Piškótové cesto
Piškótové cesto

Piškótové cesto

teren - bez fotkyteren, 19. mája 2018

Tento recept zaručí mäkký a vysoký korpus.

20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
4 ks
trocha
250 g
1/2 bal
1 bal
trocha




Postup

  1. 1

    Najprv si vajíčka rozdelíme na štyri žĺtky a štyri bielky. Na žĺtky použijeme väčšiu misku. K žĺtkom pridáme práškový cukor a vyšľaháme na penu. K tejto zmesi budeme postupne pridávať múku a poriadne to vyšľaháme. Keď bude cesto príliš husté, prilejeme trošku vody.

  2. 2

    K tomuto cestu pridáme už len vanilkový cukor a následne kypriaci prášok, ktorý jemne ručne zamiešame. Posledný krok je v osobitnej miske vyšľahať bielky na hustú penu a vyšľahané bielky ručne zamiešať do cesta, ale veľmi opatrne, aby cesto bolo jemné a nadýchané.

  3. 3

    Formu namastíme troškou Palmarinu a nalejeme cesto do formy. Pečieme pri 180 °C tak cca 15 minút. Či je cesto hotové, zistíme špáradlom, a to tak, že ho zapichneme do cesta a keď bude špáradlo čisté - cesto je hotové.

Diskusia k receptu

haji
Prosím o doplnění rozměru formy, děkuji.
marienka44
Áno, rozmer je d§ležitý. Je to cesto do tortovej formy alebo na rovný plech???
Kyp. prášok do pečiva sa doporučuje zamiešať do preosiatej múky, aby sa rovnomerne rozptýlil. To sa volá odborne triturácia.
Voda teplá, vlažná alebo studená? Všeobecne platí, že do žĺtkov sa dáva vlažná až teplá (žĺtok vydrží vyššiu teplotu) a do bielkov zásadne studená !!! Voda je prirodzené kypridlo, keď sa počas pečenia vyparuje, automaticky dvíha cesto. Pečenie je veda. :-)
marienka44
Profesionálni pekári používajú len kryštálový cukor (jemný kryštál), lebo je čistejší. Nemyslím tým mechanické nečistoty, ale chemické zloženie a prímesy. V práškovom cukre sú aditíva, prímesy (obyčajne škrob), ktoré slúžia ako protihrudkovacia prísada. Škrob vo vlhkom prostredí viazaním vody zväčšuje svoj objem.
marienka44
A ešte jedna poznámka. :-)
Asi tretina cukru sa pridáva do snehu, aby bol tvrdý a lesklý. Zbytok ide do žĺtkov.
Univerzálne cesto: nie je špecifikované, na aký druh zákusku. Na roládu dávam na 4 vajcia len 100 g múky a 100 g cukru a bez kyp. prášku, lebo inak by sa cesto pri skrúcaní lámalo.
Recept treba upresniť, inqk je rizikový.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia