Pepparkakor - švédske keksy

bubaya - fotkabubaya, 15. februára 2013
Pepparkakor - švédske keksy
Foto: bubaya

Pepparkakor - čítaj pepa.káko., to R je také polovičné. Tieto tenké, chrumkavé keksíky robí moja kamarátka na Vianoce. Má rodinu vo Švédsku, takže recept Zobraziť celý popisPepparkakor - čítaj pepa.káko., to R je také polovičné. Tieto tenké, chrumkavé keksíky robí moja kamarátka na Vianoce. Má rodinu vo Švédsku, takže recept je skutočne originálny, žiadne slovenské keksy á lá Stockholm. Konečne po niekoľkých rokoch som od nej vymámila recept a upiekla. Sú dobré, krehké, chrumkavé, z jednej dávky ich vyjde veľááááá. Takže od Vianoc ich pečiem takmer každý týždeň. A tak sa s vami, milé kolegyne vo varení, podelím. ,

120 ks
porcií
20 minút
príprava
5 minút
na 210 °C

Suroviny

500 g alebo ražná múka
200 g
1 dl
1 dl
2 až 3 dl
1 čl
1 čl
1 čl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Vodu, sirup, cukor a maslo trochu zohrejem, aby sa maslo rozpustilo. Najlepšie vo vodnom kúpeli, alebo na veľmi miernom ohni. Pridám korenie a jedlú sódu. Kto má rád pikantnejšie, môže pridať korenia aj viac. Kto má radšej sladšie, nech si pridá cukru, alebo sirupu.

    Pepparkakor - švédske keksy - obrázok 1
  2. 2

    Keď je maslo rozpustené, pridám tekutú zložku do múky. Vypracujem pevné, hladké cesto. Nechám zabalené vo fólii stáť do druhého dňa. Môže stáť aj dlhšie, a môže sa aj zmraziť a nič sa mu nestane.

    Pepparkakor - švédske keksy - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň vyvaľkám na pomúčenej doske cesto tak tenko, ako sa len dá. Čím tenšie, tým lepšie. Povykrajujem formičkami rôzne tvary, dám na plech. Netreba mastiť, ani dávať papier, a keksíky sa môžu dať celkom blízko k sebe, neroztekajú sa. Pečiem cca 5 - 6 minút pri teplote 210°C. Keksíky musia byť pekne hnedé a chrumkavé.

    Pepparkakor - švédske keksy - obrázok 3
  4. 4

    Nechám ich do druhého dňa na linke vychladnúť, teplé by v krabici zvlhli.

    Pepparkakor - švédske keksy - obrázok 4
  5. 5

    Cukrový sirup dostať kúpiť v Ikei, alebo možno nejakých lepších potravinách. Kým mi kamarátka nedoniesla zo Švédska, vyrábala som si sama. Cca 10 dkg kryštálového cukru som skaramelizovala, priliala vody cca 2 dl. a varila, kým to nezosirupovatelo.

Diskusia k receptu

marianna76
íha...krásne, mne sa veľmi páčia... dík aj za sirup... koreninky tiež môžem... fajn, že si tu dala recept.... ďakujeme
yyyyanula
Super, určite vyskúšam, vyzerajú chutne a maslové sušienky doma máme radi :)
gordonko
kardamon hnedý ???? nepoznám ,ale recept sa mi páčí ...poznám človeka čo žil dlho vo švedsku - spravím mu ich
vievak
Excelentne spracovaný recept,dokonca aj s jazykovým okienkom!Ukladám...Bojím sa,že sa mi tak krásne nepodaria ako tebe-chýba mi blonďatý pomocníček!
denyany
tieto keksy musia nádherne voňať - usudzujem z toho, aké korenie tam ide. určite vyskúšam, máme radi takéto voňavé fajnotky :-D
martamm
Môžem sa spýtať, čo sa myslí pod cukrovým sirupom? je kupovaný, alebo nejako soravený? Ďakujem za odpoveď. :)
helca103
zaujímavý,voňavý recept. @matamm ak sa k tomu môžem vyjadriť ja tak o tom sirupe to máš podrobne rozpísané v bode 5 :-)
danadam
vyborny recept, u nas ich stale robi manzel, su to jeho narodne :o)
martamm, ten sirup sa da kupit vo velkych obchodnych domoch pri sladidlach ako nahrada cukru. manzel niekedy pouziva aj sirup z agavy alebo z canadskeho javora
afataga
tieto keksiky sa aj mne pacia, kludne by som dala viac zazvoru, mna napadlo, ci by sa ten cukrovy sirup dal nahradit agavovym alebo javorovym? popr. mozno medom?
sara8
Cukrový sirup kupujem v potravinách Mars Spencer pod názvom Golden Syrup a takisto /o.i/ aj čiernu melasu.
martamm
Helca, dakujem, akosi som to prehliadla, takze mozem piect cez vikend :)
martamm
sara8, melasa mi nenapadla a pritom ju mam doma, len ona ma zvlastnu chut, mozno by nakoniec tie keksiky neboli ako v povodnom recepte :)
martamm
astheatt, pozeram Tvoj link, pripada mi to nieco, ako fondant
irenaw
do receptu, ktorý mám ja ide pre zmenu obilný sirup (kupujem v zdravej výžive), zlatý sirup má výraznú karamelovú chuť, cukrový sirup nie. píšem len preto, že vždy keksy získajú trochu iný chuťový odtieň. už ich skúšali aj s medom, vraj sa podobali na medovníky.
astheart
@martamm : Fondant se nakonec vařečkou protahuje, aby se vytvořila bílá hmota. Cukrový sirup se vaří podobně, ale je to nakonec hustá sladká nažloutlá tekutina.
iva63
ja používam základný recept na cukrový sirup takýto: pol kg cukru a pol litra vody, varím jednu minútu... potom odstavím a nechám vychladnúť...dá sa aj skladovať, v dobre uzatvorenej nádobe vydrží týždeň.. je bezfarebný...bežne ho používam napríklad do plnky, ktorou plním bratislavské rožky, žiadny cukor potom nedávam do plnky, sirup je sladký....
tvoj recept sa mi páči-:)
bubaya
Ďakujem za pochvalné komentáre aj za tipy. Bála som sa použiť iný sirupček, ako cukrový, aby náhodou neboli mäkké. Tak nabudúce vyskúšam javorový. Nech vám keksíky chutia.
eviana
Nádherné keksíky... musia byť úžasne voňavé... mňam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia