Perník

ywett - fotkaywett, 19. januára 2011
Perník
Foto: ywett

Pečiem ho už niekoľko rokov a kedže je jednoduchý a dobrý, opakovane sa k nemu rada vraciam :)

Suroviny

40 dkg
30 dkg
2
1 dcl
3 a 1/2 polievkové lyžice
1 kávová lyžička
1
2 a 1/2 polievkové lyžice
500 ml
Poleva:
70 g
100 g




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny (múku, práš.cukor, vajcia, olej, lekvár, škoricu, perníkový prášok, kakao, mlieko, dáme do misy a spolu dobre vymiešame a cesto rozotrieme na pomastený a múkou posypaný veľký hlboký plech (36x26 cm). Dáme do vopred vyhriatej rúry (mám plynový šporák tak asi na tretí stupeň a radšej pomaly) pečieme tých 35-40 minút.

  2. 2

    Po upečení ešte horúce potrieme lekvárom a necháme vychladnúť a potom polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravujem zo 100 g horkej čokolády a 70g masla, pridám ešte jednu lyžičku oleja a roztopím vo vodnom kúpeli.

Diskusia k receptu

evanaaa
Perníky som robila- perník koláč, ale Dia, to je až na cukor vlastne rovnaké.
mimid
robievam, je výborný . Tiež som vyskúšala perník podľa Kamily Magálovej, bol dobrý , ale tento je lepší a navyše má jednoduchšiu / rýchlu prípravu.
marienka44
@Cica2 ,aj ja poznam tento recept, ale v mojom recepte je az 0,5 l mlieka a 2 dcl oleja, ostatne je rovnake. Mozu sa pridat posekane orechy.
tinca
ja tiež pridávam posekané orechy a keď mám aj kandizované ovocie,je super
honestka
aj ja ho peciem velmi rada ako Tinca. PROSIM ta, kolko je doma
1 balicek pernikove korenie? dakujem.
cica2
dievčatá, ďakujem:)....a aj za dobrý tip že sa môžu pridať orechy alebo kandizované ovocie...@honestka , už som to upravila, myslela som 1ks- perníkový kypriaci prášok
wildrane
cica neskoro ja som dal balíček perníkového korenia :(, koláč je už v trúbe
cica2
@wildrane , to ma velmi mrzí, ešte raz sa ospravedlňujem:(....snáď to nebolo také hrozné a aspoň tá sóda bikarbóna ho nadvihla
wildrane
juj vysoký bol až až, skôr som sa bála chuti, ale bol dobrý, takže to vôbec nevadilo. Ďakujem za receptík
zuzik01
a naozaj uspejem ked pouzijem hladku muku a nie polohrubu? vyskusam :-)
meryfri
ja som ho piekla dcere na narodeniny a ešte v živote mi ani jeden kolač tak nevyrastol, ako tento ...aj chuťovo bol výborný..ja som ho takmer ani nestihla ochutnať...vdaka
cica2
@weron0605 , lekvár ide aj do cesta (3 a 1/2 polievkové lyžice) a potom aj upečený perník potriem lekvárom a polejem čokoládovou polevou.
1x paula1
fcielka
vyborny kolacik :) mnam, mnam a este raz mnam :) rychly, lahky... chutny :)
cica2
@fcielka velmi ma tvoj komentár potešil:)) som rada že perník mal aj u teba úspech, ďakujem:)
janger
@cica2 , nejako som minuly rok tento pernik prehliadla, je krasny! Asi ho upeciem :-)...
janger
@cica2 , je vybornyyyy :-)! Este nie je cokolada dobre stuhnuta, lebo som ho neskoro polievala. Prave som dala muzovi ochutnat, tak chvalil! Ze za chvilu bude este chciet k caju (my vzdy vecer o takomto case popijame cajik). Ja som si dala uz veru par kuskov. Idem hned dat aj do mraznicky, ked pridu deti domov. Budu tiez maskrtit....Minula som nan posledne pernikove korenie zo Slovenska, tak si zase musim doniest, ked tam pojdem. Tak dakujem za receptik :-). Idem pozriet este na tie tvoje muffinky...
cica2
@janger velmi si ma potešila, som rada že aj vám perník chutí a tiež ti ďakujem že si napísala :-)).....už minule som pozerala že ako ďaleko bývate.....a keď chodievaš na Slovensko, myslíš ktorý kraj?
deva27
Recept vyskúšaný a môžem len vrelo odporúčať! Je to skutočne výborný koláčik, ktorý si zamilujete. :)
lnslevin
Recept poznam, tiez s pol litrom mlieka a finta, namiesto sody bikarbony davam kypriaci prasok, pernik pak nie je tak zasadity / neni tam citit sodu/
natalka
mnam super pernik vyskušala som a chutnal mam všetkym......dakujem za receptik
helca103
máš ho naozaj krásny, podobný recept mi pred rokmi dala kolegyňa a tiež ho robím často kôli jednoduchosti. Tiež dávam sódu bikarbonu a necítiť ju v koláči.
patanka
Prave ho ,,kostujeme,,a je naozaj dobry.Len s 2 dc mlieka som mala velmi huste cesto,priliala som trosku mlieka a pekne som cesto rozotrela na plech.Robila som ho bez sody bikarbony a narastol,,obrovsky,,aky by bol s tou sodou a koli comu ju tam este treba,ked tam ide kypr.prasok?)
ywett
@patanka neviem od čoho záleží, lebo niekedy aj ja mám cesto hustejšie a musím pridať tiež mlieko a niekedy netreba (zrejme múkou?) ...a recept som už dávnejšie upravovala, tú sódu som zmazala, lebo vôbec ju tam netreba...a pozerám, že dnes tam sóda zase bola...tak som to aj dnes upravila, ďakujem, že si mi napísala a vitaj medzi nami! :-)
patanka
Dakujem za privitanie,ci uvitanie?)Uz po nom niet ani stopy,rozmyslam,ci este neupiect aj dnes,je rychly a fajnovy,dcery a manzel si na nom velmi pochutili)Pekny den
ywett
@ailuj82 , ďakujem za upozornenie, neviem prečo to tak v surovinách hodilo, už som to dala 2x upraviť...lebo predtým som tam mala 250ml mlieka a to je niekedy málo, veľakrát som musela ešte pridať a posledne keď som perník piekla, tak som dala 500ml mlieka a tak by to už malo byť v surovinách správne. Ak si ho už vyskúšala, dúfam, že chutil :)

Ďakujem @jadro :)
parisienne
Je naozaj vynikajuci, aj na druhy den, ja som nedavala na vrch ani lekvar ani cokoladu a vobec nebol suchy. Dakujem za najlepsi pernikovy recept :)
janus
vyskusany...je super...aj dnes ho mam v plane upiect.
1x ywett




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia