb. Sú tam hore aj približné odhady / domnienky, že čím to asi môže byť :-) Cestom to určite nebude, to skôr tou rúrou, alebo nerovnomernou teplotou. Vdaka ti za správu aj tvoju skúsenosť s receptom :-)
1x sracz
zolik
@cesminaz (12.7.2021 22:49)
Obavam sa, ze ked sa mi tie bochniky nenafuknu, tak budem nafucana ja. :-)
Ale, nie, urobim ich ved Kebab uz mam nalozeny v mrazaku. Este sa musim vytrepat k Turkovi pre Jogurt. Ma taky maly obchodik, len dost od ruky.

cesminaz
@zolik (12.7.2021 23:02)

Ved jogurt vieš kúpiť hocikde :-) Alebo aj ten chceš mať echt turecký k tomu?? :-))) Keď vyskúšaš, tak daj prosím vedieť ako to dopadlo :-) Pozdravujem.
1x sracz
kucharka
Tento týždeň sme mali tvoj - ja to volám salámový kebab :-)) a k tomu pita chlieb. Vydaril sa!
Deťom v škole všetci závideli :-)))
Ďakujem za recept.


zolik
Cesto som zarobila. Uz kysne. Uvidime ci sa Pita nafukne, alebo budem nafucana ja, ak nie ?
zolik
@cesminaz (9.2.2022 17:56)
Ukazkove su tieto Pita-chleby. Aj s mistickou a deklikom ?
Kto ich este nerobil, alebo mal Respekt ako ja, tak vrele odporucam.
Ja som piekla v elektrickej rure na tych 240C presne 9 minut. Cely cas som na zemi na postari sedela v tureckom sede a cumela cez sklenene dvierka ako na TV.




zolik
@afataga (9.2.2022 18:55)
Moj postar je kamos, tak si sem tam dovolim na neho lapnut.
Inak mojmu Briefträger vykam ?
1x sracz
cesminaz
@zolik (9.2.2022 18:19)

?? a vykulovala oči ako chlebíky zázrakom rastú, čo??? tak to si mala pekne bequem v tom originálnom tureckom sede? Tie vankúše máš z Istanbulu? Velmi pekné s originál motívom.
2x zolik a sracz
zolik
@cesminaz (9.2.2022 22:57)
Po pravde. Prve 3 minuty sa nic nedialo. V recepte pises „pecieme 6-10 min“. Hovorim si, no uz som z hruba v polcase a nic. Alibisticky som si to zacala odobrovat, ze ved co, prvy pokus a aj placky budu urcite chutne. Zrazu! Prve bublinky a ako v spomalenom filme sa zacala horna vrstva dvihat. Uff, normalne som mala radost, ale pozorovacie stanovisko som neopustila ani na sekundu. Drzala som sa do poslednej bodky Tvojho receptu - pises, sledovat, nespustit z oci.
Vankuse (po mojom, staroprespurackom postare) mam z Kapali Carsi v Istanbul. Tie chvostiky pod C a S si musis pridat. Moja klavesnica taketo vylomeniny nezvlada ?

cesminaz
@zolik (9.2.2022 23:28)

?? @zolik ty vieš tak dobre porozprávať dej, akoby som v tom momente sedela vedla teba na tom vankúši? Normálne to s tebou prežívam? SUPER vdaka za tvoju skúsenosť!
zolik
Pridavam k tomuto vybornemu receptu moju skusenost. Jeden Pita chlieb som zamrazila, dnes rano vybrala z mrazaku a k veceri mierne nahriala na suchej panvici. Musim skonstatovat, ze bol skoro ako cerstvo upeceny. Maly rozdiel tam je, ale ten je podla mna zanedbatelny.


zuzanabax
S cestom sa robilo veľmi dobre,no upiekli sa z toho placky. Veľké sklamanie pred obedom, škoda surovín.
1x sracz
cesminaz
@zuzanabax (24.7.2022 13:46)

Je mi lúto, že sa ti nepodarili, aj také sa občas pri receptoch stáva. V komentároch vyššie sa dá vidieť, že sa chlebíky viacerím podarili🙂 Netreba sa na prvýkrát hneď vzdávať.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia