Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Milujeme mäsko na šťave, už dávno sme nemali, spravila som starú osvedčenú klasiku, perkelt z kuracích žalúdkov, ktorý som pripravila ako výrazne ostré jedlo, ktoré som vylepšila údenou paprikou, ako prílohu som podávala jemné halušky k tomuto pikantnému perkeltu. Recept ponúkam všetkým milovníkom chlapských ostrých pikantných jedál.

4
porcie
30 minút
príprava
100 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Umytú papriku som zbavila jadrovníka, semienok a žiliek, potom som ju pokrájala na prúžky,...
  2. ...očistila som cesnak,sušenú pálivú papriku som pokrájala na malé kúsky.
  3. Kuracie žalúdky som zbavila nepotrebných zvyškov, očistila, umyla a pokrájala som ich na menšie kúsky.
  4. Na husacej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu,...
  5. ...orestovala som krátko aj celú rascu, kým nerozvinula svoju vôňu a chuť,...
  6. ...na chvíľku som odtiahla hrniec z ohňa na bok, pridala som pokrájanú pálivú sušenú papriku, sladkú mletú červenú papriku, mletú údenú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť, vrátila som hrniec na oheň,...
  7. ...priliala som domácu paradajkovú šťavu, rozmiešala a nechala spolu krátko orestovať všetko spolu,...
  8. ..priliala som trocha horúcej vody, priviedla do varu a vydusila až na tuk, postup som znovu opakovala, celkom 3x, cibuľa sa pri tomto postupe rozvarí, dodá na chuti perkeltu a perkeltovú šťavu prirodzeným spôsobom krásne zahustí sama o sebe, netreba už zahusťovť ničím,...
  9. ...pridala som pripravené kuracie žalúdky, plameň som dala na maximum, prudko som ich opekala za stáleho miešania,...
  10. ...v tomto paprikovo - cibuľovom základe, na povrchu sa pekne zatiahnu, vytvorí sa jemná kôrčička, ktorá zabráni ich vysušeniu, zostanú krásne šťavnaté a výborne sa ochutia týmto skvelým základom,...
  11. ..potom som kuracie žalúdky zaliala horúcim kuracím vývarom, len do ich výšky, viac netreba, priviedla som do varu a dusila som ich na strednom plameni prikryté pokrievkou za občasného podlievania len malým množstvom vývaru a premiešania, kým kuracie žalúdky nezmäkli - celkom asi 100 minút,...
  12. ...asi 15 minút pred dovarením som priala zelenú papriku pokrájanú na prúžky, skôr nedávam, máme radi tak, ked je nerozvarená, trošku al dente,...
  13. ...vypla som plyn, pridala som prelisovaný cesnak, premiešala a nechala som odpočívať všetko pod pokrievkou, aby sa dobre prepojili všetky chute, osolila som len jemne, kurací vývar je slaný dosť, ochutnala a bolo hotovo.
  14. Horúci perkelt som nabrala do tanierov, podávala som s jemnými domácimi haluškami, klasickou prílohou tohoto veľmi chutného a poriadne ostrého jedla, ktorého recept ponúkam všetkým milovníkom pikantných jedál.
  15. záber zblízka: ide o veľmi kvalitný perkelt z kuracích žalúdkov, poriadne ostrý, ktorého chuť umocňuje ešte údená paprika a ostatné použité suroviny, nezahusťuje sa žiadnou múkou, zemiakom, skrátka ničím, je úžasne chutný, šťavy má byť vo výsledku málo, niečo viac ako pri guláši a menej ako pri tokáni, ide teda o mäsko na šťave. Prajem Dobrú chuť!