Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pide je plochý turecký chlieb, zvyčajne okrúhleho tvaru a hladký, sú však aj iné tvary s rôznymi náplňami a koreninami, od vegeariánskych po rôzne mäsité v kombinácii so zeleninou, Pide je veľmi obľúbené v Turecku a v arabských krajinách, kde má však iný názov.

6
porcií
90 minút
príprava
12 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala preosiatu múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala cukrom, zaliala vlažným mliekom a vlažnou vodou, ked vykysol kvások - asi 15 minút, pridala som olej a dôkladne som spracovala rukami na hladké lesklé pružné polomäkké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.
  2. Zatiaľ som pripravila náplň, v sekáčiku som posekala cesnak a cibuľu, orestovala som cibuľu a cesnak na rozohriatom oleji do sklovita, pridala som rímsku rascu a mletý koriander, krátko opražila, kým sa pekne rozvoňali, pridala som mleté jahňacie mäso,...
  3. ....za stáleho miešania som ho oprážala, ked sa zatiahlo, pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju opražila za stáleho miešania aj s mletou červenou údenou paprikou, nechala som ju úplne rozpustiť v tuku, pridala som na jemno posekanú sušenú štipľavú papriku a mletú škoricu,...
  4. ...ked mäsko zmäklo a nadbytočná tekutina sa odparila, vypla som plameň, vmiešala som posekanú petržlenovú vňať, nechala som hotovú náplň úplne vychladnúť.
  5. Cesto takto krásne vykyslo, vytvarovala som z neho valec, netreba podsypávať múkou, lebo nelepí, bez dalšieho kysnutia som cesto rozdelila na 5 rovnakých častí, z ktorých som spravila bochníčky, každý bochníček so rozvaľkala do tvaru podlhovasrého oválu o hrúbke asi 1 až 2 mm,
  6. ...do stredu pozdlžne som rovnomerne rozotrela náplň tak, že som po obvode nechala voľný pás cesta o šírke asi 2,5 až 3 cm,na oboch koncoch som cesto spojila prstami stlačením, dookola som preložené okraje zrolovala a ešte prstami spravil ozdobné záhyby,vznikol tvar člna, môžete najprv z cesta celý čln vytvarovať a potom naplniť, mne vyhovoval tento spôsob,...
  7. ...naplnené člny som položila na plech, náplň som posypala strúhaným tvrdým syrom,...
  8. ...na vrch som pokládla paradajky a zelené papriky pokrájané na kolieska,..
  9. ...okraje cesta som potrela rozšľahaným vajcom,..
  10. ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov C a piekla som asi 12 minút do peknej zlatohnedej farby.
  11. Hotové Pide som podávala ako samostatné teplé hlavné jedlo, pripravila som k nemu jogurtový nápoj Ayran, môže sa podávať aj ako teplé raňajky, večera či pohostenie pre návštevy, toto jedlo je veľmi obľúbené v Turecku, kde je viac ako 99,8 % moslimov, zvyšok tvoria židia a kresťania, je to tradičné jedlo známe od čias Osmanskej ríše a to nielen v Turecku, ale aj arabských krajinách, u židov,na Balkáne, v Grécku a v krajinách Stredomoria, podáva sa ako samostatné jedlo alebo ako meze na pohostenie, je známych viacero verzií, s mäsom i vegetariánske.