Pečený voňavý pstruh s pikantnou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pstruh patrí u nás medzi lahôdky a na žiadosť rodiny som ho pripravila trošku ináč, teda voňavého a s pikantnou omáčkou, výsledok príjemne prekvapil. Nechýbala ani ľahko pikantná chuť, citron, maslo, víno a vôňu dodal cesnak, bobkový list a klinček.
4 porcie |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Pstruhy umyjeme, utrieme kuchynskou utierkou, osolíme, okoreníme mletým bielym korením a necháme odpočívať.
- Citrony dobre umyjeme, pokrájame na kolieska a zbaíme semienok.
- Z ostatných citronov vytlačíme šťavu a petržlenovú vňať posekáme na drobno.
- Očistenú cibuľu pokrájame na kocky a cesnak ošúpeme.
- Papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a žiliek, pokrájame na malé kocky, sušenú štipľavú papriku pokrájame na jemno, ale semienka ponecháme.
- Na dno pekáča položíme plátky citrona.
- Do každého pstruha vložíme 1 malý bobkový list a 1 malý klinček.
- Naplnenépstruhy položíme na kolieska citrona v pekáči, na povrcu ich znovu pokryjeme kolieskami citrona a plátkami masla. Prikryjeme pokrievkou a vložíme piecť do trúby na 30 minút pri 180-ich stupňoch, pred dopečením odstránime pokrievku a necháme skaramekizovať plátky citronu.
- Očistené zemiaky pokrájame na 1/4-iny, dáme do pekáča, premiešame so soľou, drvenou rascou, pridáme maslo a upečieme do hnedo-červena.
- Na panvici na oleji orestujeme cibuľu, papriku pokrájanú na kocky, sušenú šripľavú papriku aj so semienkami, posekanou petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom, osolíme a okoreníme mletým bielym korením.
- Podlejeme vínom, citronovou šťavou a dusíme za podlvania vodou do mäkka, zelenina má zostať jemne chrumkavá.
- Na podnos dáme upečeného pstruha, obloženého s karamelizovanými kolieskami citrona, pečenými zemiakmi, pikantnou omáčkou a podávame.