Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto čalamádu robievam rada, lebo ju nemusím sterilizovať a zostane chrumkavá a chutná, hodí sa takmer ku všetkému, napr. krôznemu pečenému mäsu, k zabíjačkovým špecialitám, k jaterniciam, ku klobáse či k rôznym cestovinám, dokonca k nedeľným vyprážaným rezňom.

1 dávka
porcia
420 minút
príprava

Postup

  1. Odstránila som z bielej hlávkovej kapusty vonkajšie poškodené listy, rozkrojila som ju na štvrtiny, vyrezala som hlúb, pokrájala na tenké prúžky, môžete ju aj nastrúhať, pokrájanú kapustu som dala do väčšej nádoby...
  2. ...pridala som cibuľu, ktorú som očistila a pokrájala na tenké mesiačiky,...
  3. ...nasledovali umyté neošúpané uhorky,ktorým som odkrojila oba konce a ktoré som nastrúhala na strúhadle na uhorky,...
  4. ...potom očistenú umytú čerstvú mrkvu, ktorú som tiež nastrúhala na strúhadle na uhorky, vzniknú tak pekné tenké kolieska, môžete ju nastrúhať aj na slzičkovom strúhadle alebo na jemno,...
  5. ...napokon som pridala čerstvé papriky, ktoré som zbavila jadrovníka, žiliek a semienok, umyla, nechala dobre odkvapkať z vody a pokrájala na tenké prúžky, mala som papriky rôznych farieb, žltú, oranžovú, zelenú a pokrájala som aj čerstvé kápie, čalamáda bude chutnejšia a krásne pestrofarebná,
  6. ...do misky som dala cukor kryštál, soľ, potravinársku kyselinu citrónovú v prášku, borkén, na malé kúsky polámaný sušený bobkový list, celé čierne korenie, všetko som spolu dobre premiešala....
  7. ...a pridala k nakrájanej a nastrúhanej zelenine, poriadne premiešala spolu,...
  8. ... priliala som ocot, vodu som nepridala, zelenina pustí tekutiny dosť,všetko som spolu znovu poriadne premiešala rukami, nechala som odpočívať 6 hodín, aby sa dobre prepojili všetky chute,...
  9. ...po tejto dobe som pripravenú zmes poriadne natlačila do umytých vysterilizovaných suchých pohárov až takmer pod okraj a doliala až po uzáver šťavou, ktorá zostala zo spracovanej zeleniny vo veľkej nádobe, mne vyšla akurát do všetkých pohárov, ktoré som uzavrela vysterilizovaným suchým viečkom a presvedčila som sa, či dobre držia všetky, viečka som zatláčala na poháre hlavicou z umelej hmoty, môžete použiť aj poháre so šraubovacími viečkami, naplnené a uzavreté poháre sa neotáčajú hore dnom a netreba ich ani sterilizovať,...
  10. ...z uvedeného množstva zeleniny som naplnila 5 pohárov o objeme 720 ml, čalamádu som odložila do suchej chladnej tmavej špajze, čalamádu možno konzumovať asi o 1 mesiac, po otvorení treba pohár dať do chladničky, táto čalamáda zostane krásne chrumkavá bezo zmeny farby a nestmavne, je veľmi chutná, je výborným zdrojom množstva vitamínov v zime a nie je ťažké ju pripraviť, mám odskúšané, pripravím ešte 2 várky, u nás ide veľmi na odbyt, do polovice pohárov pridávam na vrch 1 feferonku na pohár,lebo máme radi pikantnú čalamádu k niektorým jedlám, čalamáda vydrží bez ujmy až 2 roky i viac, nie však u nás doma :-), do tejto čalamády sa nálev nevarí, nezalieva sa horúcim nálevom ani nesmie kvôli účinkom borkénu, ktoré by horúci nálev zničil, nepridáva sa žiadne Deko alebo Zelko, čalamáda má príjemnú slano - sladko - kyslú chuť,...
  11. Borkén je dvojsiričitan draselný, ktorý sa používa vo vinárstve, má silne antioxidačné a antibakteriálne účinky, bráni klíčeniu, zabraňuje nežiadúcemu kvaseniu a hnilobe, zelenina nemení farbu, zostane krásne chrumkavá, borkén dostať kúpiť napr. v DM marketoch, vo vinárskych a záhradníckych potrebách.