Perkelt z kuracích srdiečok na čerstvom leči (fotorecept)
Autor receptu: sracz
S lečom je to v domácnosti podobné, ako s vývarom. Vždy je dobré, keď je „po ruke“,
môžete ho v kuchyni variabilne použiť, pokiaľ ho v prudkom návale hladu nezjete, na
„podbitie“ iného jedla. Dnes som zvyšok polotovaru raňajkového leča pridal do perkeltu
z kuracích srdiečok. Podobne ako so žalúdkami (zuzkami) bol tento postup prípravy
obľúbenou pochúťkou mojeho dobrého otca, B. P. vo forme rizota. V poslednom
desaťročí svojeho života prišiel na chuť aj leču. Verím, že by si opäť pochutnal.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
90-120 minút tepelná úprava |
Postup
- pokrájanú slaninu opečieme na škvarky
- a postupne pridávame ostatné pripravené ingrediencie; červenú cibuľu opäť vymenila šalotka; úvodná príprava lečového podkladu relizovaná podľa technológie @sovka62, ktorej opakovane veľmi pekne ďakujem za radu, preto tá rajnica v pozadí s už vopred pokrájanými, udusenými a zredukovanými čerstvými paradajkami
- do červeno_hnedých škvariek slaniny pridáme pokrájanú šalotku, orestujeme do „sklovita“
- vložíme ku nej umyté a dočistené kuracie srdiečka, posypeme 2÷3 štipkami jedlej sódy bicarbóny (podstatne sa skráti čas na zmäknutie masa), zamiešame a necháme „zatiahnúť“; pridáme všetko korenie (štípľavú papriku som opäť nahradil ML klobásovo-guľášovej zmesi z našeho Komárna), vzápätí opäť zamiešame a 5÷7´ necháme skonsolidovať chute a vône; samozrejme množstvo a druh korenia si „naordinuje“ každý sám podľa chutí vlastného jazyka a rodinných zvykov a tradícií!
- teraz prisypeme pokrájanú papriku, ja som mal aj ½ červenej a niekoľko paprikových jadrovníkov (v prípade núdze postačí papriku a paradajky nahradiť 200÷250 ml leča), na „broky“ pokrájané stonky petržlenovej vňate (lístočky a pretlažený cesnak až vo „finále“), samozrejme aj à la @sovka62 zredukované paradajky, no a nasleduje dôležitá, najvážnejšia súčať kuchárskeho umenia, zamiešanie!
- vložíme 3÷4 halúzky čerstvého tymiánu (alebo KL jeho usušených lístkov) a už, pri zníženom stupni energie tepela, necháme mäsko v pohode na mäkko dovariť; podľa potreby zredukujeme množstvo šťavy (pred odstavením nezabudneme urobiť kontrolný test krajcom chleba) a ideme do finale; vmiešame pretlačené strúčiky cesnaku a lístočky petržlenovej vňate
- a čo teraz? Správne! Zamiešame, „okoštujeme“, podľa potreby dochutíme, … a hotovo!
- ako som už avízoval v mojom predchádzajúcom rcp, servíroval som s prílohou slovenskej ryže s jadrovníkmi a špargľou. Pekné dni Vám priatelia, smelo a s chuťou do varenia!