Perky plnené jahodovým džemom

mysiacik - fotkamysiacik, 14. novembra 2017
Perky plnené jahodovým džemom
Foto: mysiacik
4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (uvarené v šupke)
230 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Ošúpané uvarené zemiaky si nastrúhame strúhadlom na pomúčenú dosku, spravíme si kopček, kam pridáme žĺtok, štvrť lyžičky soli a múku, následne vypracujeme cesto.

  2. 2

    Cesto by malo byť tuhšie, aby sa nám naplnené perky vo vode nerozpadli. Ak máme cesto vypracované, vyvaľkáme časť z neho na dobre pomúčenej doske, pozor, pretože cesto lepí.

  3. 3

    No a môžeme vykrajovať buď takým vykrajovátkom, ako je na obrázku, alebo ak nemáme, môžme použiť pohár. Naplníme džemom a ukladáme na pomúčenú dosku. Do hrnca si dáme zovrieť vodu so soľou a môžme hádzať perky :D.

  4. 4

    Hotové sú, keď začnú plávať na hladine, necháme ešte chvíľu a vytiahneme, opláchneme, necháme odkvapkať a môžme servírovať. My ich najviac ľúbime s makom zmiešaným s trochou práškového cukru, poliate roztopeným maslom :) Kto chce, môže mak nahradiť mletými vlašskými orechmi :) A ešte jeden tip, ak sa vám už nechce plniť, môžte si zo zvyšného cesta jednoducho ušúľať šúľance.

Diskusia k receptu

luwinka
Jéj perečky , pripomenuli mi moje detstvo. Chodila som k jednému môjmu kamarátovi , jeho babka nám ich robievala a veľmi nám chutili. Určite aj tvoje sú výborné.
mysiacik
@Luwinka (15.11.2017 19:32)

Presne..aj mne pripominaju detstvo..a tak ich teraz robim svojim detickam...snazila som sa o zdravsiu verziu
zifi
nie vzdy su perky uvarene po vyplavani - niekedy to sposobi bublina vzduchu v plnke... takze ja varim tak, ze ked uz vsetky vyplavaju, vypnem plyn a necham "dojst" vo vrelej vode este 2 minuty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia