Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. augusta 2021
Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné turecké pečivo s chrumkavým povrchom, lístkujúcou striedkou a jedinečnou chuťou. Je skvelé na posedenie k čaju, ku káve, alebo aj na raňajky :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/08/pecivo-s-tahini-pastou-melasou-tahinli.html?m=1

6 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
cca 3,5 dl
3 PL
1/2 KL
21 g čerstvé
Plnka:
5 dl (sezamová pasta)
1,5 dl (melasa alebo med)
Na potretie:
1 ks
pár kvapiek




Postup

  1. 1

    V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Následne pridáme v 2 dl mlieka rozmiešané a napučané droždie s 1 KL cukru. Tých zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní, podľa toho ako múka pije? Máme dostať polomäkké, ale ešte dosť lepivé cesto. Cesto poprášime múkou a vymiesime krátko do bochníka. Nakoniec necháme 30 minút na teplejšom mieste nakysnúť.

    Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plnku si pripravíme tahin (sezamovú pastu) a buď pekmez (melasu) alebo med. Môžete použiť čo máte, alebo čo vám lepšie chutí? Ja som tentoraz zmiešala pol na pol karobovú melasu a lesný med? Že presne v akom pomere si dáte tahin a melasu, môžete vyskúšať, ale ja som dala na 5 dl tahinu za jeden 1,5 decový pohár pekmezu s medom. Podľa mňa to úplne stačí, inak to už bude príliš sladké a zanikne tá skvelá chuť tahinu. Celé spolu dobre premiešame.

    Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a každé cesto ešte raz premiesime do bochníčka. Takto necháme bochníčky 10 minút postáť.

    Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 10-ich minútach bochníčky vyvaľkáme pomocou múky na celkom tenký kruh.

    Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto potrieme pastou a skrútime do tenučkého závinu. Závin niekoľkokrát prekrútime a až potom ho skrútime do tvaru slimáka :-) Ten konček cesta skryjeme popod dovnútra.

    Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Slimáky rukou opatrne postláčame a pokladieme na plech s papierom. Vrch natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minút. Pre istotu si to treba radšej sledovať.

    Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu je už krásne upečené pečivo ;-)

    Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečivko je zvonka krásne chrumkavé a nádherne sa lístkuje aj vďaka mastnej tahini paste ;-P Prajem dobrú chuť !

    Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

    Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerajú dokonale! Ako som už párkrát zopakovala, ja nie som teda veľmi dobrý pekár/cukrár, ale tvoje koláčiky a pečivo ma lákajú vyskúšať tú chut... a teda vyskúšať ich upiecť.
motyka
Určite vynikajúce. Aj keď neviem, či zoženiem veci na plnku vyskúšam aj s nejakou inou. Určite budú výborné. To cesto ma láka. Vyzerá ako vatový obláčik.Musí byť božské. @cesminaz - véééľmi pokúšaš. Ale teraz nie - chudnem do šiat na 2x preloženú svadbu. Aj tam by boli zaujímavé. Na separé stôl.
haji
Nemám slov, kysnuté a ještě tak natenko vyválené, zajímavá plnka, krásně smotané. Určitě bych ráda ochutnala. Jsi podšívka hříchu, bo ja sice nechudnem do šatov na svatbu, ale přibrzdit bych měla. S tvými recepty to "nepude"!! ani omylem!! Velmi pěkný recept, krásná práce aj fotečky, super pečivo k nakousnutí. Jsi nesmírně šikovná! Už to tu někdo psal, že s tvými recepty jde kynuté těsto udělat bez úrazu a strachu. Díky, zlatíčko!!
frezia68
@Cesminaz : Zaslúžiš " Rad zlatej varešky " v súťaži kysnutého cesta.Tvoje zlaté rúčky vyčaria z kysnutého cesta nádherné kúsky. A Tvoje záverečné želanie dobrej chuti čítam so závisťou,lebo mne sa nesplní.Bezlepková múka pri všetkej snahe tú krásu a dobrotu nevyčarí.Ale obdivujem a prajem,aby si ešte ďalej prinášala chutné recepty :-).
haji
@afataga (6.8.2021 18:43)
Haha, na chvilku jsem si to představila.... haha Ale neříkej, že nemáš trpělivost, bo obrat vašu psí dámu od bodlákov, vetviček, semienok, to chce také božskú trpezlivost! Ale kdyby jsi měla zájem, zdarma dodám bavlnky, bubínky a plátno po babince. Ať máš do začátku, ju?!
cesminaz
Dakujem velmi krásne všetkým za milé komentáre :-) Som rada, že sa pečivo páči. @afataga :-)) s mojimi nervami by si vyšívať ešte nevedela :-)) Vyšívanie nepatrí medzi moje hobby, na môj vkus je to strašne pomalé a akosi nudné :-) Radšej upečiem za sebou 20 kysnutých koláčov ;-))) Prajem všetkým príjemný deň!
zolik
Totototu urcite robit nebudem. Mne staci Pogaca! A to bola vyzva a aka! Som si poklepkala po ramenach. Ja sama sebe si.



cesminaz
@zolik (9.8.2021 06:49)

:-)))) takže ty budeš radšej vyšívať ako @afataga ? :-))) podla mňa to nieje nič strašné, ide to rýchlo, ved sú to len 6 kúskov :-)
2x zolik a haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia