Piškótová roláda
Piškótová roláda

Piškótová roláda fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 16. mája 2021
Piškótová roláda (fotorecept)
Foto: gordonko
20 minút
príprava
10 + 5 minút
na 180 °C

Suroviny

5 PL
6 ks
5 PL
štipka
Plnka:
500 ml
2 bal.
4 PL
1 a 1/2 bal.
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Z pol litra mlieka si trochu odoberieme do misky a rozmiešame v ňom 2 pudingové prášky. Zvyšok mlieka osladíme kryštálovým cukrom (4 PL) a dáme ho zohriať, do vlažného mlieka vlejeme pudingové prášky rozmiešané v mlieku a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť - doporučujem ho občas premiešať, aby sa nevytvorila tvrdšia koža na povrchu.

    Piškótová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zapneme si rúru na 180 °C a ideme ,,kuchtiť". 6 vajec si oddelíme, bielky dáme hneď do chladničky. Do žĺtkov pridáme 4 PL cukru - vymiešame, pridáme za štamperlík vlažnej vody - možno aj dva - a pridávame po lyžiciach hladkú múku 4 až 5 PL, aby sme mali jemne husté krémové cesto.

    Piškótová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyberieme vychladené bielky z chladničky, pridáme k nim štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý potom po troškách jemne vmiešame do cesta.

    Piškótová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech na pečenie vystelieme papierom, nalejeme cesto, rovnomerne rozotrieme a dáme do predohriatej trúby na 180 °C piecť na 10 minút. Potom rúru vypneme a cesto necháme ešte 5 minút v rúre.

    Piškótová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený plát piškotového cesta preložíme z plechu na čistú mokrú utierku a utierku aj s cestom zrolujeme. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí opatrne stiahneme papier a roládu jemne potrieme lekvárom.

    Piškótová roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vychladeného pudingu vmixujeme 1 a 1/2 pokrájaného Palmarinu alebo masla. Vzniknutý krém natrieme na rozvinutý plát cesta, to potom zrolujeme a zbytkom krému ponatierame roládu zvrchu. Zdobíme podľa vlastného uváženia kokosom, orechami, čokoládou...

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia