Perníkový koláč

Perník so slivkovým lekvárom a s makovou penou z Rakúska

Autor receptu: redakcia

Všeličo nám pripomína chvíle cestovania – suveníry, fotografi e či videá, fľaša vína... Nuž a fajnšmeker si prinesie recepty národných kuchýň.* Niekto mäsové, iný zeleninové a tí so sladkým zúbkom zase v podobe inšpirácií na dezerty, sladkosti, zákusky. Nielenže obohatia jeho stôl, ale nové nápady ho potom môžu hocikedy voviesť do príjemnej cestovateľskej nálady...

20 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva a perníkové korenie, pridáme cukor, lekvár, vajcia, mlieko a vymiešame hladké husté tekuté cesto. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C 15–20 minút. Upečený plát vyklopíme, obrátime, strhneme z neho papier a necháme vychladnúť.
  2. Vo vodnom zohrejeme kúpeli lekvár a rum. Plát prekrojíme vodorovne na polovicu a potrieme lekvárovou zmesou.
  3. Maková pena: Smotanu vyšľaháme s cukrom dotuha. V inej miske zmiešame tvaroh s makom, so škoricou a zľahka primiešame šľahačku. Takto pripravenú zmes rovnomerne rozotrieme na perníkový korpus s lekvárom a dáme do chladničky stuhnúť.