Pirohy

Pirohy so zemiakovo-bryndzovou náplňou i so slivkovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Chutné tradičné slovenské jedlo s menšími regionálnymi obmenami v názve, surovinách na prípravu cesta, plnkách.* Varila som ich ako pôstne jedlo v týždni pred Vianocami.

Suroviny

Postup

  1. Pred prípravou cesta si na plnku uvarím očistené a nakrájané zemiaky podľa potreby. Scedené popučím a nechám vychladnúť.
  2. Cesto: Do preosiatej múky v miske pridám trošku soli, prilejem 1 dl teplej vody, pridám olej, miesim v miske a postupne pridávam ešte teplú vodu podľa potreby, aby cesto bolo dobré na pirohy. Cesto dám na dosku a hnetiem ručne na doske až do požadovanej konzistencie - aby neboli ani tvrdé ani veľmi mäkké. Potom ho nechám cca 20 minút odpočívať buď prikryté nádobou alebo v mikroténovom vrecku.
  3. Medzitým si pripravím náplň. Do uvarených vychladnutých a popučených zemiakov pridám podľa vlastnej chuti bryndzu, sušenú pažítku a premiešam.
  4. Cesto rozdelím na polovicu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Vyvaľkám na doske na hrúbku asi 2 mm, vykrajujeme a väčšinu cesta plníme zemiakovo-bryndzovou plnkou. Môj pomocník pracoval s tvorítkom na pirohy. Ja som plnila a lepila pirohy ručne, ako som zvyknutá. Trochu pirohov (okolo 30 ks) sme naplnili slivkovým lekvárom.
  5. Pirohy varím podľa ich množstva po častiach vo vriacej osolenej vode za občasného premiešania. Lekvárové varím samostatne. S pirohami varím aj niekoľko odrezkov cesta – paľatká po našom - lebo to máme radi. Jeden piroh pri varení vždy skúšam, či sú už uvarené a to tak, že ho ochladím v hrnčeku studenej vody a ochutnám. Uvarené vyberám drušľakom (veľkým sitkom) do jednej misky spolu zemiakovo-bryndzové i lekvárové. V prípade potreby ešte posolím.
  6. Omastím všetky pirohy vo veľkej mise roztopeným maslom. Každý si potom naloží na tanier toľko, koľko zje. K pirohom máme sladké mlieko. Keď varím iba zemiakovo-bryndzové, pridávame si aj opraženú cibuľu, cibuľku a kyslú smotanu.
  7. Na hlavnej fotke je už len to, čo ostalo od obeda preložené do malej misky...