Perkelt

Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Aj Vám sa pre dvoch varí s takými ťažkosťami ako aj mne? No na druhej strane to umožňuje experimentovať so surovinami podľa ľubovôle. Tentoraz som to skúsil s čerstvo mletým čiernym korením, drvenou dutou byľou ~ 70 mm ligurčeka lekárskeho, ale aj čerstvo mletá borievka, alias jalovec, tam vytvorili voňavý základ. Po krátkom „odležaní“ mäsa, stačí ešte čerstvá zelenina a môžeme začať. Ak máte podobné poznatky z Vašich kuchýň aj Vy, neváhajte a sem s nimi! Milerád sa priučím niečomu novému aj ja.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. okrem oleja, údenej slaniny a príloh je to všetko, čo som potreboval k ruke; pokrájané mäso z hovädzieho krku (ale veľmi chutné je aj z nožiny, či predné) som v pomocnej miske zasypal už spomínaným čerstvo mletým korením, soľou, na prášok rozomletým kúskom byle ligurčeka a čerstvo mletými guličkami borievky (jalovca), jemne všetko premiešal, odložil na pult odležať, než nás (konkrétne mňa s mojou sladšou polovičkou) čas a hlad, ale platí to aj v obrátenom poradí, neposúria k zvýšenej aktivite,
  2. kedy som do liatinového hrnca nalial olej, na ktorom som v priebehu 5÷7´ nechal „zatiahnúť“ kúsky hovädziny, čoby hlavného predstaviteľa tejto „jednoaktovky“
  3. potom som mäso povyberal na pomocný tanier a vo výpeku vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, neodlúčiteľného dejateľa životosprávy mojej „prišahanej“. Jej jasnosť a vysokoblahorodie sa totiž okrem titulu „Petržlenová princezná“, po zásluhe honosí aj titulom šľachetnejším, t. j. „Kráľovná údenej slaniny a paprikovo_cesnakovej podhrdliny“
  4. medzičas som využil na „naplátkovanie“ strúčikov cesnaku, postrúhanie väčšej cibule, ako aj na pokrájanie stonkov zeleru, menšieho póru, hrubostennej zelenej papriky a zrelej paradajky
  5. postupne, počnúc cibuľou a pórom, po premiešaní a podusení,
  6. nasledovali kúsky zelenej papriky, stonkového zeleru a
  7. väčšej paradajky; premiešal, podusil na konzistenciu šťavnatého základu, na ktorý
  8. som rozložil „zatiahnuté“ mäso, posypal ho PL mletej skladkej papriky a polovicou mokka lyžičky (ML) vynikajúcej „Urblík KN“ zmesi do guľášov, paprikášov, ……., perkeltov a domácich klobás, premiešal, asi 33´ podusil a potom
  9. zalial konzervovaným hovädzím vývarom
  10. ozbrojený trpezlivosťou, tak v rozpätí 69÷96´, semo_tamo premiešajúc, sa tekutina zredukovala a z hrnca sa na mňa potom milo „pozeral a usmieval“ hotový perkeltík, pre ktorý
  11. som priebežne pripravil „melírovanú“ prílohu zo slovenskej ryže
  12. nuž a výsledné dielo, na tanieri pripavené na degustáciu, potom vyzeralo takto!