Pečivo

Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné turecké pečivo s chrumkavým povrchom, lístkujúcou striedkou a jedinečnou chuťou. Je skvelé na posedenie k čaju, ku káve, alebo aj na raňajky :-)

6 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Následne pridáme v 2 dl mlieka rozmiešané a napučané droždie s 1 KL cukru. Tých zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní, podľa toho ako múka pije? Máme dostať polomäkké, ale ešte dosť lepivé cesto. Cesto poprášime múkou a vymiesime krátko do bochníka. Nakoniec necháme 30 minút na teplejšom mieste nakysnúť.
  2. Na plnku si pripravíme tahin (sezamovú pastu) a buď pekmez (melasu) alebo med. Môžete použiť čo máte, alebo čo vám lepšie chutí? Ja som tentoraz zmiešala pol na pol karobovú melasu a lesný med? Že presne v akom pomere si dáte tahin a melasu, môžete vyskúšať, ale ja som dala na 5 dl tahinu za jeden 1,5 decový pohár pekmezu s medom. Podľa mňa to úplne stačí, inak to už bude príliš sladké a zanikne tá skvelá chuť tahinu. Celé spolu dobre premiešame.
  3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a každé cesto ešte raz premiesime do bochníčka. Takto necháme bochníčky 10 minút postáť.
  4. Po 10-ich minútach bochníčky vyvaľkáme pomocou múky na celkom tenký kruh.
  5. Cesto potrieme pastou a skrútime do tenučkého závinu. Závin niekoľkokrát prekrútime a až potom ho skrútime do tvaru slimáka :-) Ten konček cesta skryjeme popod dovnútra.
  6. Slimáky rukou opatrne postláčame a pokladieme na plech s papierom. Vrch natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minút. Pre istotu si to treba radšej sledovať.
  7. A tu je už krásne upečené pečivo ;-)
  8. Pečivko je zvonka krásne chrumkavé a nádherne sa lístkuje aj vďaka mastnej tahini paste ;-P Prajem dobrú chuť !
  9. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube