Pie a la hemendex (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Tento recept mi nedávno poslala priateľka, neviem odkiaľ ho stiahla. Vyskúšala som ho a celkom sa mi vydaril.
8 porcií |
30 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Každý diel rozvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu. Na spodok tortovej formy vymazanej maslom prenesieme jednu časť cesta a popicháme ho vidličkou. Cesto rozvaľkáme tak, aby presahovalo aspoň 4-5 cm na okraje formy. /Moja forma má priemer 27 cm/
- Pripravíme si zálievku z kyslej smotany, 1 jarnej cibuľky, 1 vajíčka, ochutíme mierne soľou /šunka a syr sú slané, tak opatrne/ a nakoniec pridáme bylinky, ja som dala petržlen.vňať, pažítku a bazalku.
- Na lístkové cesto poukladáme šunku, ja som mala "mandolínu", mne veľmi chutí,ale môže byť hocijaká. Zálievku nalejeme na šunku.
- Na zálievku rozklepneme vajíčka, koľko chceme ja som dala 5 ks. Domáce som mala len 2 a tie obchodné sa rozlievajú, čo sa mi nepáčilo, pekné je to keď držia tvar. Posypeme 1/2 strúhaného aidamu, poslednou posekanou cibuľkou a zvyšnou zmesou byliniek,
- Zakryjeme šunkou. Pripravíme si druhú časť cesta na zakrytie, toto si popicháme vidličkou na doske, aby sme si neprepichli vajíčka.
- Pripraveným cestom zakryjeme všetky tie dobroty-okraje cesta začistíme vencovito do seba. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť pri 18O st.C cca na 35-40 min.
- Asi 10 minút pred dopečením, posypeme druhou polovicou syra a dopečieme do chrumkava a do ružova.
RADA navyše: treba piecť na nižšej mriežke, aby sa nám spodok cesta dobre prepiekol, vzhľadom na veľa ingrediencií.
- Necháme sčasti vychladnúť, až potom odstránime bok formy, pomôžeme si tupou stranou noža.
..po odňatí z formy
- Podávame s kyslou uhorkou, alebo zeleninovým šalátom. Chutí to aj za studena.
- Omlúvam sa, ale úplne som zabudla dať prvý obrázok so surovinami, takže čo už aspoň nakoniec. Asi som vyšla z cviku.