Pečený voňavý pstruh s pikantnou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pstruh patrí u nás medzi lahôdky a na žiadosť rodiny som ho pripravila trošku ináč, teda voňavého a s pikantnou omáčkou, výsledok príjemne prekvapil. Nechýbala ani ľahko pikantná chuť, citron, maslo, víno a vôňu dodal cesnak, bobkový list a klinček.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pstruhy umyjeme, utrieme kuchynskou utierkou, osolíme, okoreníme mletým bielym korením a necháme odpočívať.
  2. Citrony dobre umyjeme, pokrájame na kolieska a zbaíme semienok.
  3. Z ostatných citronov vytlačíme šťavu a petržlenovú vňať posekáme na drobno.
  4. Očistenú cibuľu pokrájame na kocky a cesnak ošúpeme.
  5. Papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a žiliek, pokrájame na malé kocky, sušenú štipľavú papriku pokrájame na jemno, ale semienka ponecháme.
  6. Na dno pekáča položíme plátky citrona.
  7. Do každého pstruha vložíme 1 malý bobkový list a 1 malý klinček.
  8. Naplnenépstruhy položíme na kolieska citrona v pekáči, na povrcu ich znovu pokryjeme kolieskami citrona a plátkami masla. Prikryjeme pokrievkou a vložíme piecť do trúby na 30 minút pri 180-ich stupňoch, pred dopečením odstránime pokrievku a necháme skaramekizovať plátky citronu.
  9. Očistené zemiaky pokrájame na 1/4-iny, dáme do pekáča, premiešame so soľou, drvenou rascou, pridáme maslo a upečieme do hnedo-červena.
  10. Na panvici na oleji orestujeme cibuľu, papriku pokrájanú na kocky, sušenú šripľavú papriku aj so semienkami, posekanou petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom, osolíme a okoreníme mletým bielym korením.
  11. Podlejeme vínom, citronovou šťavou a dusíme za podlvania vodou do mäkka, zelenina má zostať jemne chrumkavá.
  12. Na podnos dáme upečeného pstruha, obloženého s karamelizovanými kolieskami citrona, pečenými zemiakmi, pikantnou omáčkou a podávame.