Perkelt
Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Aj Vám sa pre dvoch varí s takými ťažkosťami ako aj mne? No na druhej strane to
umožňuje experimentovať so surovinami podľa
ľubovôle. Tentoraz som to skúsil s čerstvo mletým čiernym korením, drvenou dutou
byľou ~ 70 mm ligurčeka lekárskeho, ale aj čerstvo
mletá borievka, alias jalovec, tam vytvorili voňavý základ. Po krátkom „odležaní“ mäsa,
stačí ešte čerstvá zelenina a môžeme začať. Ak
máte podobné poznatky z Vašich kuchýň aj Vy, neváhajte a sem s nimi! Milerád sa
priučím niečomu novému aj ja.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
60-90 minút tepelná úprava |
Postup- okrem oleja, údenej slaniny a príloh je to všetko, čo som potreboval k ruke; pokrájané mäso z hovädzieho krku (ale veľmi chutné je aj z nožiny, či predné) som v pomocnej miske zasypal už spomínaným čerstvo mletým korením, soľou, na prášok rozomletým kúskom byle ligurčeka a čerstvo mletými guličkami borievky (jalovca), jemne všetko premiešal, odložil na pult odležať, než nás (konkrétne mňa s mojou sladšou polovičkou) čas a hlad, ale platí to aj v obrátenom poradí, neposúria k zvýšenej aktivite,
- kedy som do liatinového hrnca nalial olej, na ktorom som v priebehu 5÷7´ nechal „zatiahnúť“ kúsky hovädziny, čoby hlavného predstaviteľa tejto „jednoaktovky“
- potom som mäso povyberal na pomocný tanier a vo výpeku vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, neodlúčiteľného dejateľa životosprávy mojej „prišahanej“. Jej jasnosť a vysokoblahorodie sa totiž okrem titulu „Petržlenová princezná“, po zásluhe honosí aj titulom šľachetnejším, t. j. „Kráľovná údenej slaniny a paprikovo_cesnakovej podhrdliny“
- medzičas som využil na „naplátkovanie“ strúčikov cesnaku, postrúhanie väčšej cibule, ako aj na pokrájanie stonkov zeleru, menšieho póru, hrubostennej zelenej papriky a zrelej paradajky
- postupne, počnúc cibuľou a pórom, po premiešaní a podusení,
- nasledovali kúsky zelenej papriky, stonkového zeleru a
- väčšej paradajky; premiešal, podusil na konzistenciu šťavnatého základu, na ktorý
- som rozložil „zatiahnuté“ mäso, posypal ho PL mletej skladkej papriky a polovicou mokka lyžičky (ML) vynikajúcej „Urblík KN“ zmesi do guľášov, paprikášov, ……., perkeltov a domácich klobás, premiešal, asi 33´ podusil a potom
- zalial konzervovaným hovädzím vývarom
- ozbrojený trpezlivosťou, tak v rozpätí 69÷96´, semo_tamo premiešajúc, sa tekutina zredukovala a z hrnca sa na mňa potom milo „pozeral a usmieval“ hotový perkeltík, pre ktorý
- som priebežne pripravil „melírovanú“ prílohu zo slovenskej ryže
- nuž a výsledné dielo, na tanieri pripavené na degustáciu, potom vyzeralo takto!
|