Perníkový koláč
Perníkový koláč

Perník môjho detstva fotorecept

petullka - fotkapetullka, 24. septembra 2020
Perník môjho detstva (fotorecept)
Foto: petullka

Perník je klasický, no mama nám doňho vždy nakrájala banány a bohato poliala tou komunistickou čokoládou v kocke (tá chuť mi chýba).

10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml)
1 hrnček
1 bal. (alebo kypriaci prášok + 1 KL perníkového korenia)
1 PL
1 hrnček
100 ml
1 ks
0,5 dcl
3-5 ks
200 g
 (alebo maslo)




Postup

  1. 1

    1 hrnček = 250 ml. Do misky si najprv dáme sypké suroviny a premiešame. Zvyčajne dávam aj za hrsť posekaných vlašských orechov, len som doma žiadne nemala.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvlášť si zmiešame olej, mlieko, rum (môžeme použiť aj cukor s rumovou arómou ak nemáme rum alebo je to pre deti) a vajíčko. Premiešame metličkou, aby sa nám prepojili.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tekutú zmes vlejeme do sypkej zmesi a mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.

  4. 4

    Plech som potrela kokosovým olejom a vysypala kokosom, čo dodalo perníku skvelú chuť, ale kľudne stačí papier na pečenie. Ak chceme vysoký perník a menej banánov, tak použijeme menší a vyšší plech a cca 3 banány, ak chceme nižší perník s kopou banánu, tak použijeme klasický veľký plech a cca 5 banánov.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na plech vylejeme cesto a poukladáme na kolieska nakrájané banány a dáme piecť. Treba to sledovať, aby sa banány nevysušili a ostali vláčne. Ja vždy pečiem na 180 °C tak 25 minút.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený perník necháme vychladnúť a polejeme čokoládou roztopenou s lyžičkou kokosového oleja (kľudne dajte maslo, olej, Ceru, ja mám rada chuť kokosu), pre mňa je naj mliečna, ale keďže momentálne nemôžem, tak som použila horkú a trošku pofŕkala bielou. Niekedy aj potriem slivkovým lekvárom a tak dám čokoládu.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sovka62
Áno, ako sa hovorí v Trnave, dobré, lacné a moc. A málo práce, všetko pekne v jednej mise a na jednom plechu.
Pod čokoládou v kocke máš asi na mysli čokoládovú polevu, tá sa kedysi predávala v blokoch.
Ak ti chýba skús sa pozrieť v najbližšej predajni Jednoty, tí mávajú čokoládovú polevu aj teraz, len má tvar peniažtekov. Kedysi bola aj - aj, chuť bola rovnaká, teraz bloky nie sú, ale možno peniažky budú to, čo ti chýba.
jablkovaeva
Super koláč!
Robila som prvý krát a rýchlo sa zjedol. Chystám sa zase znova :)
Banány som tam nakrájala poriadne nahrubo a bolo to skvelé, nabudúce ich dám ešte viac.
Kakaom tiež nebudem šetriť.
Čo sa týka cesta, prišlo mi až príliš husté ešte som pridávala mlieko, ale možno som ho dala na začiatku menej.
Vyskúšala som dať na tretinu aj broskyňový džem a bolo to skvelé, takže najbližšie ho rozotriem po celom koláči.
Ďakujem za podelenie sa s receptom :)
petullka
@jablkovaeva (1.11.2020 15:44)
Som rada že chutil. Ja tiež banány veeeľa a nahrubo 😁. Aj mne niekedy vyjde hustejší, niekedy zase redší, len ja tam prisypavam a prilievam, čo doma nájdem. Niekedy dám orechy, niekedy rumový cukor, inokedy rum a tak. Minule mi ostal otvorený čerešňový kompót, tak som tam prihodila pár čerešní. A niekedy aj kakaa viac prisypem. No a lekvár k perniku rozhodne patrí, len ja zbožňujem, keď sa na ten upečený banán naleje nahrubo čokoláda. Jaaaaj, ja až nedýchal, keď to jem. Mam strašne rada kombináciu banán a čokoláda. A celkovo banán dávam do väčšiny koláčov, ešte aj do Oblíž prst a tak, ale len na polovicu, lebo potom mi manžel nadáva, že sa bojí kuknúť do rezňa, že aj tam ho strčím 😁

haji
@petullka (1.11.2020 20:57)
Pěkné komenty, jen co je pravda, haha Teď usnout bez perníku bude kumšt. S banánem máš můj obdiv. Každý jsme nějak "postižený". Já jsem postižená obecně perníkem. Pokud máš ráda kávu, někdy přidávám trochu mleté kávy. Jde dát i rozpustná, ale mletá mi přijde zajímavější. Těším se na další receptíky od tebe. Ať se ti daří!
petullka
@haji (1.11.2020 22:49)
To s tou kávou je dobrý nápad, ja ju tiež ľúbim a práve som videla na FB recept na medovo-kávový perník, vyzerá chutne, určite dnes upečiem a dám vedieť ako chutil, teda isto pridám recept.




1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia