Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: homemadetastywithlucy

Tento recept som našla na stránke zdravepecenie.sk a zaujal ma svojou zvláštnou zložkou Tang zhong. Za týmto zaujímavým názvom sa skrýva jednoduchá vec. Špaldová múka uvarená s mliekom na kašu. Chlebík bol taký úžasný, že sa hneď zjedol a musela som ešte v ten deň zamiesiť na druhý. Ale lepšie ako sto slov je raz ochutnať. Tak hor sa do pečenia.

30-35 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si pripravíme rozkvas z materského kvásku, celozrnnej múky a vlažnej vody. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cez noc na teplom mieste.
  2. Pripravíme si aj Than zhong. Do hrnca dáme múku a mlieko.
  3. Za stáleho miešania uvaríme kašu. Dáme pozor, aby nám neprihorela. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky.
  4. Takto vyzerá rozkvas ráno.
  5. Do misy dáme všetky suroviny na cesto, pridáme rozkvas a Tang zhong.
  6. Miesime v mixéri na najvyššej rýchlosti približne 7 minút. Vytvorí sa nám pružné cesto.
  7. Preložíme na pomúčenú dosku. Cesto niekoľkokrát poprekladáme a vytvoríme bochník.
  8. Bochník preložíme do maslom vymastenej formy. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme nakysnúť približne 3 - 4 hodiny na teplom mieste. Záleží od sily kvásku.
  9. Cesto nám pekne vykysne. Ja som moje mala niekoľko hodín v chladničke, takže prvý krát bol menej nakysnutý. Druhý som nechala kysnúť vonku na teplom mieste a takto krásne narástol.
  10. Pečieme v rúre rozohriatej na 250 stupňov 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme ďalších 20 - 25 minút. Záleží od rúry (môj by zniesol asi aj menej). Vyberieme, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Chlebík bol mäkučký a chrumkavý. Najlepší je s domácimi nátierkami. Dobrú chuť!