Pirohy
Pirohy so zemiakovo-bryndzovou náplňou i so slivkovým lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Chutné tradičné slovenské jedlo s menšími regionálnymi obmenami v názve, surovinách na prípravu cesta, plnkách.* Varila som ich ako pôstne jedlo v týždni pred Vianocami.
Postup
- Pred prípravou cesta si na plnku uvarím očistené a nakrájané zemiaky podľa potreby. Scedené popučím a nechám vychladnúť.
- Cesto: Do preosiatej múky v miske pridám trošku soli, prilejem 1 dl teplej vody, pridám olej, miesim v miske a postupne pridávam ešte teplú vodu podľa potreby, aby cesto bolo dobré na pirohy. Cesto dám na dosku a hnetiem ručne na doske až do požadovanej konzistencie - aby neboli ani tvrdé ani veľmi mäkké. Potom ho nechám cca 20 minút odpočívať buď prikryté nádobou alebo v mikroténovom vrecku.
- Medzitým si pripravím náplň. Do uvarených vychladnutých a popučených zemiakov pridám podľa vlastnej chuti bryndzu, sušenú pažítku a premiešam.
- Cesto rozdelím na polovicu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Vyvaľkám na doske na hrúbku asi 2 mm, vykrajujeme a väčšinu cesta plníme zemiakovo-bryndzovou plnkou. Môj pomocník pracoval s tvorítkom na pirohy. Ja som plnila a lepila pirohy ručne, ako som zvyknutá.
Trochu pirohov (okolo 30 ks) sme naplnili slivkovým lekvárom.
- Pirohy varím podľa ich množstva po častiach vo vriacej osolenej vode za občasného premiešania. Lekvárové varím samostatne. S pirohami varím aj niekoľko odrezkov cesta – paľatká po našom - lebo to máme radi. Jeden piroh pri varení vždy skúšam, či sú už uvarené a to tak, že ho ochladím v hrnčeku studenej vody a ochutnám. Uvarené vyberám drušľakom (veľkým sitkom) do jednej misky spolu zemiakovo-bryndzové i lekvárové. V prípade potreby ešte posolím.
- Omastím všetky pirohy vo veľkej mise roztopeným maslom. Každý si potom naloží na tanier toľko, koľko zje. K pirohom máme sladké mlieko. Keď varím iba zemiakovo-bryndzové, pridávame si aj opraženú cibuľu, cibuľku a kyslú smotanu.
- Na hlavnej fotke je už len to, čo ostalo od obeda preložené do malej misky...