Perníkový koláč
Perník so slivkovým lekvárom a s makovou penou z Rakúska
Autor receptu: redakcia
Všeličo nám pripomína chvíle cestovania – suveníry, fotografi e či videá, fľaša vína... Nuž a fajnšmeker si prinesie recepty národných kuchýň.* Niekto mäsové, iný zeleninové a tí so sladkým
zúbkom zase v podobe inšpirácií na dezerty,
sladkosti, zákusky. Nielenže obohatia jeho stôl,
ale nové nápady ho potom môžu hocikedy
voviesť do príjemnej cestovateľskej nálady...
20 minút príprava |
15-20 minút na 170 °C |
Postup
- Do misy preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva a perníkové korenie, pridáme
cukor, lekvár, vajcia, mlieko a vymiešame hladké husté tekuté cesto. Vylejeme na
plech s papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C 15–20 minút. Upečený plát vyklopíme, obrátime, strhneme z neho papier a necháme vychladnúť.
- Vo vodnom zohrejeme kúpeli lekvár a rum. Plát prekrojíme vodorovne na
polovicu a potrieme lekvárovou zmesou.
- Maková pena: Smotanu vyšľaháme s cukrom dotuha. V inej miske zmiešame tvaroh
s makom, so škoricou a zľahka primiešame šľahačku. Takto pripravenú zmes rovnomerne rozotrieme na perníkový korpus s lekvárom a dáme do chladničky stuhnúť.