Slivkový koláč
Perníkový mrežovník s tvarohom a so slivkami (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jemný a krehký koláč, ktorému neodoláte. Dobrota za pár minút na
stole.
12-14 porcií |
45 minút príprava |
40-45 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto + slivky.
- Suroviny na plnku + citrónová poleva v prášku, Zlatý klas.
- Múku preosejeme do misy, studené maslo k nej nastrúhame na strúhadle. Pridáme zbytok suchých surovín a vajíčka.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú a rozdelíme na dve časti. Okrúhly plech alebo tortovú formu (priemer 30 cm) vymastíme a vysypeme múkou. Pripravíme plnku zmiešaním tvarohu, kyslej smotany, cukru, žĺtka, citrónovej polevy v prášku a vanilkového puding.
- Jednu časť cesta vyvaľkáme do kruhu a pomocou valčeka prenesieme do formy, aby cesto bolo aj na bokoch formy, zľahka pritlačíme. Rozotrieme tvarohovú plnku. Slivky umyjeme osušíme odkôstkujeme pokrájame na štvrtiny rozložíme na plnku.
- Z druhej polovice cesta urobíme šúľky a navrch koláča z nich vytvoríme mriežku. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a koláč pečieme 40-45 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a mletou škoricou.
- V reze, dobrú chuť.