Pie a la hemendex (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Tento recept mi nedávno poslala priateľka, neviem odkiaľ ho stiahla. Vyskúšala som ho a celkom sa mi vydaril.

8
porcií
30 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Každý diel rozvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu. Na spodok tortovej formy vymazanej maslom prenesieme jednu časť cesta a popicháme ho vidličkou. Cesto rozvaľkáme tak, aby presahovalo aspoň 4-5 cm na okraje formy. /Moja forma má priemer 27 cm/
  2. Pripravíme si zálievku z kyslej smotany, 1 jarnej cibuľky, 1 vajíčka, ochutíme mierne soľou /šunka a syr sú slané, tak opatrne/ a nakoniec pridáme bylinky, ja som dala petržlen.vňať, pažítku a bazalku.
  3. Na lístkové cesto poukladáme šunku, ja som mala "mandolínu", mne veľmi chutí,ale môže byť hocijaká. Zálievku nalejeme na šunku.
  4. Na zálievku rozklepneme vajíčka, koľko chceme ja som dala 5 ks. Domáce som mala len 2 a tie obchodné sa rozlievajú, čo sa mi nepáčilo, pekné je to keď držia tvar. Posypeme 1/2 strúhaného aidamu, poslednou posekanou cibuľkou a zvyšnou zmesou byliniek,
  5. Zakryjeme šunkou. Pripravíme si druhú časť cesta na zakrytie, toto si popicháme vidličkou na doske, aby sme si neprepichli vajíčka.
  6. Pripraveným cestom zakryjeme všetky tie dobroty-okraje cesta začistíme vencovito do seba. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť pri 18O st.C cca na 35-40 min.
  7. Asi 10 minút pred dopečením, posypeme druhou polovicou syra a dopečieme do chrumkava a do ružova. RADA navyše: treba piecť na nižšej mriežke, aby sa nám spodok cesta dobre prepiekol, vzhľadom na veľa ingrediencií.
  8. Necháme sčasti vychladnúť, až potom odstránime bok formy, pomôžeme si tupou stranou noža. ..po odňatí z formy
  9. Podávame s kyslou uhorkou, alebo zeleninovým šalátom. Chutí to aj za studena.
  10. Omlúvam sa, ale úplne som zabudla dať prvý obrázok so surovinami, takže čo už aspoň nakoniec. Asi som vyšla z cviku.