Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto čalamádu robievam rada, lebo ju nemusím sterilizovať a zostane chrumkavá a
chutná, hodí sa takmer ku všetkému, napr. krôznemu pečenému mäsu, k zabíjačkovým
špecialitám, k jaterniciam, ku klobáse či k rôznym cestovinám, dokonca k nedeľným
vyprážaným rezňom.
1 dávka porcia |
420 minút príprava |
Postup- Odstránila som z bielej hlávkovej kapusty vonkajšie poškodené listy, rozkrojila som ju na štvrtiny, vyrezala som hlúb, pokrájala na tenké prúžky, môžete ju aj nastrúhať, pokrájanú kapustu som dala do väčšej nádoby...
- ...pridala som cibuľu, ktorú som očistila a pokrájala na tenké mesiačiky,...
- ...nasledovali umyté neošúpané uhorky,ktorým som odkrojila oba konce a ktoré som nastrúhala na strúhadle na uhorky,...
- ...potom očistenú umytú čerstvú mrkvu, ktorú som tiež nastrúhala na strúhadle na uhorky, vzniknú tak pekné tenké kolieska, môžete ju nastrúhať aj na slzičkovom strúhadle alebo na jemno,...
- ...napokon som pridala čerstvé papriky, ktoré som zbavila jadrovníka, žiliek a semienok, umyla, nechala dobre odkvapkať z vody a pokrájala na tenké prúžky, mala som papriky rôznych farieb, žltú, oranžovú, zelenú a pokrájala som aj čerstvé kápie, čalamáda bude chutnejšia a krásne pestrofarebná,
- ...do misky som dala cukor kryštál, soľ, potravinársku kyselinu citrónovú v prášku, borkén, na malé kúsky polámaný sušený bobkový list, celé čierne korenie, všetko som spolu dobre premiešala....
- ...a pridala k nakrájanej a nastrúhanej zelenine, poriadne premiešala spolu,...
- ... priliala som ocot, vodu som nepridala, zelenina pustí tekutiny dosť,všetko som spolu znovu poriadne premiešala rukami, nechala som odpočívať 6 hodín, aby sa dobre prepojili všetky chute,...
- ...po tejto dobe som pripravenú zmes poriadne natlačila do umytých vysterilizovaných suchých pohárov až takmer pod okraj a doliala až po uzáver šťavou, ktorá zostala zo spracovanej zeleniny vo veľkej nádobe, mne vyšla akurát do všetkých pohárov, ktoré som uzavrela vysterilizovaným suchým viečkom a presvedčila som sa, či dobre držia všetky, viečka som zatláčala na poháre hlavicou z umelej hmoty, môžete použiť aj poháre so šraubovacími viečkami, naplnené a uzavreté poháre sa neotáčajú hore dnom a netreba ich ani sterilizovať,...
- ...z uvedeného množstva zeleniny som naplnila 5 pohárov o objeme 720 ml, čalamádu som odložila do suchej chladnej tmavej špajze, čalamádu možno konzumovať asi o 1 mesiac, po otvorení treba pohár dať do chladničky, táto čalamáda zostane krásne chrumkavá bezo zmeny farby a nestmavne, je veľmi chutná, je výborným zdrojom množstva vitamínov v zime a nie je ťažké ju pripraviť, mám odskúšané, pripravím ešte 2 várky, u nás ide veľmi na odbyt, do polovice pohárov pridávam na vrch 1 feferonku na pohár,lebo máme radi pikantnú čalamádu k niektorým jedlám, čalamáda vydrží bez ujmy až 2 roky i viac, nie však u nás doma :-), do tejto čalamády sa nálev nevarí, nezalieva sa horúcim nálevom ani nesmie kvôli účinkom borkénu, ktoré by horúci nálev zničil, nepridáva sa žiadne Deko alebo Zelko, čalamáda má príjemnú slano - sladko - kyslú chuť,...
- Borkén je dvojsiričitan draselný, ktorý sa používa vo vinárstve, má silne antioxidačné a antibakteriálne účinky, bráni klíčeniu, zabraňuje nežiadúcemu kvaseniu a hnilobe, zelenina nemení farbu, zostane krásne chrumkavá, borkén dostať kúpiť napr. v DM marketoch, vo vinárskych a záhradníckych potrebách.
|