Slivkový koláč

Perníkový mrežovník s tvarohom a so slivkami (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jemný a krehký koláč, ktorému neodoláte. Dobrota za pár minút na stole.

12-14
porcií
45 minút
príprava
40-45 minút
na 180  °C

Postup

  1. Suroviny na cesto + slivky.
  2. Suroviny na plnku + citrónová poleva v prášku, Zlatý klas.
  3. Múku preosejeme do misy, studené maslo k nej nastrúhame na strúhadle. Pridáme zbytok suchých surovín a vajíčka.
  4. Vypracujeme hladké cesto.
  5. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú a rozdelíme na dve časti. Okrúhly plech alebo tortovú formu (priemer 30 cm) vymastíme a vysypeme múkou. Pripravíme plnku zmiešaním tvarohu, kyslej smotany, cukru, žĺtka, citrónovej polevy v prášku a vanilkového puding.
  6. Jednu časť cesta vyvaľkáme do kruhu a pomocou valčeka prenesieme do formy, aby cesto bolo aj na bokoch formy, zľahka pritlačíme. Rozotrieme tvarohovú plnku. Slivky umyjeme osušíme odkôstkujeme pokrájame na štvrtiny rozložíme na plnku.
  7. Z druhej polovice cesta urobíme šúľky a navrch koláča z nich vytvoríme mriežku. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a koláč pečieme 40-45 minút.
  8. Po upečení necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a mletou škoricou.
  9. V reze, dobrú chuť.