Pikantný pečený karfiol fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 9. júna 2016
Pikantný pečený karfiol (fotorecept)
Foto: mariamka

Netreba ho variť, špikovať, iba natrieť marinádou a upiecť. Ak máte radi exotickejšie chute, poďte skúsiť :)

4-6
porcie
60 minút
príprava
40-50 minút
na 200-180 °C

Suroviny

1 hlava stredne veľká
1 ČL
2 strúčik
Na marinádu:
150 g
2 štipka
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
podľa chuti
1 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Neviem ako u vás, ale u nás už sezóna začala. Ujko pred panelákom predával, tak som sa ulakomila :) Ale keďže ma nebaví vyprážať, hľadala som schodnejšiu cestu. Ono inšpirácií je dosť, ale väčšinou sa opakujú. Našla som takúto ľahučkú pečenú verziu. Sranda bola, že som si ju v práci uložila a doma nešiel net. Tak babo improvizuj!

  2. 2

    Najprv si hlávku očistíme od listov, umyjeme, nasolíme a napatláme pretlačeným cesnakom. V miske zmiešame suroviny na marinádu a celú hlávku natrieme /najlepšie rukou a priamo na plechu/. Prosím vás, začnite odspodu, nie ako ja odvrchu lebo potom... no proste celí sme od toho :) Medzitým sa nám už rúra hreje na 200 °C.

    Pikantný pečený karfiol (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme do stredu rúry, ja som potom zmiernila na 180, ale piekol sa poctivo cca 50 min, potvora, kým bol mäkký, záleží od veľkosti. Robte proste skúšku ihlou. Na záver je dobré ho nechať "dogrilovať" s horným ohrevom. Vyjde vám takýto krásavec :)

    Pikantný pečený karfiol (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme ho trošku oddýchnuť, môžme medzi tým urobiť prílohu, ja som robila opekané zemiaky /mám tu takých "nenažrancov"/. Ale načo zabíjať chuť zemiakmi, stačí zeleninová príloha, nejaký ten dressing, chutí za tepla aj za studena. Budem rada, ak sa inšpirujete.

    Pikantný pečený karfiol (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mariamka
@Kukulienka71 (9.6.2016 17:00)

vies, ze som hladala, podla koho ho urobit, aby som nesuplovala? ) vratane enerrgizer, on ma inu marinadu, a je to aj skor, kedze kusky, diky za koment :)
luss44
páči sa mi, rozmýšľam či ho vopred trochu nepredvariť, bol by rýchlejší. Ale ako letná večera so šalátom super. Uložíme, uvidíme :)
katka78
Výborne vyzerá tvoj karfík. Síce už mám varenie na najbližšie dni naplánované, ale zostal mi kus karfiolu, možno príde tvoj recept na rad tiež. No však keď príde, prídem aj ja sem referovať a bude jasné :-)
sracz
Veľké chute si mi narobila milá @mariamka svojim rcp a naviac ttoto technologický postup orípravy nepoznám. Už sa teším na vlastnú "výrobu" podľa Teba!
kuchticka
@mariamka - nie je prave MS v hokeji tak budeme varit. -:)
Recept sa mi paci, najviac to tvoje "podanie". Uz som tiez nieco podobne skusala a vzdy sa podari to co sa tyka zeleniny.
mariamka
@Kuchticka (10.6.2016 07:02)

:) hokej nehrozi, ale zajtra hrame s Walesom! predsa EURO2016, ja som sa uz preorientovala :), s rcp mas pravdu, da sa to kombinovat a da sa to zjest :) diik!
mariamka
dakujem pekne aj ostatnym, co sa zastavili a pridali mile slova @methi slovko :), @luss44 hej, ak sa ti nechce cakat a budes mat aj polievku :), @manya dakujem, @izabella929 no to by ma potesilo Izka :) @Katka78 teraz ma napadlo, ze ak mas len kusok, supnut ho do rury k niecomu, co budes piect, tzv 2v1, nech sa dari :), @monty469 diky, @Kecemis tvojim chutiam myslim ulahodi, diky, @Klukodvody dakujem pan kuchar, @Sracz tesim sa na inovaciu! pekny den vsetkym, u nas trosku usmokleny.
mariamka
@Jujoska (10.6.2016 11:16) myslim, ze ano, povodne tam mal ist suseny, ale ten mne, jemne povedane, "nevonia" :) chcela som, aby sa cesnak viac dostal do povrchu a hlavne nezhorel.. dik

jujoska
vlastne mas pravdu, to ma nenapadlo ze ho vlastne takto snad ochranis pred zhorenim. Aj ja dik
terinka55
Vyzerá to veľmi lákavo. Toto určite urobím. Veeeľmi sa mi takýto spôsob úpravy páči, ďakujem!
mariamka
@Terinka55 (10.6.2016 12:57)

je to vlastne velmi variabilne, mozes si koreniny nakombinovat podla svojej chuti, mna zaujal ten jogurt /povodne grecky/ ako zaklad, ja som dala Zvolensky, kazdy je Zvolensky :) aj ja dakujem @Terinka55
mesiar50
Nerád obalujem karfiol resp.nerád ho aj vysmážam.Toto je recept pre mňa !
Úžasné,gratulujem šikulka.
tiginko
tak takto - mám nakúpené dve veľké hlavy karfiolu na víkend, že po dlhom čase príde na rad klasika, ktorú môj muž zbožňuje - vyprážaný, s domácou tatarkou a novými zemiakmi. Sestra pozvaná na obed v pohode. Ale, čo s dcérou, ktorá je doma?? Už viem a ďakujem...
mariamka
@Tigi nko (10.6.2016 17:21)

@Tigi ved to! keby to volakto vyprazal za nas! moji chodia na denne menu v ramci prace a tam to je denno-denne do zunovania, tak som chcela nieco ine... snad ulahodis dcerke, daj vediet
afataga
vyzera to celkom jedlo :-), patlanie je aj moja oblubena technologia
tiginko
výborné to bolo @mariamka . Urobila som na tento spôsob aj brokolicu a tá nám chutila tuším ešte viac. Ďakujem za recept, je uložený medzi obľúbené. Fotka narýchlo sa veľmi nevydarila, ale šupsnem ju sem predsa len


havino
aj mne sa páči recept, ukladám si, možno aj obvarím na chvílu, ale aj brokolica ma zaujala od @tigi , karfiol ešte len bude chutný, tie zimné som obchádzala v regáloch, bez chuti sú
katka78
Karfík bol malý, ale výborný, niekedy zopakujem. Ďakujem pekne za recept @Mariamka ! Maj sa pekne :-)


havino
aj si na mňa myslela, moja, už som tu, výborný, budem robievať, aj ked dať ho pod gril a niekto zazvoní a kým ho vybavíš, tak to potom takto vyzerá, kapánek osmahnutý, ale nám to nevadí, oškrábnem a idem dalej, čiže jesť :-) mám uloženô, bude sa opakovať, mali sme s varenými zamiakmi, šalát, ale kedže už prihorel, nebolo času potom fotiť a stajlovať


mariamka
@Havino (3.7.2016 22:22)
Mna picne! @havino ja ze sranda a ty taka akcia! a tusim si robila rovno porcovany, vyborny napad, aj sa skor upecie, aj sa marinada lepsie dostane, a fotka sa mi nahodou paci, tie prismahnute casti museli byt najlepsie:) mam radost, dakujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia