Penové košíčky pre celú rodinu fotorecept

pekajka - fotkapekajka, 18. decembra 2016
Penové košíčky pre celú rodinu (fotorecept)
Foto: pekajka

Podobný recept robila moja starká, keď som bola malá. Teraz som si naň spomenula. Moje však neboli rovnaké ako tie starkine, keďže pôvodný recept Zobraziť celý popisPodobný recept robila moja starká, keď som bola malá. Teraz som si naň spomenula. Moje však neboli rovnaké ako tie starkine, keďže pôvodný recept som nemala. Ale tie chute v týchto koláčikoch jednoznačne stoja za to, aby ste ich vyskúšali :)

65
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Košíčky:
500 g
250 g
160 g
4 ks
1 ks
30 g
1 ČL
Pena:
5 ks
štipka
2 PL
Poleva:
500 g
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Košíčky: Do preosiatej múky a cukru pridáme maslo, štyri žĺtky a vanilkovú arómu. Pridáme postrúhanú citrónovú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna. Nakoniec pridáme ovsené vločky, ktoré sme nasucho opražili na panvici a pomleli (alebo vymixovali) na múku. Všetko poriadne premiešame, vznikne nám cesto, ktoré odložíme do chladničky na dve hodinky, aby sa chute poriadne prepojili. Ovsené vločky nemusíte pridávať, ak ich nemáte radi alebo z iného dôvodu. Môžte pridať aj orechy, ale nemusíte pridať nič. To bol len taký môj výmysel, lebo milujem vôňu opražených vločiek.

  2. 2

    Formičky na košíčky naplníme cestom. Poriadne popritláčame na všetkých stranách! Dobrá správa. Formičky nemusíme vymastiť. Chvíľku po upečení sa budú dať veľmi ľahko vybrať. Pečieme 15 minút na 180 °C.

    Penové košíčky pre celú rodinu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyberieme z rúry. Po upečení vyzerajú asi takto.

    Penové košíčky pre celú rodinu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a z druhej strany.

    Penové košíčky pre celú rodinu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Aha, aké sú fotogenické.

    Penové košíčky pre celú rodinu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým košíčky vychladnú, pripravíme si jahodovú penu. Do piatich bielkov pridáme štipku soli. Šľaháme nad parou, postupne pridávame lekvár. Pena musí byť nadýchana. Nešľahajte príliš dlho, lebo vám z toho vznikne omeleta. (Tá pena na obrázku je až druhý pokus, aj mne sa podarilo spraviť jahodovú omeletu.)

    Penové košíčky pre celú rodinu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnuté košíčky naplníme penou. Ja som, našťastie, mala aj pomoc. So sestrou sme to naplnili raz-dva.

    Penové košíčky pre celú rodinu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poleva: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a lyžičkou alebo nožom (ako vám je lepšie) ňou pokryjeme penu.

  9. 9

    Na ozdobu: Na ozdobu môžme použiť oriešky alebo lentilky. Čo len chcete. Z uvedeného množstva mi vyšlo 65 ks. Oplatí sa vyskúšať už len kvôli tomu zvuku, keď po zahryznutí praskne pod vašimi zubami čokoláda.

    Penové košíčky pre celú rodinu (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Nádherný recept, bezvadné košíčky, s jahodovou pěnou nepoznám, jistě jsou výborné! Na ozdobu se dá dát cokoliv, efektní jsou i nakrájené želé cukríky. Jsi nesmírně šikovná a pilná kuchárka i pekárka! Ať se ti daří, krásné Vianoce!
kukulienka71
Tak to sú ony? Páčia sa mi, také starodávne, pamätám, ako aj u nás ozdobovali babky košíčky na svadbách lentilkami:-)
Možno ti pomôže moja rada k tomu snehu šľahanému nad parou: ja šľahám elektricky hneď ako sa začne voda ohrievať a keď mám lesklú penu, tak už len stierkou miešam, a dávam pozor, aby voda moc nevrela pod miskou, len tak jemne. Gumenou stierkou lepšie oddelím penu od spodku nádoby a miešaním zdola navrch ju prehrejem celú oveľa lepšie na požadovanú teplotu - keď strčím prst, páli. To som metličkou nevedela dobre dosiahnuť. Takto uvarený sneh nehrozí.
pekajka
@Haji veľmi ma potešil váš komentár. Ďakujem pekne, prajem krásne Vianoce. :)
@Kukulienka71 ďakujem pekne za vašu radu. Nerobievam takto penu často, toto bolo vlastne iba druhýkrát, takže som rada, keď sa môžem niečo naučiť. Nabudúce to tak určite spravím.
@Mitzy ďakujem :)
A všetkým vám zároveň prajem krásne Vianoce! :)
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia