Petržlenová polievka

Petržlenová polievka s petržlenovými knedličkami podľa smižanskej babky

Autor receptu: majok

Túto polievku robila moja smižanská babka. Nepamätám sa, že by sme ju u babky niekedy jedli. U nás ju varil otec a vždy hovoril, že to je polievka, ktorú robila babka. Tak ju aj máme medzi receptami. Je jednoduchá a veľmi chutná.

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv nastrúhaj petržlen. Na polievku strúhaj na hrubom strúhadle, na knedličky strúhaj na jemnom strúhadle. Petržlenovú vňať nasekaj na drobno. Stopky nevyhoď! Nakrájaj ich na malé kúsky, asi 1 mm a dáš ich potom do polievky. Dodajú chuť a vitamíny.
  2. Začni robiť knedličky. Daj nastrúhaný petržlen, ten jemne strúhaný, do misky, pridaj nasekanú petržlenovú vňať a vajce. Pekne premiešaj. Miešanie je dôležité. Potom pridaj maslo. Maslo by malo byť úplne mäkké. Zase poctivo premiešaj. Na koniec pridaj strúhanku. Zase poriadne premiešaj. Hmota by mala byť homogénna a odlepuje sa od misky. Tak, teraz to nechaj stáť a pusti sa do polievky.
  3. V hrnci rozpusti maslo. Asi by sa dal použiť aj olej alebo masť, to som ale neskúšal. Na maslo pridaj petržlen, ten hrubo strúhaný. Miešaj aby sa petržlen nepripálil, až kým je zavädnutý. Pridaj vodu a priveď k varu. Teraz tam môžeš dať tie nasekané stonky vňate. Polievku treba variť len tak dlho, až je petržlen mäkký, asi 20 min, čo stačí na to, aby si urobil knedličky. Osoliť a ochutnať. Pozor! Nepresoliť! Polievka má chuť do sladka, lebo petržlen je sladký. Takže so soľou opatrne. Môžeš dať aj vegetu, ak ju používaš.
  4. Vytvaruj knedličky. Z predpísaného množstva by malo vyjsť 15 knedličiek (knedličkov neviem, čo je správne). Každá má asi 10 g. Veľkosť je asi na čajovú lyžičku. Najjednoduchšie je rukami uváľať guličky. Knedličky daj variť do polievky vtedy, keď je už petržlen v polievke mäkký. Postupne vyplávajú na vrch. Var ich 10 minút. Polievka musí vrieť veľmi pomaly, inak sa rozbijú.
  5. Hotovo. Na tanier môžeš do polievky ešte pridať čerstvú petržlenovú vňať. Dobrú chuť. Pre diabetikov: Počítame len knedličky; ak ich máme 15 ks, potom jeden má 1,5 g sacharidov; celá hmota na knedličky má 23 g sacharidov. Ostatné sa nepočíta.