Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Opäť som varila polievku z perličky a moji chlapi ma poprosili, aby som jej úžasne mäsko pripravila v chutnej voňavej omáčke s hubami ako posledne zo sliepky. Teraz som však pridala do omáčky okrem vývaru z perličky, kvalitné biele suché víno Chardonay, vynechala som citrónovú šťavu a do zmesi húb som dala lievik trúbkovitý, suchohríby, hríb smrekový a zvýraznila som omáčku dubákovým práškom, žiadne korenie som nedávala. Perlička v tejto lahodnej -omáčke im najlepšie chutila so žemľovou knedľou.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila všetky potrebné suroviny. Do teplej vody som na 30 minút namočila sušené huby - lievik trúbkovitý, suchohríby a hríb smrekový. Po tejto dobe som ich scedila a vodu z namočenia húb som zachytila, použijem neskôr.
  2. Prichystala som si horúci vývar z perličky, ...
  3. ...kvalitné suché biele víno Chardonnay,...
  4. ...ghee - prepustené maslo, môžete použiť aj vlastnoručne vyrobené ghee alebo obyčajné maslo.
  5. Pripravila som si zálievku z kyslej smotany, do pohára som dala vaječný žĺtok..
  6. ...rozmiešala som ho s kyslou smotanou,...
  7. ...pridala som múku a tiež rozmiešala do hladka a odložila som hotovú smotanovú zálievku bokom do použitia.
  8. Obrala som mäso z uvarenej perličky a natrhala na menšie kusy, použila som aj uvarenú kožu, je v nej najviac chuti.
  9. Pripravila som si mletý dubákový prášok.
  10. V hrnci som na strednom plameni rozpustila ghee,...
  11. ...pridala som scedené huby a orestovala som ich asi 5 - 7 minút,...
  12. ....podliala som ich vodou zo scedených húb, priviedla do varu a pridala som horúci vývar z perličky, povarila som na strednom plameni asi 15 minút,...
  13. ...pridala som Chardonnay, môžete použiť aj iné suché víno, ale aspoň také kvalitné, ktoré ste ochotný aj piť. Povarila som prudkým varom asi 10 minút, alkohol sa varením odparí, zostane len chuť a preto môžu takéto jedlo s vínom aj deti.
  14. Pridala som prášok z dubákov, celé jedlo krásne ochutí a nádherne prevonia, poctivo som ho premiešala s variacou sa zmesou.
  15. Odobrala som asi 1 naberačku horúcej šťavy a vmiešala do zálievky, aby sa vyrovnali teploty, potom sa smotana po pridaní zálievky v omáčke nezrazí.
  16. Pridala som až teraz uvarené obraté mäsko z perličky a takto upravenú zálievku som tiež pridala ku šťave a varila som všetko spolu a strednom plameni ešte 15 minút, aby sa stratila chuť surovej múky a omáčka primerane zahustila. Všimli ste si dobre, nepoužila som žiadnu soľ a ani žiadne korenie, vývar z perličky je korenený a slaný dosť.
  17. Podávala som horúce s čerstvo uvarenou domácou žemľovou knedľou, mäsíčko v omáčke je ako masielko, omáčka je veľmi jemná z masla, smotany a nádherne voňavá po víne, vývare z perličky a zmesi húb, veľmi dobre zvýrazní vynikajúcu chuť mäsíčka perličky, celé jedlo ako celok je veľmi lahodné, ozajstná delikatessa. Moji chlapi si pridali ešte 2x, čo bola pre mňa najväčšia pochvala. :-) skoro sa mi neušlo :D