Pečené kura

Perfektne upečené kura

Autor receptu: sjuz

Receptov na pečené kurča je veľa. Ja som si povedala, že to skúsim inak. Táto metóda sa mi zapáčila už pri pečenom bôčiku, tak som si povedala, že kurča je ideálne. Brining je metóda, pri ktorej sa mäso nakladá do soľného roztoku, kedy sa mení štruktúra a chuť mäsa. Pri ochucovaní roztoku sa medze fantázii nekladú.

4-5
porcie
10 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do prevarenej vody dáme soľ, cukor, citrón nakrájaný na plátky, bylinky a necháme úplne vychladnúť.
  2. Do nálevu vložíme kura, niečím zaťažíme a prikryjeme. Necháme v chladničke 12 hodín.
  3. Hodinu pred pečením kura vyberieme a osušíme papierovou utierkou do sucha. Rúru predhrejeme na 220 °C na teplý vzduch. Kuraťu zviažeme stehenné kĺby a obalíme ich alobalom. Kura potrieme 1 PL zmäknutého masla. Kura položíme do malého pekáča alebo na plech, ale na mriežku prsiami nahor. Veľkosť pekáča je dôležitá, pretože čím väčší, tým viac sa bude tuk pripaľovať.
  4. Do kuracích pŕs zapichneme teplotnú sondu a nastavíme na teplotu na 85 °C. Uvádza sa, že bezpečná teplota mäsa pri kuracom je 74 °C, mne ale viac chutí, keď je robené na 80-85 °C maximálne.
  5. Pri pečení som kura skontrolovala, či sa pečie rovnomerne. Nepotierala ani nepolievala som ho počas pečenia.
  6. Čas pečenia bol cca hodinu, kým sa dosiahla nastavená teplota v prsiach. Po dopečení vypneme rúru a necháme v nej kura s otvorenými dvierkami ešte 10-15 minút odpočívať.
  7. Prsia sú šťavnaté a nie sú vysušené, a mäsko vďaka nálevu príjemne slané a neskutočne chutné. Kým bude kura oddychovať, výpek dajte do kastróla alebo na menšiu panvicu (nezabudnite zoškrabať výpečky) pridajte trošku vody alebo bieleho vína, mleté čierne korenie, štipku drvenej rasce a mierne redukujte. Odstavte a pridajte lyžicu studeného masla a miešajte do jeho rozpustenia. Dostanete chutnú šťavu na preliatie.
  8. Pre toho, koho táto metóda zaujíma, viac tu: https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/brining-jako-zaruka-stavnateho-masa/ A samozrejme, na zahraničných stránkach je toho oveľa viac :)