Pirohy
Autor receptu: tetrisss
Toto slovenské a tradičné jedlo možno už naše mladé gazdinky ani nepoznajú a pritom aj v tomto prípade platí, že v jednoduchosti je krása, teda v tomto prípade úžasná chuť. Pritom je jednoduché a nie až tak drahé.
4 porcie |
10 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr si pripravíme "posýpku": slaninu, najlepšie neprerastanú, pokrájame na malé kocky, dáme na panvicu spolu s lyžicou masti a pridáme hneď cibuľu nakrájanú na kocky a spolu opražíme do svetlohneda, odložíme z ohňa.
- Osobne nepoužívam ani polotovary, ale hotové cesto zemiakové je úžasná pomoc a vyváram z neho šúlance, guľky, či lokše a nikto ani nezbadá, že je to nejaká iná chuť a pritom ušetrím babračku i čas, ale ak niekto chce, môže si ho i klasicky vyrobiť. Ja teda dám sáčok cesta do misy, pridám 400ml vody a jedno celé vajce, zamiešam a nechám chvíľu odstáť. Cesto vyberiem na pomúčenú dosku a vyvaľkám na asi 3mm hrubé cesto do obdĺžnika, nezabudnite posýpať múkou. Predelím na polovicu.
- Uvarené zemiaky za tepla roztlačíme vidličkou, pridáme jednu bryndzu a zelenú veľkú cibuľku, pokrájanú na polkolieska, posolíme. Z tejto hmoty vytvárame guľky veľkosti orecha a ukladáme na polovicu cesta v rozostupoch 2 cm, kým nespotrebujeme celú plnku. Potom priklopíme druhou časťou cesta, medzi kopčekami prstami cesto pritlačíme, následne radielkom rozkrájame, keď treba ešte popritláčame a dáme variť do osolenej vody asi na 2-3 minúty, môžeme ich aj lyžicou pootáčať, aby sa dobre uvarili.
- Po uvarení ich vyberieme dierkovanou varechou a posypeme upraženou cibuľovou zmesou a petržlenovou vňaťou. Ja som ich vyvárala na 3x a bolo ich spolu 20 ks. Potom si už len papáme a rozmýšľame, že či je lepšie slovenské jedlo, alebo nejaké spotvorené čínske. Dobrú chuť.